Třetí podnik MS Superbike – Aragonie

S prvním dubnem letos poprvé zamíří světový šampionát superbikových motocyklů na území Evropy. Po závodních víkendech v Austrálii a Thajsku je na programu série tří evropských závodů v řadě, kterou odstartuje už tento víkend závod na MotorLand Aragónu. Ve Španělsku letos poprvé uvidíme společně s týmy MS Superbike také novou série FIM Europe Supersport Cup, jako součást startovního pole MS Supersport. Poprvé se rovněž představí jezdci a týmy Světového poháru Superstock 1000.

Kapitoly článku

Závodní areál MotorLand Aragón leží nedaleko španělského města Alcañiz. Místo se jmenuje Aragonie, podle protékající řeky Aragón, a oficiální název zní Aragonské autonomní společenství, což je jedno ze sedmnácti autonomních společenství a historické území na severu Španělska.

Závodní okruh má celkem 5077 metrů a v jednom kole jezdci projedou sedmnácti zatáčkami – deseti levými a sedmi pravými. Moderní dráha je jezdci považována za bezpečnou a oblíbenou. Nabízí perfektní zázemí jak jezdcům a týmům, tak také divákům a novinářům.

!!! Také letos můžete tipovat na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojovat tak o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2016. Nezapomeňte, v novém formátu šampionátu je první závod World SBK už v sobotu, druhý se jede v neděli !!!

World SBK – rekordy:

Rekord okruhu – 1'50,890 – Tom Sykes (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'49,664 – Leon Haslam (2015)

World SSP – rekordy:

Rekord okruhu – 1'54,605 – Patrick Jacobsen (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'53,138 – Jules Cluzel (2015)

STK1000 – rekordy:

Rekord okruhu – 1'53,134 – Roberto Tamburini (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'52,577 – Lorenzo Savadori (2015)

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Po úvodních dvou kolech sezony je vedoucím jezdcem průběžného hodnocení Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), který vyhrál tři závody a jednou byl druhý. To je vynikající způsob jak začít cestu za obhajobou titulu a je zcela jasné, že podobným způsobem bude chtít pokračovat i po návratu zpět do Evropy. V cestě za vítězstvím mu může stát jak jeho týmový kolega, tak dvojice jezdců tovární stáje Ducati.

Díky jednomu druhému místu a vítězství v Thajsku je Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) před třetím podnikem sezony na druhém místě. Na týmového kolegu ztrácí devětadvacet bodů, což v této chvíli nepředstavuje nijak závratný rozdíl a pro Sykese je to ta správná motivace bít se o každý bod. Naposledy Sykes předvedl, že ztráta tempa v polovině závodu u něj přestává být problém, což by měl teď v Aragonii potvrdit. Zda se mu to podaří, tak na to bude nejvíc zvědavý především on sám.

Výborně si prozatím vede Michael van der Mark (Honda World Superbike Team), který byl třikrát na stupních vítězů a jen jednou minul, když byl v posledním závodu v Thajsku čtvrtý. Holanďan ztrácí na druhé místo jen jeden jediný bod a je viditelně připraven, aby letos dokázal vyhrát svůj první závod v sedle Hondy CBR1000RR SP.

Deset bodů na třetí pozici, čtyřicet bodů na vedení, tak tolik ztrácí čtvrtý v pořadí Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Velšan zahájil sezonu výborně, když v Austrálii jako jediný dokázal zachytit nástup úřadujícího mistra světa na Kawasaki. Souboj o vítězství znamenal chybu a zisk jen šesti bodů, které mu teď schází. Sezona je ale teprve na začátku a je jen dobře, že Davies má odvahu se bít o vítězství v závodě. Aragonie je pro továrního jezdce Ducati úspěšným okruhem, loni tam bodoval druhým a prvním místem v cíli, což by určitě rád zopakoval také letos.

První pětici uzavírá Sylvain Guintoli (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), který je poměrně nenápadný, ale jak u něho bývá zvykem tímto způsobem sbírá body a ty mu teď stačí na pátou pozici. Francouz rozdělil jezdeckou dvojici týmu Aruba.it Racing-Ducati SBK, kde na čtvrtého Daviese ztrácí patnáct bodů a na šestého Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) má náskok pěti bodů. Moc spokojený není druhý jezdec Yamahy Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), protože ten dokončil dva závody z čtyř odjetých a na konto si připsal dvanáct bodů, což znamená čtrnácté místo.

Italská MV Agusta má finanční problémy a měla požádat o ochranu před věřiteli, aby tím usnadnila restrukturalizaci dluhu. Chtějí dokázat, že přesně to je v nejlepším zájmu věřitelů a jak se bude situace vyvíjet dál se teprve uvidí. Část společnosti vlastní Mercedes AMG a na něho teď zřejmě spoléhají. Každopádně na týmy v superbikovém šampionátu MV Agusta Reparto Corse tyto potíže nemají mít vliv, protože jsou provozovány separátní společností. Na potíže nesmí myslet Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse), který se teď bude muset soustředit a snažit se zajet co nejlépe. Každopádně průběžná desátá příčka je pro Brita výborné umístění.

Český závodník Karel Abraham (Milwaukee BMW) má na kontě devět bodů a to znamená šestnácté místo v průběžném hodnocení. V Austrálii jezdec z Brna bodoval v obou závodech, Thajsko představovalo pro jezdce BMW nový okruh a nebýt chyby v prvním klání, mohl být zisk bodů také tam stoprocentní. Nicméně okruh v Aragonii Karel Abraham zná, letos tam také testovali a to by mohl být malý bonus v cestě za dalšími body a pořadím výš v průběžného hodnocení.

MS Superbike – stav po Thajsku:

1 - J. REA - KAWASAKI - 95 bodů
2 - T. SYKES - KAWASAKI - 66
3 - M. VAN DER MARK - HONDA - 65
4 - C. DAVIES - DUCATI - 55
5 - S. GUINTOLI - YAMAHA - 40
6 - D. GIUGLIANO - DUCATI - 35
7 - J. TORRES - BMW - 33
8 - N. HAYDEN - HONDA - 31
9 - M. REITERBERGER - BMW - 28
10 - L. CAMIER - MV AGUSTA - 19
11 - L. SAVADORI - APRILIA - 17
12 - R. RAMOS - KAWASAKI - 17
13 - J. BROOKES - BMW - 14
14 - A. LOWES - YAMAHA - 12
15 - A. DE ANGELIS - APRILIA - 12
16 - K. ABRAHAM - BMW - 9
17 - M. BAIOCCO - DUCATI - 6
18 - X. FORÉS - DUCATI - 2
19 - M. JONES - DUCATI - 2
20 - S. BARRIER - KAWASAKI - 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist