Statistika před víkendem v Portugalsku

Před zahájením závodního víkendu v portugalském Portimau je na startovní soupisce superbikové kategorie celkem devatenáct závodníků. Na to jaké jsou jejich dosavadní zkušenosti s okruhem Algarve nám přiblíží statistika, která připomíná zajímavé momenty uplynulých ročníků.

- Francouz Sylvain Guintoli (Aprilia Racing Team), současný lídr průběžného hodnocení světového šampionátu Superbiků, získal na okruhu Algarve v Portimau z celkem osmi odjetých závodů dvoje umístění na stupních vítězů – poprvé byl v roce 2011 druhý, když ho tři kola před cílem předjel Carlos Checa, a v roce 2012 skončil třetí, rovněž potom, co byl předjet Španělem. Guintoli navíc v Portugalsku absolvoval svoji premiéru jezdce WSBK.

- loni vyhrál první závod Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) po startu z pole position. Ve druhém závodě skončil potom, co musel kvůli poruše motoru odstoupit ze třetího místa. Toto byl zatím jediný závod, ve kterém Tom Sykes v Portimau exceloval.

- Ir Eugene Laverty (Aprilia Racing Team) zajel v Portimau umístění na stupních vítězů celkem dvakrát. Poprvé v roce 2011, to skončil druhý, když ho tři kola před cílem předjel jeho tehdy týmový kolega Marco Melandri, a loni, to už ve druhém klání Superbiků v Portimau slavil vítězství. V obou závodních víkendech Laverty startoval třetí.
- Ital Marco Melandri (BMW Motorrad GoldBet SBK Team) v Portimau vyhrál druhý závod roku 2011, když ve finále porazil Eugene Lavertyho. Na loňský víkend ale jen tak nezapomene, protože v prvním klání havaroval a kvůli zranění musel z druhého závodu odstoupit.

- Velké zklamání si loni prožil při portugalském víkendu Chaz Davies (BMW Motorrad GoldBet SBK Team). V prvním závodě nedokázal zabránit kontaktu s Melandriho motocyklem a ve druhém závodu havaroval, když jel na druhém místě. Britský závodník ale nemá na Portimao jen smutné vzpomínky, protože tam v roce 2011 vyhrál závod třídy Supersport.

- Brit Jonathan Rea (Pata Honda World Superbike Team) z deseti závodů v Portugalsku celkem šest dokončil s umístěním na stupních vítězů. V roce 2009 tam byl třetí a druhý, v roce 2010 třetí v druhém klání a o rok později také v obou závodech a loni druhý ve druhém závodě Superbiků. V Portimau má Rea na kontě nejvíc pódiových umístění.

- italský jezdec Michel Fabrizio (Red Devils Roma) vyhrál závod v Portimau v roce 2009 a byl druhý v roce 2008

- premiéru ve světovém šampionátu produkčních motocyklů si v roce 2011 odbyl na dráze okruhu Algarve v kategorii Superbike Davide Giugliano (Althea Racing), jenž si dvanáctým místem připsal vůbec první mistrovské body
- Francouz Jules Cluzel (FiXi Cresent Suzuki) slavil loni v Portimau vítězství v třídě Superspot. Tehdy v sedle Hondy CBR600RR dokázal porazit oba jezdce Kawasaki Kenana Sofuogla a Fabiena Foreta.

- nejlepším výsledkem Leona Camiera (FiXi Cresent Suzuki) v Portimau je dvojice pátých míst z roku 2010. Jeho nejlepším výkonem v závodu byl rozhodně loňský druhý závod, kde bojoval s Maxem Biaggim o třetí místo až do momentu, než jeho Suzuki zastavily technické problémy.

- Španěl Carlos Checa (Team Ducati Alstare) v Portimau vyhrál v roce 2011 a byl druhý v roce 2008. V každém ze závodů, které dokončil, neskončil v Portimau nikdy hůř než sedmý a v posledních třech letech startoval s Ducati pokaždé z první řady.

- z deseti závodů tři umístění na stupních vítězů, to je bilance Leona Haslama (Pata Honda World Superbike Team) – třetí ve druhém závodu roku 2008 a druhý v obou závodech ročníku 2010, kdy nestačil pouze na budoucího světového šampiona Maxe Biaggiho.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist