Sylvain Guintoli – Mistr světa třídy Superbike

Fantasticky napínavou koncovku si na závěre sezony přichystala pro všechny příznivce motocyklového závodění dvojice Sylvain Guintoli a Tom Sykes. Oba skvělí jezdci až do posledního závodu sezony urputně bojovali o titul mistra světa. Francouz Guintoli ale neměl v Kataru konkurenci, vyhrál oba závody a získal svůj první světový triumf.

Dvaatřicetiletý francouzský závodník tovární Aprilie Sylvain Guintoli si splnil sen a vyhrál titul mistra světa v prestižní superbikové kategorii. Je teprve druhým Francouzem, kterému se to podařilo, protože naposledy slavil triumf v soutěži jednotlivců Raymond Roche v roce 1990. Zdá se to až neuvěřitelné, ale ještě v po Laguně Seca měl Tom Sykes náskok 44 bodů. Pak ale přišel skvělý závěr v podání Aprilie a především Sylvaina Guintoliho, který v posledních čtyřech dílech seriálu bodoval pouze prvním nebo druhým místem v cíli.
Francouz využil nepřízně počasí ve svůj prospěch a dokázal jet rychle také za suchých podmínek, což z něj udělalo ve druhé polovině sezony jezdce, který mířil za svým cílem s neuvěřitelnou razancí. Každý závod sezony dokončil a v každém bodoval. I když v Portimau skončil po kontaktu s týmovým kolegou Melandrim na zemi, nasedl zpátky na svůj motocykl a dokázal cílem projet sedmý, což rozhodně můžeme považovat za jeden ze stěžejních momentů vzhledem k tomu, že Sykese porazil rozdílem šesti bodů.

Na domácí půdě okruhu v Magny Cours Sylvain Guintoli jednou vyhrál, když mu jeho týmový kolega Marco Melandri první místo 'daroval' a jednou byl druhý. Vzhledem k tomu, že Tom Sykes v předposledním podniku v ani jednom závodu nedosáhl na stupně vítězů, dokázal Guintoli náskok svého britského soupeře stáhnout na dvanáct bodů. Ve čtyřech závodech dokázal umazat dvaatřicet bodů a to je skutečně neuvěřitelný výkon.
Závěr sezony v Kataru vypadal dle tréninkových výkonů lépe pro Sylvaina Guintoliho, ale v Superpole byl nakonec rychlejší Tom Sykes, který získal třetí pozici v první řadě na rozdíl od Francouze, který do závodů startoval pátý. Před samotnými závody nebylo vůbec jasné, jak jejich vzájemný duel dopadne.

Po úvodní části prvního klání bylo jasné, že závodní rychlost Sylvaina Guintoliho je natolik výrazná, že pokud on sám neudělá nějakou chybu nebo mu neselže technika, tak závod bez větších problémů vyhraje. Tak se také stalo a Guintoli snížil náskok Toma Sykese na tři body. Sykes po prvním klání poznamenal, že nyní vítěz bere vše a měl pravdu. Také druhý závod superbiků vyhrál Sylvain Guintoli a mohl slavit zisk titulu mistra světa.
Po dojezdu pak pod stupni vítězů Sylvain Guintoli jen nechápavě kroutil hlavou, jakoby tomu sám nedokázal uvěřit. Slavil s rodinou, manželkou a dětmi, což ukázalo mistrovství světa superbiků jako soutěž, kde je rodina jezdců její součástí. To je možná jeden z velkých rozdílů, které jej dělí od MotoGP a pro mnohé závodníky vytváří prostředí, kde se cítí dobře a nemají potřebu odejít jinam.
Sylvain Guintoli jel první kompletní sezonu v mistrovství superbiků v roce 2010 s týmem Suzuki Alstare s nímž byl celkově sedmý. O rok později už byl členem týmu Team Effenbert-Liberty Racing, kde si v sedle Ducati zajel pro celkové šesté místo. V roce 2012 dokončil komplikovanou sezonu sedmý a první možnost bojovat o titul přišla v roce 2013, když přestoupil k Aprilii. Během roku si ale zranil rameno a sezonu pak dokončil třetí. Jeho chvíle přišla letos. Druhým rokem u Aprilie, mnohem zkušenější s motocyklem italského výrobce, dokázal vyhrát svůj první titul mistra světa.

Celkem má francouzský závodník na svém kontě 4 starty z pole position, 129 odjetých závodů, 40 umístění na stupních vítězů – 9 vítězství, 18 druhých míst a 13 třetích míst.

Dvaatřicetiletý Sylvain Guintoli má s manželkou Caroline čtyři děti a žije společně s rodinou ve Velké Británii.

Den po skončení superbikového šampionátu tým Pata Honda World Superbike oficiálně oznámil, že pro rok 2015 bude jejich jezdcem Sylvain Guintoli - Mistr světa Superbike 2014 a jeho týmovým kolegou Holanďan Michael van der Mark – Mistr světa Supersport 2014.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist