Pátý podnik MS Superbiků – Donington

Jediný podnik mistrovství světa produkčních motocyklů pořádaný na území Velké Británie přivítá závodní areál Donington Park v hrabství Leicestershire, ležící v centrální Anglii přibližně padesát mil od Birminghamu. O nadcházejícím víkendu mají svůj program pouze jezdci a týmy tříd Superbike a Supersport.

Kapitoly článku

Na okruhu Donington přivítají superbiky už po dvaadvacáté s tím, že první závod tam uspořádali v roce 1988. Závodní dráhu postavili převážně pro motocyklové závodění v roce 1931, ale nezávodilo se tam dlouho, protože kvůli druhé světové válce sloužil areál armádě jako skladiště. Počátkem sedmdesátých let začala renovace areálu Tomem Wheatcroftem, jehož zásluhou začal Donington od roku 1977 znovu fungovat jako závodiště.

Dráha okruhu v Doningtonu je dlouhá celkem 4023 metrů, má patnáct zatáček s cílovou rovinku dlouhou 550 metrů. Rekord okruhu má na kontě Tom Sykes 1'28,074 sekundy (2013) a kvalifikační rekord je rovněž v podání Toma Sykese 1'27,378 sekundy (2013).

!!! V letošním roce můžete tipovat na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojovat tak o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2014 !!! - ZDE

Seznam jezdců třídy Superbike - ZDE

Závodní víkend v britském Doningtonu má jiné časové schéma než na jaké jsme zvyklí. V pátek má třída Superbike na programu všechny tři volné tréninky, takže už první den odpoledne bude jasné, kdo má přímou postupovou pozici do Superpole 2 a kdo si v sobotu zajede jen čtvrtý volný trénink bez možnosti se zúčastnit boje o pozice na startovním roštu. Rovněž časy závodů jsou jiné!

Superbike – preview

Po pěti úvodních kolech sezony má na kontě nejvíc bodů Jonathan Rea (Pata Honda World Superbike), který je novým lídrem průběžného hodnocení třídy Superbike. Britský závodník celkem nasbíral 139 bodů a po dvou vítězstvích v Imole se dostal před úřadujícího mistra světa Tomy Sykese. Rea má před sebou domácí podnik, domácí prostředí a podporu domácích fanoušků, což sebou přináší velkou porci motivace, ale také zodpovědnosti. Cílem je udržet vedoucí pozici a v závodech předvést to nejlepší, což znamená vítězství.

Druhý Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) ztrácí na vedení čtyři body, což skutečně není moc a proto budou rozhodovat maličkosti v každém jednotlivém závodě. Britský šampion Tom Sykes loni v Doningtonu vyhrál oba závody, takže máme-li hovořit o favoritech nadcházejícího víkendu, jeho jméno musí zaznít jako jedno z prvních. Samozřejmě není jediný, kdo chce v Doningtonu vyhrát, protože závodníků z Británie je víc než dost.
Například Sylvain Guintoli (Aprilia Racing Team) v Británii bydlí, ale jinak je to Francouz, který si vzal manželku z Britských ostrovů. Takže ani jeho motivace nebude o nic menší než v případě rodilých Angličanů. Sylvain Guintoli je průběžně třetí a na první pozici mu schází šestnáct bodů, což při formátu dvou závodů na víkend zase není tolik, co by nešlo překonat během jednoho kola a třeba už o nadcházejícím víkendu v Doningtonu. Guintoli tam loni skončil jednou třetí a jednou druhý, takže předpokladem je, že si podobně povede také letos.

Na průběžně čtvrté příčce je Francouz Loris Baz (Kawasaki Racing Team). Mladík nebude tolik pod tlakem jako jeho kolegové, čehož by mohl využít. V Imole byl dvakrát čtvrtý a přišel o průběžnou třetí příčku díky super výkonu Jonathana Rea, který se dokázal ze čtvrté pozice katapultovat do vedení seriálu Superbiků. Loni se Bazovi v Doningtonu, dle jeho slov, příliš nedařilo, ale letos už mají motorku připravenou natolik dobře, že bude chtít bojovat o přední pozice a získat třetí příčku zpátky, protože na ni mu teď chybí čtyři body.
První pětici nejlepších uzavírá s 87 body britský závodník Chaz Davies (Ducati Team). Další Brit na scéně, který má v plánu zajet úspěšný víkend potom, co exceloval v domácím podniku Ducati v Imole. Davies tam svému chlebodárci zařídil dvoje druhá místa, čímž všem u Ducati udělal velkou radost a zároveň se z průběžné sedmé pozice posunul na pátou, kde ztrácí dvaatřicet bodů na čtvrtého Lorise Baze. To je celkem dost, ale jak už jsme zmínili, formát dvou závodů umí, co se týče nepředvídatelnosti výsledků, neuvěřitelné divy.
Čtvrtým britským závodníkem je průběžně devátý Leon Haslam (Pata Honda World Superbike). Jezdec Hondy CBR1000RR loni v Doningtonu chyběl, protože měl zlomenou levou nohu, následek tréninkového pádu z Assenu. Výsledkově to letos zatím zrovna není ono, ale Haslam se chce pokusit zajet před domácím publikem parádní výsledek.

Průběžně desátý je pátý Brit na startu Alex Lowes (Voltcom Crescent Suzuki), jenž svoji premiérovou sezonu spojil s japonskou Suzuki a ryze britským týmem Voltcom Crescent pod vedením Paula Denninga. Lowes zatím sbírá zkušenosti, ale třeba na Doningtonu si věří, protože ho dobře zná, když jen pár minut odtud bydlí a navíc tam loni získal double v mistrovství britských superbiků.
Šestým Britem je Leon Camier (BMW Motorrad Italia Superbike), který u týmu BMW zastoupil za zraněného Francouze Sylvaina Barriera. Camier se dokázal rychle adaptovat a v kategorii Evo umí bojovat o nejlepší příčky. Samozřejmě by byl moc rád, kdyby status nejlepšího závodníka EVO získal právě o víkendu v Doningtonu. Aby se tak stalo, bude muset porazit Itala Niccoló Canepu (Althea Racing) a zatím vedoucího jezdce EVO Davida Saloma (Kawasaki Racing Team).
Posledním z britským závodníků je Christian Iddon (Team Bimota Alstare). Protože Bimota zatím nemá homologaci, body, které britský závodník vybojuje mu nejsou přičteny. Nicméně italský výrobce dělá maximum proto, aby našel spolehlivý odbyt a dokázal tak výrobu motocyklů navýšit na požadovaný počet, který FIM stanovila pro homologaci motocyklu v rámci šampionátu produkčních motocyklů.
Do závodního víkendu nenastoupí Ital Luca Scassa (Team Pedercini), který měl jet závod MotoGP francouzské Grand Prix v Le Mans za zraněného Danila Petrucciho, ale Scassa se při testu sám zranil , když musel být po pádu operován kvůli zlomenině stehenní kosti.

S týmem Iron Brain Grilini Kawasakiod závodního víkendu v Imole nezávodí Michel Fabrizio, jenž po vzájemné dohodě ukončil spolupráci s italským týmem, kde ho nahradí Australan Bryan Staring.

Průběžné hodnocení Superbike 2014 - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist