Toseland nejen o Yamaze

Velmi zajímavý rozhovor poskytl dvojnásobný ex-mistr světa superbiků a bývalý jezdec MotoGP James Toseland. Mimo jiné v něm také říká, že po crashi Rossiho v Mugellu a následném "chování" Yamahy mu bylo jasné, že už pro něho není návratu do MotoGP.

Britský pilot James Toseland získal v roce 2008 místo v satelitním týmu královské kubatury MotoGP Tech 3 Yamaha, ale jelikož se během dvou let závodění v nejvyšší lize nedostal do Top10 (2008 - 11. a 2009 - 14.) a nedokázal se dostat ze stínu svého týmového kolegy Colina Edwardse, tak byl v roce 2010  nahrazen Benem  Spiesem a sám musel vzít za vděk seriálem WSBK.


Několik měsíců po Rossiho pádu v Mugellu to byl jeho kolega v týmu Sterilgarda Yamaha WSBK Cal Crutchlow, kterému bylo nabídnuto místo v MotoGP a Toseland tedy nesměl nahradit Spiese v jeho bývalém týmu. 30-letý jezdec si tak uvědomil, že od tohoto okamžiku už pro něho není možný - ani teoretický - žádný návrat do královské kubatury: "Byl to rozhodující okamžik, neboť jsem si stále myslel, že existuje nějaká možnost mého návratu do královské kubatury. Ovšem Cal dostal údajně nabídku, nahradit po pádu Rossiho a odmítl ji. Ale já jsem žádnou nabídku nedostal!", říká James Toseland a pokračoval: "V tomto okamžiku jsem si uvědomil, že se mnou Yamaha už do budoucna nepočítá! a že moje další působení u továrny Yamahy je hodně ohraničeno. Jistě, měl jsem v roce 2009 hodně špatnou sezónu a v roce 2010 pak sezónu pronásledovanou velkou smůlou, tedy zraněními. Sám jsem sice věděl, proč mé výsledky byly takové, jaké byly, ale ne všichni to tak viděli. Zažil jsem s Yamahou tři skvělé roky a měl jsem s ní skvělé kontakty. Ovšem z toho, či jiného důvodu to prostě nevyšlo.", řekl dále Toseland.


Pravdu má jistě Toseland v tom, že jeho poslední sezóna u Yamahy byla prošpikovaná zraněními. Už v premiéře na Phillip Islandu dokončil kvalifikaci se zlomenou rukou. A během sezóny stál jen čtyřikrát na podiu, celkově skončil na místě devátém, takže nebylo divu, že musel "sbalit kufry" a odejít od továrního týmu jinam, natož aby mu někdo nabídl místo v královské kubatuře. 

"Pochopitelně, že jsem byl zklamán, ale prostě jsem nebyl 100% fit. Po zlomenině ruky jsem se rozhodl, nenechat se operovat a pomocí utišujících prášků závodit dále. Jistě, nebylo to optimální řešení, ale na této úrovni musíš být připraven něco obětovat. Hodně frustrovaný jsem zkusil v závěru sezóny vrátit se do špičky, ale nepodařilo se mně to. Jistě, takový závěr sezóny jsem si nepředstavoval. Ovšem několikrát musíš prostě nechat události za sebou a soustředit se na novou výzvu", říká na závěr jezdec superbikového satelitního týmu BMW Italia.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist