Superbiková sobota v Buriramu - Pole position slaví Rea a Sofuoglu

Dopolední tréninky ovlivnil déšť a mokrá dráha, takže jezdci superbiků, kteří si chtěli zlepšit časy a tím postavení pro superpole už neměli šanci. Samotné kvalifikační jízdy už probíhaly na suchém povrchu a to jezdcům umožnilo jezdit nejrychlejší časy dosavadní části víkendu v Thajsku. Z pole position odstartuje do závodů třídy Superbike Jonathan Rea. V třídě Supersport slavil kvalifikační vítězství turecký závodník Kenan Sofuoglu.

Kapitoly článku

Superbike – 3.volný trénink

Třetí trénink je pro jezdce superbikové kategorie poslední možností, jak získat výhodnou pozici pro superpole. Po pátečních trénincích byly karty jasně rozdané a záleželo, jak si technici jednotlivých týmů poradí s nastavením strojů pro sobotní program, protože to každý očekával další zlepšení. To co neočekával asi nikdo byl déšť, který třetí trénink superbiků ovlivnil natolik, že na dráhu vyjelo jen sedm jezdců, kteří po pár kolech zamířili zpátky do boxů aniž by měli šanci zajet rychlejší kolo než v pátečních dvou volných trénincích. Tím pádem právě tyto tréninky rozhodly o postupující desítce do Superpole 1 a 2.

V sobotu dopoledne stačil zajet nejrychlejší kolo 1'48,306 sekundy Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), který byl změnou podmínek na trati výrazně rychlejší než druhý v pořadí Leon Haslam (Aprilia Racing Team – Red Devils), protože ten už ztrácel přes tři sekundy. Třetím nejrychlejším byl jezdec Suzuki Randy De Puniet (Voltcom Crescent Suzuki), který potřeboval třetí trénink jako sůl, aby vyzkoušel zlepšení a pokusil se probojovat do první desítky. Teď to bude muset zkusit v Superpole 1 a získat postup umístěním na prvních dvou místech.

Během tréninku došlo na vyvěšení červených vlajek, když v závěru havaroval jezdec na divokou kartu Anuncha Nakcharoensri (YSS TS Racing). Thajský závodník z nehody ve čtvrté zatáčce okruhu vyvázl bez zranění.

Fakt, že si v sobotu dopoledne nikdo časy nezlepšil znamená, že formát postupujících jezdců do superpole určuje kombinace časů pátečních volných jízd. Z první pozice postupuje do druhého superpole Brit Alex Lowes (Voltcom Crescent Suzuki), jenž byl v pátek o 0,066 sekundy rychlejší než druhý v pořadí Jonathan Rea (Kawasaki Racing team).

Dalších osm závodníků, kteří postupují přímo do bitvy o první pole position v Buriramu jsou Chaz Davies (Aruba Ducati SBK), Leon Haslam (Aprilia Racing Team – Red Devils), Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), Sylvain Guintoli (Pata Honda WSBK Team), Troy Bayliss (Aruba Ducati SBK), Matteo Baiocco (Althea Racing Ducati), Jordi Torres (Aprilia Racing Team – Red Devils) a David Salom (Team Pedercini).

Harmonogram víkendu.

Superbike World Championship - 3.volný trénink
25°C – déšť/dráha mokrá - 32°C – vlhkost 70%
Výsledky tréninku -SBK_FP3.pdf
Kombinace pro Superpole - SBK_Superpole.pdf
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist