Superbiková neděle v Thajsku – Double slaví Rea, domácí vítězství Wilairot

Druhý závodní víkend sezony mistrovství světa superbikových motocyklů poprvé zamířil do Thajska na okruh Chang International Circuit. Závody třídy Superbiky tam možná nebyly tak napínavé jako v Austrálii, ale to nic nemění na faktu, že si jezdec Kawasaki Jonathan Rea připsal na konto první zlatý double za dvoje vítězství a je nyní lídrem průběžného hodnocení. Třída Supersport nabídla zajímavé závodění a to především pro samotné Thajce, protože vítězství slavil domácí borec Ratthapark Wilairot. Jezdec české stáje Kawasaki Intermoto Ponyexpres Patrick Jacobsen obsadil skvělé třetí místo.

Kapitoly článku

Superbike – závod (1)

Z první řady odstartovala trojice Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), Leon Haslam (Aprilia Racing Team Red Devils) a Alex Lowes (Voltcom Crescent Suzuki). Za vedoucí trojicí startovali ve druhém sledu jezdci Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), Jordi Torres (Aprilia Racing Team Red Devils) a Chaz Davies (Aruba.it Racing Ducati Superbike Team).

Do druhého kola závodu najel jako první Jonathan Rea, který si po startu z pole position první místo udržel, následován Tomem Sykesem, třetí byl Leon Haslam, čtvrtý Chaz Davies, pátý Alex Lowes, šestý Jordi Torres, sedmý Sylvain Guintoli (Pata Honda World Superbike) a osmý Troy Bayliss (Aruba.it Racing Ducati Superbike Team). V závodu už nepokračoval Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse) jehož zřejmě zastavila technická porucha a nezávodil ani Niccoló Canepa (Team Hero EBR).
Po pěti úvodních kolech už Jonathan Rea vedl náskokem 2,277 sekundy. Na druhém místě v závodu pokračoval Leon Haslam, třetí Tom Sykes bojoval o pozici na stupních vítězů s Alexem Lowesem za nímž jel Chaz Davies s Jordi Torresem v zádech. V šestém kole Lowes na Sykese zaútočil a málem oba skončili na zemi. V závodě nepokračoval Michael VD Mark (Pata Honda World Superbike), jehož zastavily technické problémy. Těsně před polovinou závodu skončil na zemi Chaz Davies, takže šance na pódium skončila a britský závodník se po návratu na trať zařadil na patnácté místo.

Po deseti kolech zůstával ve vedení Jonathan Rea, jehož náskok postupně snižoval Leon Haslam, který na vedoucí pozici ztrácel 1.7 sekundy. Třetí v pořadí pokračoval Alex Lowes, čtvrtý jel Tom Sykes a za ním Španěl Jordi Torres. Šestý Sylvain Guintoli už ztrácel na Torrese šest sekund. Alex Lowes po dalších dvou kolech spadl, takže o šanci jet na stupně vítězů přišel a do závodu se zařadil na deváté pozici. Vedoucí trojice tak byla v podání jezdců Rea, Haslam, Sykes.
Pět kol před koncem závodu měl Jonathan Rea náskok kolem pěti sekund, což znamenalo klidnější závěr závodu pro jezdce Kawasaki. Leon Haslam jezdci Kawasaki nedýchal na záda a zřejmě se spokojil s druhým místem a na vítězství v závodu zaútočí ve druhém klání. Třetí Tom Sykes zatím neměl nic jisté, protože jeho náskok snižoval Jordi Torres, který chtěl britskou trojici rozdělit a dostat sebe a Aprilii na stupně vítězů.

Historicky první závod superbiků na thajském okruhu Chang International Circuit vyhrál Jonathan Rea. Druhé místo obsadil Leon Haslam a třetí byl druhý jezdec tovární Kawasaki Tom Sykes, jemuž se podařilo za sebou udržet Jordi Torrese a získat letos první umístění na stupních vítězů. Na pátém místě skončil Sylvain Guintoli, šestý byl Alex Lowes, překvapením je sedmé místo Mattea Baiocca, Australan Troy Bayliss zajel v prvním klání na osmé místo.

Alex Lowes
a Troy Bayliss po skončení závodu přišli na základě rozhodnutí Ředitelství závodu o jednu pozici za předjíždění pod žlutými vlajkami. Oficiální výsledky byly revidovány. Paul Denning na toto téma uvedl, že David Salom vyjel mimo trať, pak se na dráhu vrátil, ale jel tak pomalu, že jej nebylo možné nepředjet.

Harmonogram víkendu.

Superbike World Championship – Závod (1) 20kol /revidováno
33°C – zataženo, dráha suchá -50°C – vlhkost 46%
Výsledky závodu - SBK_Race 1_Revidovano.pdf

1 - REA Jonathan - Kawasaki Racing Team - Kawasaki ZX-10R - 31'33,852
2 - HASLAM Leon - Aprilia Racing Team Red Devils - Aprilia RSV4 RF - +6.329
3 - SYKES Tom - Kawasaki Racing Team - Kawasaki ZX-10R - +8.183
4 - TORRES Jordi - Aprilia Racing Team Red Devils - Aprilia RSV4 RF - +8.513
5 - GUINTOLI Sylvain - Pata Honda World Superbike T - Honda CBR1000RR SP - +20.502
6 - BAIOCCO Matteo - Althea Racing - Ducati Panigale R - +26.118
7 - LOWES Alex - Voltcom Crescent Suzuki - Suzuki GSX-R1000 - +26.149
8 - SALOM David - Team Pedercini - Kawasaki ZX-10R - +27.925
9 - BAYLISS Troy - Aruba.it Racing Ducati Superbike Team - Ducati Panigale R - +28.174
10 - MERCADO Leandro - Barni Racing Team - Ducati Panigale R - +32.610
11 - DAVIES Chaz - Aruba.it Racing Ducati Superbike Team - Ducati Panigale R - +37.330
12 - TEROL Nicolas - Althea Racing - Ducati Panigale R - +37.902
13 - DE PUNIET Randy - Voltcom Crescent Suzuki - Suzuki GSX-R1000 - +41.722
14 - BARRIER Sylvain - BMW Motorrad Italia Superbike Team - BMW S1000 RR - +50.099
15 - RAMOS Román - Team Go Eleven - Kawasaki ZX-10R - +59.457
16 - GILDENHUYS Greg - Team Pedercini - Kawasaki ZX-10R - 1'20,519
17 - BARRAGÁN Santiago - Grillini SBK Team - Kawasaki ZX-10R - 1'20,931
18 - TOTH Imre - BMW Team Toth - BMW S1000 RR - +1kolo
19 - SIKORA Ireneusz - BMW Team Toth - BMW S1000 RR - +1kolo

Závod nedokončil/ neklasifikován:

PEGRAM Larry - Team Hero EBR - EBR 1190 RX - 3kola
NAKCHAROENSRI Anucha - YSS TS Racing - Honda CBR1000RR - 6kol
VD MARK Michael - Pata Honda World Superbike Team - Honda CBR1000RR SP - 13kol
PONSSON Christophe - Grillini SBK Team - Kawasaki ZX-10R - 15kol
CANEPA Niccolò - Team Hero EBR - EBR 1190 RX - 16kol
CAMIER Leon - MV Agusta Reparto Corse - MV Agusta 1000 F4 - 18kol
CHUMJAI Chanon - RAC Oil Racing Team - BMW S1000 RR - 19kol
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist