Sedmý podnik MS Superbike – Misano

Sedmým podnikem sezony v Misanu se dostáváme přesně do poloviny letošního ročníku mistrovství světa superbikových motocyklů. Na pobřeží Jadranu se očekávají letní podmínky, takže vysoké teploty, které prověří připravenost jak jezdců, tak také jejich techniky. Soutěžit budou týmy všech tří šampionátů FIM Superbike, FIM Supersport a FIM Supersport300.

Kapitoly článku

Misano World Circuit Marco Simoncelli

Závodní okruh Misano World Circuit Marco Simoncelli leží nedaleko od města Misano Adriatico v provincii Rimini v Itálii. Všude kolem krásné pláže, moře v pozadí a zpravidla příznivé povětrnostní podmínky, které v tomto koutu světa nabízí ideální podmínky k závodění. Závodní dráha má celkem 4226 metrů a 16 zatáček - 6 levých a 10 pravých. Závodí se ve směru hodinových ručiček.

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

World SBK – rekordy:
Rekord okruhu – 1'34,720 – Jonathan Rea (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'33,640 – Tom Sykes (2018)

Po šesti kolech sezony je na první pozici průběžného hodnocení Álvaro Bautista (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), jemuž teď patří rovných 300 bodů. Španěl by málem získal pořádný náskok na svého největšího rivala, ale tím, že spadl ve druhém závodě se vše vrátilo na stav podobný tomu, který byl před závodem v Jerezu. To znamená, Bautista vede náskokem 41 bodů a na podobné excesy si bude muset dávat větší pozor.

Druhý v pořadí Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) v Jerezu předvedl, že když se mu nedaří dokáže být drsnější než obvykle. To pocítil jeho krajan Lowes, který si už jel pro body za třetí místo, ale dost neobratný manévr od úřadujícího šampiona poslal jezdce Yamahy k zemi. Rea dostal penalizaci, přišel o pozici na stupních vítězů, startoval z poslední řady, ale nakonec na Bautistu neztratil, jelikož ten letos poprvé chyboval.

Výborně si teď vede Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team), jemuž patří průběžně třetí příčka. Holanďan dokáže jezdit výborně a někdy je těžké říci proč se mu tolik daří a někdy zase vůbec. Každopádně má na kontě 188 bodů a 46 bodů výhody na čtvrtého. To už je celkem zajímavé a pro Holanďana velmi motivační bude snížit ztrátu na druhého, která je nyní na 71 bodech.

Pro průběžně čtvrtého Alexe Lowese (Pata Yamaha WorldSBK Team) měly závody v Jerezu hořkou příchuť. V prvním závodu bojoval o pódium, ale byl sražen soupeřem, takže z toho nebylo nic. Brita to zřejmě natolik rozhodilo, že v dalších dvou závodech bodoval jen dvěma body. To je úžasná ztráta, kterou Lowes jen tak nedožene, takže Jerez mu hodně zkomplikoval sezonu.

Jen dvanáct bodů ztrácí na čtvrtého Leon Haslam (Kawasaki Racing Team), pátý jezdec mistrovství světa. U Haslama, jako vítěze BSB 2018 se dopředu očekávalo, že rozvíří vody superbikového šampionátu, což se zatím nestalo. Výkony jsou rozhodně za očekáváním a je otázka jak spokojený je nyní samotný jezdec. Každopádně přijít do mistrovství světa a být pátý nejlepší v polovině sezony rozhodně je dobrý výsledek, ale Haslam by rád mnohem výš. To je jisté.

Šestý v pořadí Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK) byl v Jerezu dvakrát třetí, což je pro Itala velmi dobré znamení, že se vrací tam, kde patří, ale v Misanu to bude v prvním závodu komplikovanější, protože tam bude ztrácet pozice na roštu kvůli penalizaci z Jerezu. Melandri byl během druhého hlavního závodu v kontaktu s Chazem Daviesem, oba spadli a komisaři FIM udělili italskému jezdci penalizaci. Ta představuje ztrátu šesti pozic na startu, ale jen v závodě Tissot Superpole.

Zraněný Eugene Laverty (Team Goeleven) nepojede ani v Misanu, kde ho tentokrát nahradí Lorenzo Zanetti. O nadcházejícím víkendu nepojede ani Leon Camier (Moriwaki Althea Honda Team) za něhož zaskočí Yuki Takahashi. Na divokou kartu se představí Michele Pirro, který pojede s týmem Barni Racing. Italský závodník je testovacím jezdcem Ducati a jen nedávno absolvoval závod na divokou kartu v MotoGP.

FIM Superbike – MS po Jerezu:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 300
2. JONATHAN REA KAWASAKI 259
3. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 188
4. ALEX LOWES YAMAHA 142
5. LEON HASLAM KAWASAKI 130
6. MARCO MELANDRI YAMAHA 102
7. TOPRAK RAZGATLIOGLU KAWASAKI 95
8. CHAZ DAVIES DUCATI 94
9. SANDRO CORTESE YAMAHA 83
10. TOM SYKES BMW 80
11. JORDI TORRES KAWASAKI 65
12. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 63
13. MARKUS REITERBERGER BMW 50
14. EUGENE LAVERTY DUCATI 32
15. LEON CAMIER HONDA 26
16. LEANDRO MERCADO KAWASAKI 19
17. THOMAS BRIDEWELL DUCATI 12
18. RYUICHI KIYONARI HONDA 12
19. LORIS BAZ YAMAHA 11
20. LORENZO ZANETTI DUCATI 7
21. ALESSANDRO DELBIANCO HONDA 5
22. YUKI TAKAHASHI HONDA 3
23. HECTOR BARBERA KAWASAKI 3

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 4 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 4 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist