Superbiková sobota v Laguně Seca

Kapitoly článku

Superbike – závod (1)

První pozici si po startu udržel Sylvain Guintoli (Aprilia Racing Team), za Francouzem jel Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), dvojice jezdců BMW Chaz Davies a Marco Melandri (BMW Motorrad GoldBet SBK) a první pětici uzavíral Eugene Laverty (Aprilia Racing Team). Ve čtvrtém kole závodu dělilo oba jezdce Aprilie dvě sekundy. Toni Elías (Red Devils Roma) do závodu startoval patnáctý a po pěti kolech mu patřila jedenáctá pozice. Z jezdců na divokou kartu jel na desátém místě Roger Lee Hayden (Michael Jordan Motorsports), jeho týmový kolega Danny Eslick (Michael Jordan Motorsports) neměl štěstí a havaroval. Přitom ale došlo k destrukci nafukovací ochranné bariéry a vedení závodu rozhodlo vyvěsit červené vlajky. To samozřejmě Guintolimu zničilo velmi dobře rozjetý závod, což se mu pochopitelně nelíbilo.

Startovalo se po hodně dlouhé době přerušení a v pořadí, jaké bylo v době zastavení závodu – první Sylvain Guintoli, druhý Tom Sykes a třetí Chaz Davies. Před jezdci bylo dvacet kol.

Opakovaný start znovu velmi dobře zvládl Sylvain Guintoli, druhý jel Tom Sykes a na třetí místo se posunul Marco Melandri. Čtvrtá pozice patřila Eugene Lavertymu a Chaz Davies se propadl až na pátou příčku, takže z výše uvedených v úvodu ztratil nejvíc. Polepšil si Toni Elías, protože jemu po pěti odjetých kolech patřila sedmá pozice. Pak nastalo období nehod a pádů. Havaroval Niccoló Canepa, Leon Haslam (tam to vypadá na možné obnovení zranění zlomené nohy, i když zatím je britský závodník stále v boxech) a jezdec na divokou kartu Roger Lee Hayden. V osmém kole jsou vyvěšeny znovu červené vlajky a závod zastaven. Opět nafukovací ochranná bariéra … vše se připravuje na třetí start.
Na startovním roštu stál na pole position znovu Sylvain Guintoli, druhý Tom Sykes a třetí Chaz Davies. Potřetí už při startu neměl štěstí Guintoli. Francouz měl kontakt s Tomem Sykesem a do vedení se dostala dvojice jezdců BMW – první Chaz Davies a druhý Marco Melandri. Sylvain Guintoli pokračoval na třetím místě, čtvrtý jel Tom Sykes a na pátém místě byl Eugene Laverty. Guitoli chtěl předjet druhého Melandriho, ale málem došlo k dalšímu kontaktu a Francouz se propadl na čtvrté místo.

Pět kol před cílem předjel Tom Sykes Marca Melandriho a posunul se na druhou pozici. Sylvain Guintoli pokračoval na čtvrtém místě, ale těsně za BMW Itala Melandriho. Guintoli Itala předjel, ale třetí pozici si neudržel a Melandri šel znovu před jezdce Aprilie. Každý bod byl v této bitvě důležitý, protože všichni jezdci ve vedení zároveň bojují o letošní titul. V nájezdu do předposledního kola už vedl Tom Sykes, jemuž se podařilo předjet Chaze Daviese.

Závěr závodu Superbiků byl naprosto fantastický. Někdo získal, někdo zase ztratil. Marco Melandri bojoval o druhé místo a nakonec nemá ani pozici na stupních vítězů, protože skončil čtvrtý. Sylvain Guintoli dvakrát vedl závodní pole a dvakrát mu zastavili závod. Nakonec Francou projel cílem až pátý. Vítězství v Laguně Seca slaví Tom Sykes, druhé místo obsadil Chaz Davies a po parádní koncovce je třetí Eugene Laverty.
Superbike World Championship – závod (1)
Laguna Seca, USA – jasno, 27°C, dráha suchá

01- Tom Sykes
– Kawasaki Racing Team – Kawasaki ZX-10R – 12kol - 16’55.703
02- Chaz Davies – BMW Motorrad GoldBet SBK Team – BMW S1000RR – + 1.253
03- Eugene Laverty – Aprilia Racing Team – Aprilia RSV4 Factory – + 2.454
04- Marco Melandri – BMW Motorrad GoldBet SBK Team – BMW S1000RR – + 2.650
05- Sylvain Guintoli – Aprilia Racing Team – Aprilia RSV4 Factory – + 3.430
06- Davide Giugliano – Althea Racing – Aprilia RSV4 Factory – + 3.584
07- Jules Cluzel – Crescent Suzuki – Suzuki GSX-R 1000 – + 9.134
08- Toni Elias – Red Devils Roma – Aprilia RSV4 Factory – + 11.252
09- Ayrton Badovini – Team Ducati Alstare – Ducati 1199 Panigale R – + 14.140
10- Mark Aitchison – Team Pedercini – Kawasaki ZX-10R – + 17.830
11- David Salom – Kawasaki Racing Team – Kawasaki ZX-10R – + 18.010
12- Blake Young – FIXI Crescent Suzuki – Suzuki GSX-R 1000 – + 21.767
13- Michel Fabrizio – Pata Honda World Superbike Team – Honda CBR 1000RR – + 22.087
14- Federico Sandi – Team Pedercini – Kawasaki ZX-10R – + 32.837
15- Vittorio Iannuzzo – Grillini Dentalmatic SBK – BMW S1000RR – + 34.267
16- Glenn Allerton – Next Gen Motorsports – BMW S1000RR – + 50.167

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist