Třináctý podnik MS Superbiků ve Francii

Kapitoly článku

Supersport – preview

V kategorii Supersport se schyluje k rozhodující bitvě o titul šampiona, jemuž je v této chvíli velmi blízko britský jezdec Yamahy YZF-R6 Sam Lowes (Yakhnich Motorsport). Sam Lowes má náskok devětačtyřiceti bodů a vše už může rozhodnout tento víkend v Magny-Cours, protože do konce sezony už jezdcům supersportů zbývají jen dva poslední závody. Brit v letošním ročníku bodoval pouze umístěním na stupních vítězů v podobě čtyř druhých, pěti prvních míst a dvakrát nebodoval vůbec. Tato bilance je velmi zajímavá, což Britovi dává šanci začít slavit už před posledním závodem v Jerezu.

Obhájce titulu Kenan Sofuoglu (MAHI Racing Team India) nebodoval ve čtyřech závodech na okruzích v Aragonii, Monze, Moskvě a Nürburgringu. Navíc má méně vítězství než Lowes, takže obhajoba titulu je tím pro tureckého závodníka velmi komplikovaná záležitost. Ztráta devětačtyřiceti bodů znamená v rámci vítězství v šampionátu jediné, Sam Lowes by nesměl v ani jednom z posledních dvou závodů bodovat a Kenan Sofuoglu by musel každý z nich vyhrát. Pravděpodobnost skutečně minimální, ale zatím tam stále je.
Bitvu o celkové třetí místo můžeme sledovat mezi minimálně třemi jezdci v průběžném pořadí třídy Supersport. Třetí je nyní se 121 body Francouz Fabien Foret (MAHI Racing Team India), který má náskok na čtvrtého v pořadí Nizozemce Michaela Van Den Marka (Pata Honda World Supersport Team) čtrnáct bodů. Van den Mark má za sebou pátého Lorenza Zanetiho (Pata Honda World Supersport Team) a oba dělí jen osm bodů, takže to ještě může být hodně zajímavé.

V třídě Supersport má Česká republika zastoupení v podobě týmů. Za Kawasaki Intermoto Ponyexpres nastoupí Luca Scassa a Florian Marino. Ital Scassa je navíc jezdcem, který do konce letošní sezony nahradí Karla Abrahama v MotoGP, takže by teď ve Francii neměl chybět, ovšem poslední závod, který mají supersporty za dva týdny v Jerezu už je v termínové kolizi s Velkou cenou Malajsie v Sepangu. Kdo bude u české stáje chybět určitě je David Salom, protože ten ještě jednou nahradí zraněného Lorise Baze u stáje Kawasaki Racing.
Druhý český tým Prorace nastupuje do francouzského víkendu s talentovaným Jihoafričanem Ronanem Quarmbym, jenž s týmem spolupracuje jen krátce a v Istanbulu získal prvních šest bodů. V posledních dvou závodech sezony ještě může překvapit. Posledním českým zástupcem je stáj Com Plus SMS Racing s jezdcem Balazsem Nemethem. Maďarský závodník zatím nebodoval, ale určitě se o to ještě pokusí ve Francii a Jerezu.

Z českých závodníků v dalších třídách čelí konkurenci svých soupeřů průběžně sedmý jezdec třídy Superstock 1000 Ondřej Ježek (SK Energy – Fany Gastro) a jezdec třídy Superstock 600 Tomáš Vavrouš (Montáže Brož Racing), jemuž v průběžném hodnocení patří třiadvacátá pozice.

Průběžné pořadí Supersport - ZDE
Průběžné pořadí Superstock 1000 - ZDE
Průběžné pořadí Superstock 600 - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist