První podnik MS Superbiků - Austrálie

Kapitoly článku

Mistrovství světa - Supersport 2014


V Austrálii mají na programu svůj první podnik sezony také jezdci a týmy mistrovství světa třídy Supersport. V tomto případě je třeba říct, že nejen závody třídy Superbike jsou tahounem víkendů mistrovství světa produkčních motocyklů, ale také jezdci třídy Supersport předvádějí nebývale napínavé závody, souboje na lokty a do závodění vkládají úžasné emoce od startu až do cíle. Letos možná o to víc, když má každý jezdec jen šest motorů na sezonu.
O titul bude samozřejmě usilovat turecký závodník Kenan Sofuoglu (MAHI Racing Team India), který souboj o prvenství loni prohrál s britským závodníkem Samem Lowesem, který už na startovním roštu supersportů není, protože přestoupil do mistrovství světa prototypů. Devětadvacetiletý Sofuoglu sedlá motocykl Kawasaki ZX-6R a je rozhodně velkým favoritem, což již dokázal v oficiálním testu, který začátkem týdne na Phillip Islandu vyhrál.
Zdatným soupeřem může být Sofuoglovi holandský závodník Michael van der Mark (Pata Honda World Supersport Team), který zůstává ve stejném týmu v jakém byl loni a jeho čtvrté místop v celkovém hodnocení šampionátu napovídá, že by letos mohl s více zkušenostmi bojovat mnohem častěji o pozice na stupních vítězů. Phillip Island Holanďanovi sedí už při pohledu na loňské třetí místo nebo na výsledek testu, kde byl třetí nejrychlejší. Samozřejmě o to samé bude usilovat na stejné technice Honda CBR600RR jeho týmový kolega Lorenzo Zanetti (Pata Honda World Supersport Team).
Roberto Rolfo byl loni na MV Agusta celkově šestý, takže pokud teď k tomu připočteme tovární podporu a zkušenosti stáje Yakhnich Motorsport, zákonitě dostaneme další kandidáty na vítězství v letošním ročníku, což je Francouz Jules Cluzel a Rus Vladimir Leonov (oba - MV Agusta Reparto Corse). Jezdci mají zkušenosti a nyní také motocykly MV Agusta F3 675, s nimiž budou ostatním dobrými soupeři. Uvidíme.
V letošním ročníku je třeba počítat také s českou účastí. Bohužel ta se snížila na celkem dva týmy, protože tým ProRace letos do mistrovství nenastoupil. Kawasaki Intermoto Ponyexpres má celkem tři jezdce - Patrick Jacobsen, Florian Marino a Tony Coveňa. Toto trio je zkušené a jistě nám letos předvedou zajímavé momenty, na které budeme všichni rádi vzpomínat. Zejména Američan Patrick Jacobsen musel vedení týmu udělat velkou radost, když dvoudenní oficiální test na Phillip Islandu ukončil s druhým časem. Samozřejmě, je tu vždy to rčení, že je třeba zůstat nohama na zemi, ale rozhodně to snad ani nemohla být lepší pozvánka na ranní vstávání před závodem v Austrálii.
Druhým českým týmem v mistrovství světa je Com Plus SMS Racing a jejich jezdec Fraser Rogers. Od tohoto spojení si česká stáj slibuje mnohem pozitivnější výsledky než jakých dosahovali loni a rozhodně není nikdo, kdo by to jim nebo Intermotu Kawasaki nepřál.

Velkou smůlu má Jack Kennedy (CIA Insurance Honda), protože ten během testu na Phillip Islandu havaroval a zranil si pravý kotník tak, že musel na operaci. Tento talentovaný závodník je ale odhodlán do závodního víkendu nastoupit, ale zda bude také na startovním roštu nedělního závodu zatím rozhodnuto není.

Na divokou kartu se představí Australan Billy Mcconnell (Smiths Triumph) s motocyklem Triumph 675 R, s níž rovněž na divokou kartu bude závodit jeho týmový kolega Graeme Gowland. Třetím jezdcem na divokou kartu je Ryan Taylor (Oz Wildcard Racing) s motocyklem Yamaha YZF R6.

FIM – seznam jezdců MS Supersport

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist