Třetí podnik MS Superbike – Aragonie

První dubnový víkend patří v pořadí třetímu podniku mistrovství světa superbikových motocyklů ve španělské Aragonii. Jedná se o první evropskou zastávku světového seriálu a zároveň je to poprvé, kdy budou v paddocku týmy všech motocyklových sérií. Pro týmy MS Superbike a MS Supersport je Aragonie třetím podnikem sezony, první kolo a zároveň světová premiéra čeká na týmy nové série MS Supersport 300. Poprvé také uvidíme jezdce série Superstock 1000, jenž je nyní mistrovstvím Evropy. Z českých závodníků je pravidelným jezdcem mistrovství světa superbiků Ondřej Ježek, který závodí s týmem Grillini Racing a na kontě má tři body.

Kapitoly článku

Moderní závodní areál MotorLand Aragón leží nedaleko španělského města Alcañiz. Místo se jmenuje Aragonie, podle protékající řeky Aragón, a oficiální název zní Aragonské autonomní společenství, což je jedno ze sedmnácti autonomních společenství a historické území na severu Španělska.

Závodní okruh má celkem 5077 metrů a v jednom kole jezdci projedou sedmnácti zatáčkami – deseti levými a sedmi pravými. Moderní dráha je jezdci považována za bezpečnou a oblíbenou. Nabízí perfektní zázemí jak jezdcům a týmům, tak také divákům a novinářům.

World SBK – rekordy:

Rekord okruhu – 1'50,421 – Chaz Davies (2016)
Nejrychlejší kolo – 1'49,374 – Tom Sykes (2016)

World SSP – rekordy:

Rekord okruhu – 1'54,605 – Patrick Jacobsen (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'53,138 – Jules Cluzel (2015)

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Prozatím plný počet bodů má na svém kontě Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), vítěz prvních čtyř závodů sezony. Severního Ira nikdo nepřekonal v Austrálii a soupeře nenašel ani v Thajsku, takže v rámci obhajoby titulu vykročil rozhodně pravou. Loni v Aragonii ani jeden z dvojice závodů nevyhrál, takže uvidíme, zda to letos dokáže překonat a ze severu Španělska odjet s padesáti body. V zimě tam testovali, takže informace o nastavení už určitě mají kompletní.

Druhý muž v pořadí průběžného hodnocení je Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), jemuž na vedení v soutěži schází po dvou odjetých kolech třicet bodů. Je to Velšan, kdo loni vyhrál obě klání v Aragonii a plný počet bodů by mu rozhodně přišel vhod i letos. První tři závody bodoval druhým místem v cíli, čtvrté klání měl v Thajsku s pádem, ale i tak dokázal zmobilizovat všechny síly a dojet si pro deset bodů. Davies je favoritem v boji o titul.

Osm bodů ztrácí na Daviese třetí v pořadí Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Jezdec tovární Kawasaki Ninja ZX-10R zatím nenašel stejně dobré tempo jako jeho týmový kolega, ale je na něm vidět odhodlání nikomu nic nedarovat a pracovat na svém stylu jízdy. Sykes vyhrál šampionát v roce 2013, takže něco podobného by rád zopakoval co nejdřív a proč ne třeba letos. Techniku a talent k tomu má.

Výborný vstup do sezony má Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), který je letos v sedle Yamahy jistější a na jeho výsledcích je to znát. Dosud nasbíral devětačtyřicet bodů, na vedení jich ztrácí jednapadesát, a na třetího Sykese mu jich schází třináct. Jsme teprve v úvodu sezony a bodů je k dispozici ještě pořádná hromada, takže Lowes může překvapit.

První pětku uzavírá Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který nebodoval hned v prvním australském závodu. Čtyři body ztráty na čtvrtého Lowese není moc a právě o jeho pozici v průběžném hodnocení bude Melandrii v Aragonii usilovat. Ital rozhodně nemá v plánu závody dojíždět, ale bojovat v nich o maximum bodů, protože jedině tak může usilovat o titul mistra světa.

Příznivci Hondy budou sledovat jak si povede dvojice jezdců Nicky Hayden (Red Bull Honda World Superbike Team) a Stefan Bradl (Red Bull Honda World Superbike Team). Oběma se zatím příliš nedaří, protože Američan je s jednadvaceti body desátý a Němec dokonce s osmi body sedmnáctý. Tým má k dispozici novou motorku CBR1000RR Fireblade SP2, ale zatím s ní nenaplňují očekávání.

Jediným českým zástupcem je Ondřej Ježek (Grillini Racing Team), který jede svoji premiérovou sezonu v mistrovství světa superbiků. V Austrálii jezdec z Brna nebodoval, ale v Thajsku si ve druhém závodu připsal první tři body, což mu nyní dává průběžnou dvacátou příčku. Trať v Aragonii zná Ondra dobře z třídy Superstock 1000, takže to by mohla být pro nadcházející víkend jeho drobná výhoda. Týmový kolega Ondřeje Ježka, Ayrton Badovini (Grillini Racing Team), má na kontě dva body a průběžně je jednadvacátý.

Pro víkend v Aragonii dochází k změně v týmu Milwaukee Aprilia, kde je stále zraněný Lorenzo Savadori a místo něho pojede v sedle Aprilie Španěl Julián Simón. Ital Savadori havaroval ve druhém klání v Thajsku a po jeho pádu museli závod zastavit. Odešel sice po svých, ale stále není úplně fit, takže je jeho cílem návrat v Assenu. Španěl Simón bude čtvrtým domácím závodníkem na startu, ale bez zkušeností se závoděním v superbikovém šampionátu.

Tým Puccetti Racing, který letos jede superbikovou premiéru s Randy Krummenacherem, tento týden potvrdil, že pro britský podnik WorldSBK v Donington Parku nasadí Leona Haslama v pozici jezdce na divokou kartu. Haslam závodí s Kawasaki v britském šampionátu superbiků BSB a je také potvrzen pro osmihodinový vytrvalostní závod v Suzuce.

MS Superbike – stav po Thajsku:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 100
2. CHAZ DAVIES DUCATI 70
3. TOM SYKES KAWASAKI 62
4. ALEX LOWES YAMAHA 49
5. MARCO MELANDRI DUCATI 45
6. XAVI FORÉS DUCATI 34
7. JORDI TORRES BMW 29
8. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 27
9. LEON CAMIER MV AGUSTA 27
10. NICKY HAYDEN HONDA 21
11. EUGENE LAVERTY APRILIA 15
12. MARKUS REITERBERGER BMW 15
13. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 13
14. ALEX DE ANGELIS KAWASAKI 12
15. LORENZO SAVADORI APRILIA 10
16. RANDY KRUMMENACHER KAWASAKI 10
17. STEFAN BRADL HONDA 8
18. RICCARDO RUSSO YAMAHA 4
19. JOSHUA BROOKES YAMAHA 4
20. ONDŘEJ JEŽEK KAWASAKI 3
21. AYRTON BADOVINI KAWASAKI 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist