Šestý podnik MS Superbike – Most

Oficiální název šestého kola sezony MOTUL FIM Superbike World Championship 2022 je Prosecco DOC Czech Round. Závodní víkend v Mostě nabídne mimo klasických závodů tří světových šampionátů WorldSBK, WorldSSP a WorldSSP300, také závody doprovodných sérií jako je evropský pohár Yamaha R3 bLU cRU a Northern Talent Cup (NTC). V každé z tříd jsou závodníci z České republiky, ať už jako stálí účastnící nebo na divokou kartu.

Kapitoly článku

Autodromu Most (Česká republika)

Autodrom Most má strategickou polohu vzhledem ke svému umístění ve střední Evropě a snadné dostupnosti z Německa, Rakouska i Polska, ale i výhodné poloze vůči turisticky zajímavé Praze a Karlovým Varům. Autodrom se budoval se v letech 1978 až 1983, je situován v místě bývalého povrchového hnědouhelného dolu Vrbenský. Důvodem jeho výstavby byla především snaha ukončit dlouholetou praxi pořádání závodů automobilů a motocyklů na provizorních tratích v centru města a přemístit je na bezpečnou, uzavřenou speciální dráhu na jeho okraji. Hned od počátku se přitom počítalo s využitím nového okruhu i pro jiné účely. Autodrom tak brzy ožil také testováním závodních i nově vyvíjených vozů, výcvikem řidičů speciálních vozidel sanitních, hasičských nebo policejních, závodnickými školami či kurzy bezpečné jízdy.

Závodní okruh Autodromu Most má délku 4212 metrů, šířka dráhy je 12 – 14 metrů, nejdelší rovinka měří 792 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem 21 zatáčkami – 7 levými a 14 pravými.

Od poslední sezony v Mostě zapracovali na zlepšeních, která řadí závodní areál mezi světovou špičku. Mezi nejzásadnější novinky patří, vedle nového povrchu dráhy, únikových zón a kamerového systému, především modernizace řídící věže a vytvoření helpdesku a race office.

Pro fanoušky je volný vstup do paddocku, kde bude před zraky návštěvníků probíhat technická přejímka a řada dalších závodních procedur. Procházka po pit lane s autogramiádou jezdců umožní fanouškům nahlédnout přímo do týmových boxů. Z bezprostřední blízkosti bude možné pozdravit vítěze ihned po závodu, a plácnout si s ním během průjezdu Victory Lane, na níž pak navazuje Parc Ferme, který je plný emocí těsně po závodě. Návštěvník se tak stane nejen divákem, ale doslova účastníkem světových závodů. Všechny tyto výjimečné zážitky jsou přitom již v ceně vstupenky. Návštěvníci do 18 let mají navíc vstup zdarma.

MS Superbike – preview

Lídrem průběžného hodnocení je Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), jehož náskok je nyní na 17 bodech, což je o víc jak polovinu menší výhoda než s jakou přijel do Velké Británie. Bautista na Donington Parku letos poprvé nebodoval, když spadl v prvním hlavním klání, čímž si pochopitelně zkomplikoval situaci. Něco podobného jsme už v jeho případě zažili, když v roce 2019 přišel o vysoký náskok a v neposlední řadě i o titul k němuž měl tehdy až neuvěřitelně blízko. Ducati teď jistě se zatajeným dechem věří a doufá, že nic podobného se již opakovat nebude. Navíc v Mostě Bautista pojede s Ducati poprvé, což může být pro Španěla menší nevýhoda vůči konkurenci.

Druhý v pořadí Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) prodloužil smlouvu s Kawasaki a nyní jistě cítí šanci být lídrem superbikového šampionátu. V Mostě je během víkendu k dispozici 62 bodů a 17 mu jich chybí k tomu, aby smazal ztrátu na vedení. Závodní víkend v Mostě ukončí první polovinu sezony, zároveň také zahájí letní přestávku a kdo by nechtěl jít na dovolenou s pocitem lídra. Rea může vsadit na to, že Bautista začne být nervózní a kdo je nervózní ten dělá chyby. Jak to bude doopravdy a kdo zahájí letní dovolenou s úsměvem na tváři, to zjistíme až po dvou hlavních a jednom sprintovém klání v Mostě.

Turek Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) je úřadujícím mistrem světa. Jeho cesta za obhajobou nebyla snadná, jelikož až do Misana nevyhrál hlavní závod. Poprvé slavil triumf v Donington Parku a to hned třikrát, takže skvělý výkon. Vzhledem k tomu, že Bautista první klaní nedokončil Razgatlioglu snížil ztrátu na vedení, jenž je nyní na 43 bodech. Na druhého jezdce v pořadí mu chybí 26 bodů. Ještě před závody v Británii to nevypadalo s obhajobou nijak růžově, ale nyní je vše možné. Díky tomu získává šampionát v boji o titul potřebný náboj.

Další trojice jezdců je velmi vyrovnaná, nicméně ztráta na vedoucí skupinu je 79 bodech. Tolik ztrácí na třetího Andrea Locatelli (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK), čtvrtý jezdec průběžného hodnocení. Pět bodů za Italem je jeho krajan Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati), tři body ztrácí na jezdce Ducati Iker Lecuona (Team HRC), šestý jezdec šampionátu. Rovných 10 bodů ztrácí na továrního jezdce Hondy Alex Lowes (Kawasaki Racing Team), jemuž se v Doningtonu povedlo zajet na třetí místo hned v prvním závodu.

Zástupcem České republiky je Oliver König (Orelac Racing Verdnatura) stálý jezdec šampionátu superbiků, kde má letos svoji premiéru. König měl sezonu komplikovanou zraněním z tréninku už v úvodu, teď si před Doningtonem znovu při tréninku zlomil klíční kost, ale závody v Británii odjel. Pro klání v Mostě už na tom bude lépe a samozřejmě motivace získat své první světové body právě v domácím prostředí, tak ta bude v jeho případě hodně velká.

Oliver König tentokrát nebude na startovním roštu jediným Čechem, protože společně s ním nastupuje do superbikového víkendu v Mostě Michal Prášek (BMW), jezdec na divokou kartu. Tento zkušený třiatřicetiletý jezdec je pravidelným účastníkem seriálu Alpe Adria a má za sebou řadu úspěchů. Mezi ty nejvýraznější patří absolutní vítězství v tomto šampionátu v rámci kategorie Superstock 1000 v letech 2015 a 2016. „Za divokou kartu na Most jsem moc rád, chtěl bych moc poděkovat každému, kdo se za mě přimluvil, abych mohl startovat,“ řekl Prášek. „Dlouhé roky jsem se chtěl svézt ve WSBK, ale nebylo to možné. Nebude to pro nás vůbec lehký víkend, pojedu na svém motocyklu, se kterým závodím v šampionátu Alpe Adria. Žádný velký cíl si nelze klást, ale každopádně si chci užít každé kolo, které budu na trati.“

Domácí závod má před sebou také MIE Racing Honda Team. Silné podpoře fanoušků se tak může těšit jezdecká dvojice Leandro Mercado a Hafizh Syahrin. Argentinec Mercado má na svém kontě jeden mistrovský bod a je v průběžném hodnocení pětadvacátý.

WorldSBK – MS po Donington Parku:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 246 bodů
2. JONATHAN REA KAWASAKI 229
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 203
4. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 124
5. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 119
6. IKER LECUONA HONDA 116
7. ALEX LOWES KAWASAKI 106
8. AXEL BASSANI DUCATI 88
9. SCOTT REDDING BMW 79
10. XAVI VIERGE HONDA 69
11. LORIS BAZ BMW 60
12. GARRETT GERLOFF YAMAHA 48
13. PHILIPP OETTL DUCATI 29
14. LUCAS MAHIAS KAWASAKI 20
15. EUGENE LAVERTY BMW 18
16. ROBERTO TAMBURINI YAMAHA 18
17. LUCA BERNARDI DUCATI 15
18. XAVI FORES DUCATI 12
19. MICHAEL VAN DER MARK BMW 11
20. ILLIA MYKHALCHYK BMW 10
21. KOHTA NOZANE YAMAHA 9
22. CHRISTOPHE PONSSON YAMAHA 8
23. LEON HASLAM KAWASAKI 4
24. TARRAN MACKENZIE YAMAHA 3
25. LEANDRO MERCADO HONDA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 20 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
skinny přispěl 20 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist