První podnik MS Superbike - Austrálie

Čekání je konec a o nadcházejícím víkendu můžou všichni fanoušci motocyklového sportu sledovat letos první závody mistrovství světa superbikových motocyklů. Po oficiálních testech zůstaly týmy WorldSBK a WorldSSP v paddocku Phillip Islandu, aby už tento pátek odstartovaly prvními volnými tréninky novou sezonu 2017. Barvy české republiky reprezentuje Ondřej Ježek, který má před sebou premiérový ročník jezdce FIM Superbike. Ten absolvuje s týmem Grillini Racing a stejně jako jeho týmový kolega Badovini v sedle motocyklu Kawasaki ZX10R 2016.

Kapitoly článku

Letošní ročník je pro superbikový šampionát jeho jubilejním třicátým v pořadí. Vše odstartoval úvodní podnik v Donington Parku 1988, kde vyhrál italský závodník Davide Tardozzi. Nejúspěšnějším závodníkem je britský závodník Carl Fogarty, který vyhrál 59 závodů a na konto si připsal čtyři tituly mistra světa. Nejmladším šampionem je James Toseland, Ben Spies získal pro Yamahu zatím jediný titul. Nejúspěšnějším závodníkem posledních dvou let je jezdec Kawasaki Jonathan Rea, dvojnásobný šampion.

Phillip Island Grand Prix Circuit – Austrálie

Délka okruhu – 4445m
Počet zatáček – 12
Pravých – 5
Levých – 7
Cílová rovinka – 835m
Pole position – vlevo

!!! Také letos můžete tipovat na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojovat tak o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2017. Nezapomeňte, první závod World SBK startuje už v sobotu, druhý se jede v neděli a to navíc s novým složením jezdců v prvních třech řadách !!!

Změny pro rok 2017

Aby to nebylo každým rokem stejné a pro všechny tak snadné, přicházejí na řadu změny a těch je také letos celkem dost. Některým dost zamotaly hlavy, ale věřme, že díky nim budou závody napínavější a tím pádem sledovanější.

Máme jiný formát pro pořadí na startovním roštu druhého závodu SBK, což je asi ta nejrazantnější změna. Aby závody byly ještě napínavější, nebude ten nejrychlejší startovat první, ale bude se muset prodírat závodním polem pomalejších jezdců. O pořadí na startu prvního závodu rozhodne sobotní Superpole, ale první tři řady na startu druhého závodu, tam bude záležet na pořadí jezdců v cíli sobotního klání. První trojice v cíli zamíří do třetí řady a prohodí si navíc pozice, to znamená, že vítěz sobotního závodu v neděli odstartuje devátý. Jezdci s umístěním od čtvrtého po šesté místo, odstartují v neděli z první řady. Jezdci, kteří první závod dokončili na sedmém, osmém a devátém místě odstartují z druhé řady.

Týmy WorldSBK letos musí nasadit ve svých závodních strojích standardní škrtící klapky, tedy ty samé, které mají jejich klasické modely motorek. Omezení se budou od příští sezony týkat také kapacity baterií.

Pro mladší závodníky letos startuje světový seriál WorldSSP 300. Ten bude součástí evropských závodních víkendů FIM Superbike, FIM Supersport a ME Superstock 1000. Letos je upravený harmonogram víkendu s volnými tréninky všech čtyřech šampionátů v pátek. Sobota je dnem kvalifikací a prvního závodu SBK. Neděle je závodní den s celkem čtyřmi závody.

V případě jezdců FIM Supersport nastává letos při změně povětrnostních podmínek během závodu stejná situace jak v seriálu FIM Superbike. Klání nebude zastaveno, ale dojde k zajetí do boxů a výměně pneumatik.

FIM Superbike – Preview

Titul mistra světa bude letos obhajovat Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), který může získat už svůj třetí triumf v řadě. Severní Ir pokračuje nadále s Kawasaki a proč by taky ne, když je toto partnerství tolik úspěšné. V předsezonních testech si Rea vedl výborně a v posledních oficiálních zkouškách byl nejrychlejší. Jeho motivace vyhrát úvodní dva závody je jistě velká, protože naposledy slavil vítězství loni v Německu. Jeho týmový kolega je Tom Sykes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), loni druhý poté, co v posledním kole zafungovala týmová režie. Na to se Brit rozhodně nechce spoléhat a jediné co by chtěl, je svého kolegu porazit a šampionát vyhrát. Pravidelně bojuje o stupně vítězů, nicméně naposledy vyhrál loni v Británii, kde získal double.

Vítězem posledních šesti závodů v řadě je Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati WorldSBK Team). Velšan zvládl závěr sezony vynikajícím způsobem a pokud by jel v této pohodě od začátku, mohla být bitva o titul mnohem zajímavější. Teď je otázkou, jak se Ducati a tým Aruba.it Racing připravil na letošní ročník. Dle výsledků předsezonních testů je Davies rychlý, takže se máme na co těšit. Novým členem týmu je Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati WorldSBK Team), který se po roce vrací k závodění a v jeho případě to rozhodně nebude návrat do počtu. V testech velmi rychlý a naposledy na Phillip Islandu ztratil na nejlepší čas jen třicet tisícin, takže uvidíme o nadcházejícím víkendu, jak se mu to podaří prodat.

Tým Hondy reprezentuje Nicky Hayden (Red Bull Honda World Superbike Team), který má rok zkušeností z prostředí superbikového šampionátu, ale nespočet kilometrů má odjeto na Phillip Islandu v pozici jezdce královské kubatury seriálu Grand Prix. Druhý rok ve FIM Superbike by Američan rád pokročit směrem k předním pozicím. K dispozici má novou Hondu, nového titulárního sponzora a podporu japonského výrobce. Nováčkem v šampionátu je Stefan Bradl (Red Bull Honda World Superbike Team), který přichází podobně jak loni Hayden z prostředí MotoGP. Německý závodník má k dispozici techniku s níž by mohl usilovat o pozice v první desítce, ale jak tomu bude ve skutečnosti napoví úvod sezony.

Tři ladičky mají v továrních barvách Alexe Lowese (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), jehož cílem je samozřejmě bojovat o pozice minimálně do desátého místa. Loni bylo vše nové, letos už bude muset ukázat, že může i na stupně vítězů. Nově příchozím je Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), který byl dlouho jezdcem Hondy, ale ta si Nizozemce neudržela a VD Mark odešel k Yamaze. Uvidíme jak v Austrálii, ale je docela možné, že Nizozemec bude britského závodníka pravidelně porážet. Rivalita tak u Yamahy stoupne o sto procent.

Výrobce BMW vkládá naděje do německého závodníka Markuse Reiterbergera (Althea BMW Racing Team), který má rok zkušeností v mistrovství světa superbiků a o to větší šanci na úspěšnější sezonu než tu loňskou, kde obsadil celkové šestnácté místo. Jedničkou týmu bude podle všech předpokladů Jordi Torres (Althea BMW Racing Team), který má skvělý tah na bránu, což potvrzují jeho výkony v testech. Bohužel koncem roku si způsobil zranění ramene, což Španěla celkem limitovalo. Přesto v roce 2016 šestý v pořadí, letos půjde rozhodně výš.

Osmou sezonu odstartuje britský závodník Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse), který je jediným jezdcem italské stáje MV Agusty. Loni skončil celkově osmý, což rozhodně není špatný výsledek a moc rád by letos o něco pokročil směrem dopředu. Natestováno toho moc nemá, ale tento týden byl na Phillip Islandu šestý, takže očekávání tu rozhodně jsou.

S tovární podporou je tu stáj Milwaukee Aprilia a jezdci Lorenzo Savadori a Eugene Laverty. Ital Savadori je mladá krev a vynikající talent. Můžeme očekávat, že tohoto jezdce uvidíme často vpředu, protože on snad ani jinak jezdit neumí. Dalším jezdcem z prostředí MotoGP je Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia), který přichází k italskému výrobci s nímž se mu v minulosti dařilo víc než dobře. Zda na své předchozí výkony dokáže navázat je nyní s velkým otazníkem.

V prestižním superbikovém šampionátu má Česká republika zastoupení v podobě Ondřeje Ježka (Grillini Racing Team), který do WorldSBK postoupil z mistrovství světa supersportů. Těžší litrové stroje Ježkovi sedí víc, takže doufejme, že tomu tak bude, protože měl skutečně minimum času si vše vyzkoušet. S týmem poprvé testovali až tento týden na Phillip Islandu, což opravdu není moc. Jeho týmovým kolegou je Ayrton Badovini (Grillini Kawasaki Racing) a oba jedou stejné stroje Kawasaki ZX10R z roku 2016.

Do Austrálie nepřiletěl Leandro Mercado (IodaRacing Team), který se v předsezonní přípravě zranil a nemá od lékařů zelenou nejen pro jízdu na motorce, ale především nemůže do letadla. Důvodem byl pneumotorax (vzduch se dostal do prostoru obklopující plíce), následek zlomených žeber.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist