Superbikový šampionát je i soubojem států

Nejen jezdci a továrny jsou v letošním souboji velmi vyrovnaní, také ve statistice vítězných národů nastala nyní hodně zajímavá a především absolutně vyrovnaná situace.

Obzvláště úspěšní byli doposud ve světovém šampionátu superbiků jezdci z USA a z Austrálie. Kdo by neznal velká jména historie tohoto mistrovství, jako třeba Colina Edwardse či Douga Polena na straně jedné nebo Troye Baylisse či Troye Corsera na straně druhé?

       

Ovšem i Velká Británie (tedy společně Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko) si udělala své jméno, především zásluhou Carla Fogartyho, který je se svými 59 vítěznými závody absolutní špičkou historické tabulky.
Společně s dalšími skvělými piloty, jakými bezesporu byli a jsou James Toseland, Neil Hodgson a Jonathan Rea dýchá evropská kolébka superbiků Austrálii a USA hodně zblízka na záda.
Ovšem vítězstvím Chaze Daviese na Nürburgringu došlo k historickému okamžiku, všechny tři státy, tedy USA, Austrálie a Velká Británie mají po 118 vítězných závodech!
Díky Maxi Biaggimu a v posledních dvou rocích i díky Marcovi Melandrimu je nyní i Itálie na cestě vpřed historickou tabulkou. Tovární jezdec Aprilie vyhrál celkem 21 závodů, jeho velký rival Marco Melandri (Yamaha, BMW) deset a právě oni posunuli zemi "Pizzy a Pasty" na celkový počet 90 vítězných závodů.

A jaké je další pořadí? Japonsko má na svém kontě 62 vítězných závodů a následují Francie - - 38, Španělsko - 36 (z toho Carlos Checa vyhrál 24x), Nový Zéland - 13 (pouze Aaron Slight), Belgie - 11, Kanada - 2, Německo - 2, Irsko - 2, Rakousko - 1, Brazílie - 1 a také Portugalsko - 1.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Libor Bedřich - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist