Pre - superbiky míří do Assenu

Čtyři jízdy má za sebou letošní šampionát světových superbiků, ve třech z nich se stal vítězem španělský matador Carlos Checa s motocyklem Ducati své stáje Althea. A na skvělém pátém místě celkově je český pilot Jakub Smrž na motocyklu stejné značky, letos ovšem jezdící za nový český tým Effenbert Liberty Racing.

Nizozemský okruh TT Circuit Assen je stálým dějištěm superbikového šampionátu a to od roku 1992 nepřetržitě. Tehdy zde vyhráli Ital Giancarlo Falappa a Američan Doug Polen - oba na motocyklech Ducati. Nejúspěšnějšími superbikovými piloty v historii na tomto okruhu jsou Brit Carl Fogarty - vyhrál zde celkem 11x a Troy Bayliss - 6x. Ze současných pilotů zde slavili trumf Chris Vermeulen (3x), Nori Haga (2x), Ruben Xaus (1x) a především loňský dvojnásobný vítěz a skoro domácí pilot, Jonathan Rea. 

Délka okruhu: 4542 m
Pole Position: vlevo
Levých zatáček: 6
Pravých zatáček: 11
Délka cílové rovinky: 300

Nejrychlejší kolo: 2010 Rea Jonathan (Honda) 1'34.944
Rekord Superpole: 2010 Rea Jonathan (Honda) 1'34.944
Rekord okruhu: 2010 Rea Jonathan (Honda) 1'36.312
Tento okruh je také navždy zapsán do superbikové historie České republiky, neboť zde Jakub Smrž vybojoval v roce 2009 historické první podium, když v tehdejší druhé jízdě dojel hodně překvapivě jako třetí za Hagou a Haslamem. A právě Assen patří mezi nejvíc oblíbené okruhy našeho pilota. Jinak vloni zde tedy vyhrál dvakrát domácí Jonathan Rea, na stupních vítězů ho pak doprovodili James Toseland a Leon Camier v jízdě první a Leon Haslam a James Toseland v jízdě druhé, takže stupně vítězů zde patřily v roce 2010 pouze Britům. Právě dvojnásobný ex-mistr světa James Toseland ovšem bude v Assenu letos chybět - je zraněný - a v sedle satelitního motocyklu BMW stáje Italia ho nahradí domácí pilot Barry Venemann. 

SUPERBIKY

V tabulce šampionátu vede po čtyřech jízdách celkem suverénně Španěl Carlos Checa se ziskem 91 bodů, který ze čtyř odjetých závodů 3x vyhrál a jednou skončil "až" třetí, před svým jediným letošním přemožitelem Italem Marco Melandrim (Yamaha - 72 bodů). Třetí je pak nejlepší z početné plejády Britů Leon Haslam (BMW - 53), čtvrtý obhájce titulu Max Biaggi (Aprilia - 49) - který má všechny důvody k tomu, aby mu Assen dal zapomenout na černý Donington.
Na místě pátém je český pilot Jakub Smrž, který má na svém kontě bodů 42. Pilot stáje Effenbert Liberty Racing by na svém oblíbeném okruhu nejen rád rozšířil své podiové konto, ale pokusil se i o své první historické vítězství, o které v britském Doningtonu přišel až 2 kola před koncem první jízdy. 

Za Smržem následuje loňský dvojnásobný vítěz Jonathan Rea (Honda - 38 bodů), s nemocí se stále potýkající Leon Camier (Aprilia - 37) je sedmý a Top 10 kompletují Michel Fabrizio (Suzuki - 27), Nori Haga (Aprilia - 26) a Tom Sykes (Kawasaki - 19).
Druhý jezdec týmu Effenbert Liberty Racing Sylvain Guintoli (17. místo - 10 bodů) nastoupí na nizozemský start stále ještě handikepovaný a teprve po Assenu se u něho rozhodne, zda půjde na eventuální operaci či nikoliv. A o svůj další letošní comeback se naopak bude pokoušet australský tovární pilot Kawasaki Chris Vermeulen. 

SUPERSPORTY

Tato kubatura má - aspoń dle mého názoru - hodně překvapivého vedoucího jezdce šampionátu, mistra 100%, Itala Lucu Scassu s Yamahou. Jeho tým ParkinGO doslova oprášil v jedné německé garáži stojící mistrovskou motorku Cala Crutchlowa, posadil na ní italský jezdecký diamant Lucu Scassu a ten ze dvou závodů dva vyhrál. Ten první v Austrálii hodně těsně o pouhých 0,009 sekundy, ten druhý pak úplně suverénně, když měl svého týmového kolegu a druhého v cíli Chaze Daviese v pohodě pod kontrolou. Za vedoucím Scassou následuje jako druhý ex-vicemistr světa Broc Parkes s Kawasaki (31 bodů), třetí a to je velké překvapení - s nejlepší Hondou Dán Robin Harms (24), Španěl David Salom s Kawasaki je čtvrtý (23) a Brit Chaz Davies s druhou Yamahou pátý (20). Doma v Assenu se ale dá očekávat především nápor domácího týmu Ten Kate Honda, mladý Francouz Florian Marino je až 6. (17 bodů) a jeho zkušený týmový kolega Fabien Foret dokonce bez jediného bodu.
Velmi dobře si ale vede ve své premiérové sezóně český jezdec Ondřej Ježek s Hondou, který má na svém kontě 7 bodů, což znamená 13. pozici v šampionátu. 

STOCKY 1000 a 600 ccm

Svou letošní premiéru budou mít v Nizozemí obě dvě stockové kubatury a zde jsou jejich startovní listiny. Zatímco litrových stocků - o pohár FIM" - je ve startovní listině celkem 30 (tedy včetně našeho Michala Salače), který ovšem v Assenu ještě nepojede, tak těch "malých" , kteří jedou "Superstock 600 European Championship" je přihlášeno 24.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist