Ruben Xaus s BMW do sezóny WSBK 2009

BMW Motorrad Motosport s potěšením oznamují, že se dohodli se španělským jezdcem Rubenem Xausem na spolupráci a tento jezdec bude v Mistrovství světa 2009 vodit jejich nový stroj BMW S1000RR. Kontrakt mezi BMW Motorrad Motorsport a Rubenem je podepsán na dobu dvou let a je to historicky vůbec první krůček BMW do světových superbiků.

Ruben Xaus: „Když jsem potkal chlapíky z BMW, byl jsem ohromen jejich vášní pro závodění a představami o budoucnosti. Bavili jsme se o tom, jak probíhá vývoj, a v tu chvíli jsem si okamžitě přál být součástí týmu. Jen málokdy se poštěstí být u úplného začátku kompletně nového projektu a velice se na tu výzvu těším. Ačkoli bude trvdým oříškem závodit na novém motocyklu, věřím BMW, že mi dají dobrý bike a velikou podporu, kterou budu potřebovat.

Katalánský dlouhán Ruben Xaus, rodák ze Sant Cugat des Valles, nyní žije se svou ženou a dcerou Julií (její jméno vozí na startovním čísle 111 své Ducati 1098) v Andoře. Od roku 1998 nasbíral v šampionátu WSBK 34 pódií a dokonce desetkrát vystoupiil na stupínek nejvyšší. Asi nejlepší období závodní kariéry prožíval v továrním týmu Ducati, kde jezdil roku 2002 po boku nělolikanásobného Mistra světa Troye Baylisse, případně se v další sezoně přetahoval o celkové vítězstvi s Neilem Hodgsonem. Jsem si jist, že souboje na ostří nože týmových kolegů Fila Ducati zůstanou zaryty všem superbikovým fanouškům hodně hluboko v paměti, stejně jako agresivní styl a brutální "držkopády" tohoto katalánského srdcaře.
Po úspěšné superbikové sezóně přišlo angažmá v MotoGP. To už tolik ovoce nepřineslo a po pár letech v sedle speciálů MotoGP Ducati a Yamahy se s Grand Prix rozloučil. Myslím, že nejen mě velice potěšil Rubensův návrat do WSBK v sezoně 2006, kam přišel s týmem Sterilgarda-Berik a strojem Ducati 999 F05. Také letos se pere o světové bodíky na Dukně 1098 a parťákem mu není nikdo jiný než Max Biaggi. Dlouho se spekulovalo o možném působení katalánského divočáka v továrním týmu Ducati, který opouští Troy Bayliss. Tímto je vše vyjasněno a držme tedy palce jak Rubensovi, tak motocyklů BMW, které ještě více okoření tak pestrý seriál World Superbike!

Informace o modelu BMW pro seriál WSBK jsme přinesli v tomto článku.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist