Tým KL Intermoto míří na britský Silverstone

Pátý závod letošního Mistrovství světa Supersport se bude konat na okruhu Silverstone, který pro nejlepší superbikové a supersportové jezdce připravil novou, zkrácenou variantu populárního okruhu.

O týmu
Před motocyklovým týmem KL Intermoto Czech Republic je pátý závod letošního Mistrovství světa Supersport, který se koná na okruhu Silverstone. Část týmu na britské ostrovy odcestovala již v pondělí, kdy se kamión s posádkou vydal směrem Belgie, kde jsou pro královéhradecký tým připravené motory do jejich motocyklů Honda CBR 600RR, které prošly nutnou kontrolou a opravou, jenž si vyžádalo dosažení stanoveného limitu životnosti pohonné jednotky. Vedle zrepasovaných motorů čeká v Belgii na tým i jeden zcela nový motor, jenž nahradí v motocyklu Pawla Szkopka agregát, který se během závodu v italské Monze zničil.
Samotný okruh Silverstone je pro našeho polského jezdce dalším zcela novým prostředím, na kterém doposud nestartoval. I z tohoto důvodu bude na Pawla Szkopka zpočátku kladen důraz na potřebné seznámení s nástrahami okruhu. Tomáš Mikšovský naopak britský okruh dobře zná a již zde zaznamenal i výborný výsledek. Okruh Silverstone patří k Tomášovým oblíbeným místům a tak věříme, že i letos, kdy je samotná dráha z části zcela nová a tedy pro všechny jezdce neznámá, bude Tommy bojovat o solidní umístění, které by našemu týmu mohlo přinést další světové body.
O letošní sezóně
Tým KL Intermoto Czech Republic v Qataru získal celkem sedm bodů do hodnocení Mistrovství světa Supersport, když Tomáš Mikšovský dojel na dvanáctém místě, zatímco Pawel Szkopek byl třináctý. Následoval závod v Austrálii, kde na okruhu Phillip Island dojel Tomáš na třinácté pozici, Pawel byl opět jedno místo za ním. Po úvodních dvou zámořských závodech přišla na řadu Evropa a s ní prozatím dva závody. Ve španělské Valencii naši jezdci nedokázali dojet na bodovaných pozicích, zatímco italská Monza pro nás znamenala návrat na bodované pozice. I s poškozeným výfukem dokázal Tomáš Mikšovský dojet na čtrnáctém místě a připsat si tak cenné dva body. V celkovém pořadí to znamená, že Tomáš figuruje prozatím na 15. místě, Pawel Szkopek je o další čtyři místa za ním.
O počasí
Postupné ochlazování zpočátku tohoto týdne se sice opět vrátí ke slunečním dnům, přesto meteorologové nezavrhují během nedělního dne příchod deštivých přeháněk. Pravděpodobnost těchto přeháněk je nad britskými ostrovy dána číslicí 30%. Během pátku a soboty by nad okruhem Silverstone mělo být sice oblačno, ale především sucho. Teploty by se měly pohybovat okolo dvaceti stupňů celsia. V neděli by se mohli objevit černé mraky a krátce pršet, zda tomu tak opravdu bude si však musíme počkat až do proklamované neděle, kdy by měla rtuť teploměru vyšplhat pouze k číslici 17.
O okruhu
Za druhé Světové Války si britské královské letectvo RAF (Royal Air Force) vybralo místo mezi Northamptonem a Oxfordem jako svou přistávací dráhu. V roce 1948 skupina závodních nadšenců z Královského Autoklubu zvolila zdejší letiště jako místo pro britskou Grand Prix. V roce 1949 byla dráha na letišti Silverstone přebudována a tím získala hrubý tvar, který si drží dodnes. V roce 1951 převzal řízení okruhu do svých rukou Britský Závodní Klub, který pronajal v roce 2001 na následujících 15. let tento okruh pořadatelům World Superbike.
Pro letošní závod připravili britští pořadatelé novou variantu okruhu, který tak má od předchozích let jinou délku i jiný počet zatáček. Bezmála 1,5 km kratší okruh oproti loňskému roku nyní měří pouze 3 561,19 metrů a má 10 levých a 9 pravých zatáček, což znamená, že byl vytvořen velmi členitý a pravděpodobně nesmírně náročný okruh, ze kterého vypadla rychlá sekce okolo hangáru, náročná, velmi rychlá zatáčka Stowe, ale i šikana The Vale a táhlá zatáčka Club.
O nejlepších časech
Rekordy okruhu:
Na připravené verzi okruhu se ještě nezávodilo.





Kompletní sadu exkluzivních fotografií pádu Pawla Szkopka v polské Poznani (celkem 18 fotografií ve větším rozlišení) naleznete na oficiálních stránkách týmu KL Intermoto Czech Republic: www.klintermoto.cz

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist