Technickým ředitelem WSBK je Scott Smart

Novým technickým ředitelem světového šampionátu superbiků je osmatřicetiletý Scott Smart, bývalý jezdec seriálu Grand Prix, britského mistrovství superbiků nebo také člověk, který byl loni šéftechnikem Michaela Lavertyho v MotoGP týmu Paul Bird Motorsport (PBM).

Prostředí motocyklových závodů není Scottu Smartovi rozhodně cizí, protože má zkušenosti z již zmiňovaného seriálu Grand Prix, ale především z britského mistrovství BSB, kde například působil u Moto Rapido Ducati nebo také u týmů Triumph v americkém mistrovství AMA Pro.

Přechod superbikového šampionátu pod křídla španělského promotéra Dorny přinesl řadu změn a klíčová pozice technického ředitele není výjimkou. Scott Smart tak v otázce techniky nahradí dvojici, která superbikům věnovala dlouhou řadu let – Američana Steva Whitelocka a Itala Fabia Faziho. Smart přitom musel učinit důležité rozhodnutí – ukončit závodní kariéru.

„Je to vzrušující chvíle, ale tak trošku s nádechem smutku, protože teď budu muset svoji závodní kombinézu pověsit na hřebík a pustit se do první skutečné práce,“ žertoval v rozhovoru pro bikesportnews.com, jenž tuto informaci přinesl jako první, syn bývalého závodníka Grand Prix Paula Smarta a synovec slavného Barry Sheena, Scott Smart.
V roce 2014 měl Scott Smart závodit v britském šampionátu BSB s týmem TAG, jenže pak přišla nabídka na prestižní pozici v mistrovství světa superbiků. „Měl jsem jednu z posledních možností jet v britském šampionátu BSB s týmem TAG Racing, ale takovou příležitost, jaká je tato, máte jednou za život, takže jsem do toho šel,“ dodal Scott Smart, jenž už nyní plánuje alespoň odjet testy pro tým TAG Racing.

Velkou výzvou nového technického ředitele bude snížení nákladů v superbikovém šampionátu, což znamená uvést do života kategorii EVO, jenž by měla umožnit levnější závodění v motocyklovém seriálu a nabídnout místa na startovním roštu širší skupině zájemců. Jisté je, že to rozhodně nebude snadný úkol.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist