Přehled týmů a stájí WSBK pro rok 2007

Superbiky mají za sebou první oficielní testy ve Valencii, kterým jak známo dominoval “nováček” Max Biaggi. A některé další týmy této kubatury budou testovat už dnes a to opět na okruhu Ricarda Torma.

Ducati Xerox
Troy Bayliss (AUS)
Lorenzo Lanzi (SPA)
Titul mistra světa Troy Baylisse (12 vítězství, 16 podiových umístění) zastínil i relativní neúspěchy mladého Itala Lanziho (až 8. místo, a pouhá 2 podia). A tak mladý Lorenzo Lanzi (25) dostává ještě jeden rok šanci jet tovární motocykl.
Yamaha Italia
Noriyuki Haga (JAP)
Troy Corser (AUS)
Zřejmě druhý nejzajímavější přestup nové sezóny. Že zůstane Nori Haga (3., 1 vítězství / 11 podiových umístění) se pochopitelně dalo očekávat, že však bude muset odejít Andrew Pitt (5., 1/6) se ovšem předpokládat nedalo. Ale bývalý mistr světa supersportů Pitt musel uvolnit své místo exmistru světa Troy Corserovi (4., 2/9), který zasel “vyklidil” pole působnosti u Suzuki Maxi Biaggimu. A tak Pitt sice zkoušel nedávno na testech nový motocykl kubatury MotoGP Ilmor SRT, ale šance na získání místa v královské kubatuře seriálu Grand Prix je pro něho spíše mizivá (za Ilmor by měl jet v roce zřejmě Australan Garry McCoy a Brit Chaz Davies). Zajímavé je ovšem to, že Suzuki si ponechala Japonce Kagayamu především z důvodů dalšího vývoje motocyklu Suzuki, neboť dle šéfa týmu Alstare Corona F. Batti to Corser zas tak moc neuměl, a u Yamahy Italia dělal většinu testovacích prací právě Pitt a né Haga. A nyní se zde sešlo sice hvězdné duo Haga – Corser, ale...!
HANNspree Ten Kate Honda
James Toseland (GBR)
Roberto Rolfo (ITA)
Letošní vícemistr světa James Toseland (3/12) pochopitelně zůstává v týmu, který sice ztratil hlavního sponzora Winston, ale okamžitě ho nahradila firma HANNspree, známá zatím především z motokrossu. Místo Karla Muggeridhego (12., 0/0) však přišel celkem překvapivě bývalý jezdec z Grand Prix (119 startů, vítěz 3 závodů dvěstěpadesátek) Ital Roberto Rolfo (16., 0/0), jezdící letos v satelitním týmu Caracchi Ducati, jehož nejlepší umístění v seriálu světových superbiků bylo zatím jedno šesté místo hned v úvodu sezóny 2006.
Alto Evolution Honda
Karl Muggeridge (AUS)
Joshua Brookes (AUS)
Pokud vám tento tým nic neříká, tak se jedná o stáj, která ještě letos jezdila pod názvem Kawasaki Bertocchi. Nyní tedy změnila značku motocyklu, Sergio Bertocchi zůstává jako Technical Director a tým vytvoří dva Australané. Ten starší a zkušený Muggeridge byl i mistrem světa supersportů, ten mladší Brookes (28., bodoval letos pouze 3x) je rodákem ze Sydney (23 let), za tuto stáj (ovšem ještě na motocyklu Kawasaki) odjel letos celkem 16 závodů, když přibližně v polovině sezóny nahradil zkušeného, ale neúspěšného Itala Franca Battainiho.
Alstare Corona Suzuki
Yukio Kagayama (JAP)
Max Biaggi (ITA)
Odešel, jak už jsem napsal exmistr světa Troy Corser. Naopak zůstal Japonec Yukio Kagayama (7., 3/5) hlavně kvůli svým testovacím schopnostem a také kvůli vztahu belgické stáje Corona Alstare k mateřské japonské továrně Suzuki. A přišel “Říman”. Ital Max Biaggi, který má na svém kontě 4 tituly mistra světa (vše ve třídě 250 ccm), celkem 214 (250 = 87, 500 a MotoGP = 127) startů v závodech Grand Prix a 42 vítězných závodů (29/13) se po roční pauze vrací na motocyklový závodní okruh. A všechny šokoval, když nejenže dominoval prvním oficielním testům WSBK pro rok 2007 ve Valencii, ale když po nich hned prohlásil: “V pondělí jsem poprvé potkal svého nového týmového kolegu Yukia Kagayamu. Je to velmi milý a především jasně se vyjadřující člověk...”!
Alstare Engineering Suzuki
Max Neukirchner (GER)???
Místo 23-letého německého pilota Maxe Neukirchnera (18.) doposud není jistě, ale: “Mnoho věcí se ještě musí doladit. Jsem ale v podstatě přesvědčen, že vše bude v pořádku. Max má už pohromadě potřebných 350 000 Euro a stejnou sumu musí dát dohromady ještě tým Alstare. V nejbližších dnech by ale mělo dojít k dohodě” říká manažér Suzuki, Bert Poensgen.
PSG – 1 Kawasaki
Régis Laconi (FRA)
Fonsi Nieto (SPA)
Ačkoliv Brit Chris Walker (9., 1/0) byl po skončení sezóny klasifikován jako nejlepší jezdec na motocyklu Kawasaki a k tomu ještě dokázal jeden závod WSBK vyhrát, tak se musel poroučet a odejít do domácího britského šampionátu, kde ovšem pojede za prestižní stáj Rizla Suzuki. A tak v týmu zůstali Španěl Fonsi Nieto (10., 0/1) a Francouz Régis Laconi (15., 0/0).
D.F.X. Honda
Michel Fabrizio (ITA)
Steve Martin (AUS)
Legenda Pierfrancesco Chili ukončil svou vynikající kariéru, ovšem ze světa superbiků rozhodně nemizí. Bude týmovým manažérem této stáje, kde zůstává Ital Michel Fabrizio (11., 0/2) a nově přijde 38-letý australský veterán Steve Martin (21.) z týmu Foggy Petronas.
Yamaha France
Shinichi Nakatomi (JAP)
???
Japonský jezdec Nakatomi (17.) obdrží dle očekávání ješte jednu šanci, druhé místo je otevřeno. Jeho zkušený krajan Norick Abe (13., 0/0) se vrací nazpět do Japonska, a místo doposud nenašel ani třetí jezdec této stáje, Francouz Sebastian Gimbert (19.).
Ducati Sterilgarda
Ruben Xaus (SPA)
???
Španěl Ruben Xaus (14., 0/0) zůstává, druhý jezdec je doposud nejasný, podmínkou ovšem je povinný “sponzorský příspěvek” ve výši 300 000 Euro.
Caracchi Ducati
???
Tým hledá nejen jednoho jezdce, měl by jím být někdo ze seriálu US – Superbike, ale také potřebné sponzorské peníze.
Team Foggy
Neil Hodgson (GBR)???
???
Brit Carl Foggarty obdržel košem od továrny Ducati, co se týká motocyklů. Přesto doufá, že se jeho tým objeví na startu WSBK 2007. Na kterých motocyklech a s kým? To je otázka...Foggarty by chtěl z USA přetáhnout Neila Hodgsona, ovšem půjde zkušený harcovník do takovéto nejistoty?
Klaffi Honda
???
???
Po odchodu Brazilce Alexe Barrose (6., 1/6) nazpět do MotoGP se rozplynul i sen šéfa týmu o získání brazilského sponzora. Klaffi chce vyjet opět se dvěma jezdci, podpora Europe North Honda bude na stejné úrovni jako letos.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist