Šestý podnik MS Superbiků – Donington Park

Kapitoly článku

STK 1000 – Preview

Litrové stocky na dráze Donington Parku nezávodily od roku 2009. Naposledy tam slavil vítězství Belgičan Xavier Simeón, který je dnes součástí prototypového mistrovství světa silničních motocyklů v kategorii Moto2. Stejně tak Claudio Corti, který byl před pěti lety v Británii druhý, dnes závodí v seriálu Grand Prix. Třetí příčku v roce 2009 obsadil Francouz Maxime Berger a na britský závod STK1000 si pamatuje také český jezdec Ondřej Ježek, jenž byl v sedle Hondy MS Racing II dvanáctý.

V roce 2015 přijíždí do Velké Británie v pozici lídra průběžného hodnocení italský závodník Aprilie Lorenzo Savadori (Nuova M2 Racing). Z tří odjetých závodů dva vyhrál a jednou byl druhý. Většinou nemá sobě rovného a dokáže krátce po startu využít výkonu RSV4 RF, aby ostatním ujel. Zda jej někdo zastaví je otázkou, každopádně víkendový závod uzavře první polovinu sezony.

Pětadvacet bodů ztrácí na vedoucí pozici další Ital Roberto Tamburini (Team MotoxRacing). Rodák z Rimini závodí v sedle BMW S1000 RR a je rovněž velmi rychlý. Nebýt chyby v Assenu, když v nájezdu do druhého kola spadl z motorky na cílové rovince, mohl být Savadorimu hodně blízko. Nicméně při incidentu v Assenu měl Ital Tamburini především obrovské štěstí, že jej nikdo z jeho soupeřů nepřejel a on vyvázl nezraněn.

Třetí pozice průběžného hodnocení patří zkušenému Ondřeji Ježkovi (Triple-M by Barni Racing Ducati). Český jezdec závodí v seriálu superbikových motocyklů od roku 2005, kdy začínal v evropském mistrovství Superstock 600 a po zkušenostech v supersportech a STK1000 má k dnešnímu datu odjetých 85 závodů s celkem sedmi umístěními na stupních vítězů. Naposledy si v Imole zajel pro svoji první pole position a v cíli závodu světového poháru bodoval třetím místem. Ondřej Ježek je rozhodně jedním z favoritů na vítězství v Donington Parku.

Jediným pravidelným britským závodníkem v STK1000 je Kev Coghlan (MRS Yamaha). S devětatřiceti body mu patří čtvrtá pozice v průběžném hodnocení seriálu a na českého závodníka Ondřeje Ježka mu schází jen čtyři body. Rodák s Perthu bude o víkendu postrádat týmového kolegu Floriana Marina (MRS Yamaha), protože ten si pádem v Imole nadvakrát zlomil ruku a už má za sebou operaci. Francouz tak vynechá závod v Británii, kde ho nahradí krajan Mathieu Gines a pevně věří, že se do sedla Yamahy YZF-R1 posadí začátkem června v Portimau.

Jezdci a týmy třídy Superstock 600 do Velké Británie necestují, protože místo britského závodního víkendu absolvovali jeden závod navíc už v úvodním podniku sezony na španělském okruhu MotorLand Aragón.

Světový pohár Superstock 1000 (3/8):

1 - L. SAVADORI - APRILIA - 70 bodů
2 - R. TAMBURINI - BMW - 45
3 - O. JEŽEK - DUCATI - 43
4 - K. COGHLAN - YAMAHA - 39
5 - R. DE ROSA - DUCATI - 33
6 - F. MASSEI - DUCATI - 24
7 - J. GUARNONI - YAMAHA - 24
8 - B. STARING - KAWASAKI - 18
9 - F. MARINO - YAMAHA - 18
10 - T. COVEÑA - DUCATI - 15
11 - C. BERGMAN - YAMAHA - 14
12 - K. CALIA - APRILIA - 12
13 - S. BARRIER - YAMAHA - 11
14 - S. SUCHET - KAWASAKI - 11
15 - L. SALVADORI - DUCATI - 9
16 - R. LANUSSE - KAWASAKI - 8
17 - M. MOSER - DUCATI - 8
18 - D. SCHIAVONI - BMW - 7
19 - W. TESSELS - SUZUKI - 5
20 - P. SEBESTYEN - KAWASAKI - 3
21 - M. MAGNONI - YAMAHA - 2
22 - R. PAGAUD - KAWASAKI - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist