Sedmý podnik MS Superbike – Misano

Po krátké dvoutýdenní přestávce je tu další kolo světového šampionátu superbiků - Pirelli Riviera Di Rimini Round. Sedmý podnik nás zavede na pobřeží Jadranu, kde bude v této části roku už pořádné horko. Závodit budou jezdci všech šampionátů WorldSBK, WorldSSP, WorldSSP300 a STK1000. Jezdci superbikového šampionátu začátkem měsíce v Misanu testovali, takže budou na nadcházející víkend velmi dobře připraveni. Jediným stálým zástupcem z České republiky je Ondřej Ježek, který závodí v prestižním superbikovém šampionátu WorldSBK. Závodní víkend startuje prvními tréninky v pátek 16.června 2017.

Kapitoly článku

Misano World Circuit Marco Simoncelli

Závodní okruh Misano World Circuit Marco Simoncelli leží nedaleko od města Misano Adriatico v provincii Rimini v Itálii. Všude kolem krásné pláže, moře v pozadí a zpravidla příznivé povětrnostní podmínky, které v tomto koutu světa nabízí ideální podmínky k závodění. Předloni opatřili povrch dráhy novým asfaltem a zároveň s Dornou prodloužili smlouvu na pořádání závodů minimálně do konce roku 2019. Závodní dráha má celkem 4226 metrů a 16 zatáček - 6 levých a 10 pravých. Závodí se ve směru hodinových ručiček.

Dvojnásobný šampion WorldSBK Max Biaggi měl v pátek 9.června těžkou nehodu při tréninku na motocyklu třídy Supermotard. Ital havaroval na okruhu Sagittario a vrtulníkem ho transportovali do nemocnice San Camillo v Římě. Tam byl převezen s poraněním hrudníku a vícenásobnou zlomeninou žeber. Ital podstoupil operaci kvůli podezření na pneumotorax. Zranění páteře bylo vyloučeno a Biaggiho stav je dle lékařů uspokojivý.

WorldSBK – rekordy:

Rekord okruhu – 1'34,720 – Jonathan Rea (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'34,037 – Tom Sykes (2016)

WorldSSP – rekordy:

Rekord okruhu – 1'38,239 – Jules Cluzel (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'37,482 – Jules Cluzel (2015)

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

V čele průběžného hodnocení je po šesti kolech sezony Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), který si v Donington Parku připsal na konto první nulu sezony, když mu během prvního závodu záhadně explodovala zadní pneumatika. Přesto má jezdec ze Severního Irska slušný náskok 55 bodů, což je při jeho výsledkové konzistenci víc než dost na to, aby myslel na obhajobu titulu.

Na druhé pozici je Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), který naposledy v Donington Parku přišel o svoji dlouholetou neporazitelnost právě zásluhou týmového kolegy. Nicméně na konto si připsal pětačtyřicet bodů a nyní na vedení v soutěži ztrácí bodů pětapadesát. Rozhodně by rád soutěž zdramatizoval, ale s týmem bude muset zapracovat na koncovce, protože někdy jakoby v závěru ztrácel dech. V Misanu bude velké horko, což si vyžádá jemnější zacházení s obutím a to může být parketa pro Sykese. Nechme se překvapit.

Jedině vítězství a pokud možno v obou závodech potřebuje třetí jezdec průběžného hodnocení Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), aby dokázal eliminovat ztráty (pád, technická porucha), které zaznamenal v Aragonii a Assenu. Pokud chce porazit tovární jezdce Kawasaki musí jet na maximum a to zřejmě někdy s jeho Ducati znamená jet na hraně. Pokud překročí únosnou mez, následuje nekompromisní trest v podobě pádu.

V domácím prostředí pojede Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který by rozhodně rád s italskými fanoušky oslavil nějaký hezké výsledek, což jsou zcela určitě stupně vítězů a určitě by se nezlobil, kdyby právě v Misanu přišlo jeho letos první vítězství v závodě. Melandri zná okruh velmi dobře, motorku už také, takže ty šance tam určitě jsou.

První pětku uzavírá britský závodník tří ladiček Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Ten si právě v Donington Parku, pár minut od místa, kde vyrůstal, zajel pro své letos první umístění na stupních vítězů, když sobotní závod superbiků dokončil třetí. Britovi to celkem jde a páté místo v šampionátu je určitě zajímavé umístění. Každopádně šestnáct bodů ztráty na čtvrtého také není zrovna moc, takže o nadcházejícím víkendu je určitě o co bojovat.

Jedním z mála jezdců kteří v Misanu před pár týdny netestovali je český závodník Ondřej Ježek (Grillini Racing Team). V letošním roce je to jeho premiéra v mistrovství světa superbiků, ale s technikou, která mu nějak zvlášť neumožňuje bojovat nejen o přední pozice, ale o body vůbec. V Misanu už Ondřej Závodil, takže dráha pro něho nebude úplně cizí, otázkou je jak si poradí se soupeři, kteří teď mají navrch díky natestovaným kilometrům.

FIM Superbike – Stav po Donington Parku:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 260
2. TOM SYKES KAWASAKI 205
3. CHAZ DAVIES DUCATI 185
4. MARCO MELANDRI DUCATI 137
5. ALEX LOWES YAMAHA 121
6. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 102
7. XAVI FORÉS DUCATI 99
8. LEON CAMIER MV AGUSTA 84
9. JORDI TORRES BMW 72
10. EUGENE LAVERTY APRILIA 58
11. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 57
12. STEFAN BRADL HONDA 48
13. LEANDRO MERCADO APRILIA 43
14. NICKY HAYDEN HONDA 40
15. LORENZO SAVADORI APRILIA 32
16. RANDY KRUMMENACHER KAWASAKI 27
17. ALEX DE ANGELIS KAWASAKI 23
18. LEON HASLAM KAWASAKI 20
19. MARKUS REITERBERGER BMW 19
20. RAFFAELE DE ROSA BMW 12
21. RICCARDO RUSSO YAMAHA 8
22. JAKE DIXON KAWASAKI 7
23. ONDŘEJ JEŽEK KAWASAKI 6
24. AYRTON BADOVINI KAWASAKI 6
25. JOSHUA BROOKES YAMAHA 4
26. JULIAN SIMON APRILIA 4

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist