Smrž: Snad se nakonec dočkám!

Motocyklový superbikový jezdec českého týmu Effenbert Liberty Racing Jakub Smrž dojel v Anglii druhý v první jízdě mistrovství světa superbiků a v rozhovoru vysvětluje, proč neudržel vedení, proč lidé mnohem víc sledují MotoGP a jakou povahu má Max Biaggi.

Chybělo málo a včera by telefon na trajektu mezi Anglií a Francií zvedal jako vítěz. I tak Jakub Smrž, jenž v jednom ze dvou nedělních závodů skončil ve světovém šampionátu superbiků druhý, když o vítězství přišel až v předposledním kole, říkal: „Mrzí mě, že jsem to vedení neudržel, ale nic to nemění na tom, že jsem spokojený.“ 

V anglickém Donington Parku zajel své nejlepší umístění během pěti let, kdy k superbikům přišel. „Snad to bude mít ohlas a lidi nás začnou sledovat jako MotoGP,“ přeje si v příštím týdnu osmadvacetiletý jezdec. 
Začněme závodem. O první místo jste přišel až v předposledním kole vinou špatné pneumatiky a nemohl jste být už tak rychlý. Proč nevydržela celý závod? "V Anglii bylo hodně chladno a my jsme zvolili možnost, kdy jsem věděl, že pojedu rychle, ale zároveň jsem věděl, že v posledních kolech nejspíš pneumatiky odejdou. A to se stalo. Se zadní gumou pak v závěru už nešlo nic dělat, takže jsem za druhé místo nakonec rád. Ale doufám, že to prvenství přece jen brzy přijde."

Superbiky jsou proti klasickému mistrovství světa zvláštní tím, že se jedou dva závody v jeden den. Jak náročné to je?: "Paradoxně mi ten závod, ve kterém jsem vedl, přišel jednodušší než jiné, kdy jedu mezi pátým a desátým místem. Ale na psychiku to bylo určitě náročnější, protože jsem jel dvě třetiny trati první a věděl jsem, že nesmím udělat chybu a zároveň si musím hlídat rozestupy za sebou. Soustředil jsem se, abych zbytečně nespadl, a naštěstí to vyšlo." 

Jste rád, že výborný výsledek přišel v době, kdy lidé díky Karlu Abrahamovi hodně sledují MotoGP a superbiky jsou v Česku trochu v pozadí?: "MotoGP je mnohem starší, má historii, jsou to speciály, a tak jsou sledovanější. Díky mému umístění se snad na superbiky upozornilo, protože co se týče zajímavosti, jsou na stejné, možná dokonce lepší úrovni. Uvidíme, jestli se to v dobré obrátí a bude nás sledovat víc lidí, ale pokud bych pokračoval těmito výsledky, tak snad ano. Ještě jsem nekoukal na internet, ale z telefonu vím, že to v Česku mělo dobrý ohlas." 

A nejen v Česku. Přímo v Anglii jste slavil s jedním fanouškem:
"Když jsem projel cílem, vběhl na trať s českou vlajkou a nápisem Domažlice. Překvapilo mě to a potěšilo, protože jsem byl rád, že jsem si ji mohl vzít na stupně."

Ještě k MotoGP. Kdybyste s Abrahamem měli stejnou motorku, kdo z vás by byl rychlejší? "To se nedá srovnat. Nevím."

V čem se kromě větší vyrovnanosti, a tedy napínavějšího průběhu ještě superbiky od MotoGP liší? "Jsou uvolněnější. Třeba ve čtvrtek či v pátek se lidé zadarmo dostanou do paddocku. Je tam hodně podpisových akcí, tiskovky jsou i pro veřejnost, díky čemuž se to divákům přiblíží. To se mi líbí. A taky parta. Není to sice tak, že by se někdo extrémně s někým scházel, ale všichni jsou docela kamarádi, což je vidět na různých akcích či tiskovkách. Na nich jsem nikdy neslyšel, že by někdo o někom špatně mluvil. Když potkám jakéhokoliv jezdce, je to vždycky přátelské." 

Vážně? Vždyť nejznámější pilot Max Biaggi právě teď o víkendu dostal pokutu tři tisíce eur, když po kvalifikaci pleskal po tváři Melandriho, a později byl ze závodu dokonce vyloučen za to, že nerespektoval trest za předčasný start. "Tenhle víkend nezvládl, když měl konflikt s Melandrim, za který dostal tu pokutu. Pak semu nepovedla první jízda, kdy byl skoro pořád mimo trať. V té druhé přišla černá vlajka, rozhodně není po Anglii šťastný. Ale jestli je pořád nafoukaný, jako býval v MotoGP? I když určitě nevychází se všemi jezdci, proti dřívějšku se hodně změnil. Je pravda, že tentokrát předváděl zajímavé věci. Ale dokud se to netýká mě, tak mě to vlastně ani nezajímá."
 
Zdroj zde

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):



TOPlist