Pátý podnik MS Superbiků - Imola

Třetí evropský podnik mistrovství světa superbikových motocyklů přivítá slavná Imola, místo velmi dobře známé všem fanouškům motorsportu. Šampionát jede do Itálie v kompletní sestavě, to znamená, že o nadcházejícím víkendu vyjedou na dráhu jezdci všech tříd počínaje Superbike, Supersport, STK1000 a STK600. Jediným českým závodníkem seriálu je Ondřej Ježek ve světovém poháru Superstock 1000. V třídě Supersport jsou dva české týmy a to Kawasaki Intermoto Ponyexpres a SMS Racing.

Kapitoly článku

Závodní okruh Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola je součástí italské provincie Bologna. Okruh nese jméno po zakladateli slavné automobilky Enza Ferrariho a jeho syna Dina. V kalendáři superbikového šampionátu je Imola od roku 2001 a jen ve dvou případech tam superbiky nezávodily, když v letech 2007 a 2008 zamířil šampionát na okruh Vallelunga. Tento okruh nedaleko Říma byl jen nedávno jmenován do role náhradního okruhu WSBK pro případ, že by někdo z pořadatelů již potvrzeného podniku nedokázal z nějakého důvodu závody uspořádat v daném termínu.

S přirozeným charakterem uspořádání tratě, která nabízí řadu změn v převýšení, ale žádné dlouhé rovinky, je Imola technickým okruhem, který patří mezi nejnáročnější na celém světě. Délka okruhu je 4936 metrů a v jednom kole jezdci projedou celkem 22 zatáčkami z čehož je 13 levých a 9 pravých. Rekord okruhu patří Tomu Sykesovi z časem 1'47,274 sekundy z roku 2013. Kvalifikační rekord, tedy nejlepší čas v Superpole zajel ve stejném roce stejný jezdec časem 1'45,981 sekundy. Superbiky jedou dva závody, každý na devatenáct kol s celkovou délkou 93,784 kilometrů.

Třída Superbike – výsledky z roku 2014

  • Závod (1) – 1. Jonathan Rea (Honda); 2. Chaz Davies (Ducati); 3. Tom Sykes (Kawasaki)
  • Závod (2) – 1. Jonathan Rea (Honda); 2. Chaz Davies (Ducati); 3. Sylvain Guintoli (Aprilia)

!!! V letošním roce můžete tipovat na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojovat tak o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2014 !!! - ZDE


Superbike – Preview

Loni zajel Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) svůj první a jediný vítězný double v Imole, kde vyhrál v sedle Hondy oba závody před Chazem Daviesem, Tomy Sykesem a Sylvainem Guintolim. V letošním roce je Rea daleko úspěšnější a jeho bilance musí jeho soupeřům nahánět hrůzu. Z dosud osmi odjetých závodů jezdec ze Severního Irska šest vyhrál a dvakrát byl druhý z toho dvakrát startoval z pole positiona a dvakrát zaznamenal zlatý double. Pokud bude v takto nastaveném tempu pokračovat dá se říct, že jde suverénně za titulem mistra světa, protože ten letos Sylvain Guintoli asi neobhájí. Jonathan Rea jede s Kawasaki jak po kolejích a jeho náskok nyní představuje rovných padesát bodů. Je to dost, ale je třeba brát do úvahy fakt, že superbiky jedou po dva závody, takže přijít o tuto výhodu je možné během jednoho nepovedeného víkendu.
Imola je domácím podnikem pro italské závodníky, ale také pro italské výrobce. Aprilia mezi tyto výrobce patří a s Leonem Haslamem (Aprilia Racing Team Red Devils), jemuž po čtyřech kolech sezony patří průběžně druhá příčka, mají velkou šanci zaznamenat doma úspěch. Haslam je jeden z dvojice závodníků, kteří letos dokázali porazit Jonathana Rea. Haslam vyhrál svůj první závod v Austrálii, bez umístění na stupních vítězů zůstal v Aragonii a Assenu přičemž závod na MotorLand Aragónu byl pro Brital letos zatím nejslabší. Zejména díky tomu dnes Haslam ztrácí padesát bodů, ale před námi je stále devět podniků s celkem osmnácti závody, takže stát se může cokoliv.
Průběžně třetím mužem šampionátu je britský závodník Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Davies jede v sedle Ducati Panigale R, což je italský stroj, pro výrobce je to tudíž domácí závod, takže velmi důležitý. Davies je posledním jezdcem, který po Assenu překročil hranici sta bodů a na vedoucí pozici mu teď chybí sedmašedesát bodů, sedmnáct jich ztrácí na druhého Haslama. Naprostý výpadek zaznamenal osmadvacetiletý závodník v Thajsku. Dráha byla pro všechny nová, takže na tom byli všichni stejně. Davies si ale z Buriramu odvezl jen šest bodů a toto bodové manko jej teď drží na třetí pozici s tím, že musí čekat na zaváhání jednoho z dvojice Rea – Haslam. Jinak jedno vítězství, troje druhá místa a dvoje třetí, to je určitě dobrá bilance.
K tovární stáji Aruba.it Racing-Ducati SBK Team se vrací Davide Giugliano, který od únorového testu na Phillip Islandu neseděl na motorce. Ital si tehdy pádem zlomil obratel a pokud vše půjde podle plánu, letošní sezonu zahájí víkendovým podnikem v Imole. Jak je na tom po fyzické stránce Giugliano zjistí až se postaví na motorku, ale jeho odhodlání je už teď velké stejně jako očekávání jeho fanoušků. Závodní víkend ale pro něho nebude procházka růžovým sadem.

Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) musí přemýšlet, kde se stala chyba. Zda je v tom přechod na jednotnou řídící elektroniku či méně možností nastavení motorových jednotek nebo prostě smůla v trefení toho správného nastavení. Vítěz ročníku 2013 a vicemistr z roku 2014 letos nějak ne a ne zabrat. Devětadvacetiletý jezdec má jen dvoje umístění na stupních vítězů, jednu nulu a 102 bodů ztráty na týmového kolegu, který ještě loni závodil na Hondě. Proč jemu to jde a Sykesovi ne, je otázka z milion. Každopádně sezona nekončí a každým dalším kolem může přijít obrat k lepšímu také pro Sykese. Brit samozřejmě věří, že tím místem bude Imola.
První pětici uzavírá Jordi Torres (Aprilia Racing Team Red Devils), nadějná posila italského výrobce v superbikovém šampionátu. Španěl na litrový superbike přestoupil z motorky třídy Moto2 a není na něm vidět nějak zvlášť velký problém. V jeho případě jde o zkušenosti, znalost tratí, které z mistrovství světa prototypů nezná a také o perfektní kondici absolvovat dva závody v jeden den. Pokud to všechno zvládne, což samozřejmě letos nebude, je kandidátem na přední příčky. Už letos počítám na stupních vítězů bude a to do první poloviny roku. Je to talent, který má v superbicích budoucnost.
Skvělý víkend má za sebou Michael van der Mark (Pata Honda World Superbike), jemuž se v domácím prostředí podařilo získat dvoje umístění na stupních vítězů, když v obou závodech v Assenu bodoval třetím místem. Tím se přiblížil ke svému staršímu a zkušenějšímu týmovému kolegovi Sylvainu Guintolimu (Pata Honda World Superbike) na rozdíl jen pěti bodů. Na pátého Torrese tak ztrácí bodů třiadvacet. Úřadující šampion Guintoli zatím s Hondou hledá společnou řeč, ale vzhledem k dosavadním výsledkům ji stále nenachází. Nejlepším výkonem je jedenáct bodů za páté místo, což je skutečně málo na úřadujícího šampiona.

Zraněného Nicolase Terrola (Althea Racing) v Imole nahradí třicetiletý jezdec z Říma Michel Fabrizio. Ital by rád zpátky mezi superbiky a to je poměrně zajímavá šance jak předvést své kvality. Terol by měl kvůli zlomené vřetenní kosti zůstat mimo jen jeden podnik šampionátu, ale člověk nikdy neví, protože Donington Park je na programu už 24.května a to zase není tak daleko.
Už dříve tým HERO EBR avizoval, že končí v mistrovství světa, takže v Imole neuvidíme v barvách amerického výrobce jezdce a manažera týmy Larry Pegrama a také Niccoló Caneppu, pro něhož by závod v Imole byl jeho domácím. Pegram plánuje návrat zpátky mezi superbiky, ale jak rychle se mu to povede je zatím ve hvězdách. Říkal, že se budeme divit, jak rychle to bude, takže uvidíme.

Mistrovství světa – třída Superbike:

1 - J. REA - KAWASAKI - 190 bodů
2 - L. HASLAM - APRILIA - 140
3 - C. DAVIES - DUCATI - 123
4 - T. SYKES - KAWASAKI - 88
5 - J. TORRES - APRILIA - 83
6 - S. GUINTOLI - HONDA - 65
7 - M. VD MARK - HONDA - 60
8 - N. TEROL - DUCATI - 48
9 - M. BAIOCCO - DUCATI - 48
10 - L. MERCADO - DUCATI - 45
11 - A. LOWES - SUZUKI - 41
12 - X. FORES - DUCATI - 38
13 - L. CAMIER - MV AGUSTA - 33
14 - D. SALOM - KAWASAKI - 30
15 - R. RAMOS - KAWASAKI - 20
16 - R. DE PUNIET - SUZUKI - 15
17 - T. BAYLISS - DUCATI - 15
18 - A. BADOVINI - BMW - 11
19 - S. BARRIER - BMW - 10
20 - S. BARRAGÁN - KAWASAKI - 8
21 - C. PONSSON - KAWASAKI - 3
22 - L. PEGRAM - EBR - 2
23 - J. METCHER - KAWASAKI - 2
24 - N. CANEPA - EBR - 2
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist