Třináctý podnik MS Superbike – Katar

Kapitoly článku

MS Supersport – Preview

O titulu mistra světa je rozhodnuto, protože ten si už druhým místem v závodu v Magny Cours zajistil turecký závodník Kenan Sofuoglu (Kawasaki Puccetti Racing). Pro Turka je to čtvrtý titul v mistrovství světa FIM Supersport. První triumf slavil v roce 2007, pak následovaly další dva v letech 2010 a 2012. Letos měl velmi těžkého soupeře v Julesi Cluzelovi, ten ale sezonu nedokončí kvůli zranění, takže o to to měl Sofuoglu lehčí. Snadnější, možná, co se týče sezony v mistrovství světa, protože v jeho osobním životě to letos nebylo s úmrtím syna vůbec nic snadného. Sofuoglu je tvrdý bojovník a titul, který věnoval právě Hamzovi si rozhodně zasloužil.

Američan Patrick Jacobsen (CORE“ Motorsport Thailand) měl divokou sezonu, když začínal s českým týmem Intermoto, jenž se po závodu v Británii rozpadl a Jacobsen tak zamířil k thajské stáji CORE“ Motorsport. S Hondou si okamžitě padl do oka hned v Portugalsku byl třetí, v Misanu druhý a závod v Sepangu vyhrál. Vyhrál také předposlední závod v Magny Cours, ale to už mu nestačilo k tomu, aby mohl Sofuogla zastavit v cestě za titule. Jacobsen je velký talent a Honda si Američanovy služby pojistila tím, že pro rok 2016 spojila holandský Ten Kate Racing s CORE“ Motorsport.

Francouz Jules Cluzel (MV Agusta Reparto Corse) je velký talent, ale v závodech je třeba mít u tu trošku pomyslného štěstí a to tentokrát neměl. Už byl blízko Sofuogla, ale v Jerezu havaroval, zlomil si nohu a sezona tím pro Francouze skončila předčasně. Teď nemá jisté ani třetí místo, protože o to se teď pokusí zabojovat jeho týmový kolega Lorenzo Zanetti (MV Agusta Reparto Corse), jemuž schází třináct bodů. Cluzela každopádně v Kataru nahradí znovu Nicolas Terol, který už jel závod v Jerezu a Magny Cours.

Výborně si naposledy ve Francii vedl český tým SMS Racing, který byl s Kevinem Wahrem v cíli závodu šestý. V jednu chvíli byl německý závodník dokonce třetí, ale závod byl zastaven červenými vlajkami a o něco později restartován v době, kdy už dráha začala rychle osychat. Každopádně výborný výsledek a fanoušci se určitě těší na to, jak si povedou v Kataru.

Takže o co se v Kataru hraje především? Je to vítězství v Poháru konstruktérů, tam zatím rozhodnuto není a je to poměrně dost prestižní záležitost. Lídrem této soutěže je před posledním kolem sezony Kawasaki. Druhá v pořadí MV Agusta ztrácí patnáct bodů, třetí Honda pětadvacet. Patrick Jacobsen má šanci posunout Hondu na konečné druhé místo, kontrovat bude Lorenzo Zanetti (MV Agusta Reparto Corse).

Na divokou kartu se představí Abdulaziz Binladin (Kawasaki Puccetti Racing) a s Yamahou Lucas Mahias (MG Competition).

Mistrovství světa - FIM Supersport 2015:

1 - K. SOFUOGLU - KAWASAKI - 213 bodů - Mistr světa 2015
2 - P. JACOBSEN - HONDA - 185
3 - J. CLUZEL - MV AGUSTA - 155
4 - L. ZANETTI - MV AGUSTA - 142
5 - G. REA - HONDA - 97
6 - K. SMITH - HONDA - 91
7 - R. ROLFO - HONDA - 79
8 - C. GAMARINO - KAWASAKI - 62
9 - A. BALDOLINI - MV AGUSTA - 59
10 - M. FACCANI - KAWASAKI - 59
11 - M. CARDENAS - HONDA - 55
12 - R. WILAIROT - HONDA - 46
13 - D. SCHMITTER - KAWASAKI - 41
14 - L. MAHIAS - YAMAHA - 38
15 - F. MENGHI - YAMAHA - 38
16 - R. RUSSO - HONDA - 31
17 - K. WAHR - HONDA - 30
18 - K. RYDE - YAMAHA - 16
19 - N. TEROL - MV AGUSTA - 13
20 - A. WAGNER - HONDA - 13
21 - M. RAMIREZ - HONDA - 12
22 - R. WILAIROT - HONDA - 11
23 - L. STAPLEFORD - TRIUMPH - 10
24 - S. HORNSEY - TRIUMPH - 9
25 - G. SCOTT - HONDA - 8
26 - N. TUULI - YAMAHA - 7
27 - A. REID - HONDA - 6
28 - D. KRAISART - YAMAHA - 5
29 - A. IVANOV - YAMAHA - 3
30 - L. MORCIANO - HONDA - 2
31 - X. PINSACH - HONDA - 1
32 - J. CHROBAK - HONDA - 1
33 - M. PRAIA - HONDA - 1
34 - K. CLARKE - HONDA - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist