Osmý podnik MS Superbiků v Moskvě

První červencový závod absolvuje motocyklový seriál mistrovství světa Superbiků na okruhu Moscow Racevay, který leží necelých devadesát kilometrů západně od hlavního města Ruska v Sheludkovo. Na východ míří jezdci a týmy kategorií Superbike a Supersport. Svůj závod také pojedou jezdci Poháru národů.

Kapitoly článku

Ruský okruh má celkem 3931 metrů a jezdci v jednom kole projedou, proti směru hodinových ručiček, celkem sedmnácti zatáčkami – deseti levými a sedmi pravými. Okruh, který projektoval známý architekt Hermann Tilke, slavnostně otevřeli 12.července 2012 a už koncem srpna tam zavítal poprvé světový šampionát produkčních motocyklů (WSBK).
První pole position získal na ruském okruhu Španěl Carlos Checa (Althea Racing) časem 1´34,193 sekundy. V první řadě na startu stál společně s druhým Tomem Sykesem (Kawasaki Racing Team) a třetím Eugenem Lavertym (Aprilia Racing Team). Nicméně historicky první závod Superbiků tam vyhrál Tom Sykes, jenž pětadvacet kol zvládl časem 41´07,852 sekundy. Ve druhém klání slavil prvenství jezdec BMW Marco Melandri (BMW Motorrad Motorsport), který celkový čas závodu zlepšil na hodnotu 40´14,677 sekundy.


Superbike - preview

V pozici lídra šampionátu Superbiků zahájí ruský víkend Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), první jezdec Kawasaki, který je na špici průběžného hodnocení superbikové kubatury světového šampionátu od roku 1994, kdy se do vedení posunul po dvojím vítězství v japonském Sugo Scott Russell, jenž nakonec prohrál souboj o titul s Carlem Fogartym. Sedmadvacetiletý (osmadvacet mu bude 19.srpna) britský závodník má také příležitost vyrovnat rekord Bena Spiese, který dosáhl sedmi pole position v řadě. Sykes byl v SuperPole úspěšný od druhého podniku sezony, takže jich má nyní na kontě přesně šest. Po slabším úvodu sezony se Tom Sykes dostává do tempa a doublem v Imole převzal vedoucí pozici v průběžném hodnocení, kde má nyní náskok šesti bodů.
Francouz Sylvain Guintoli (Aprilia Racing Team) vedl šampionát od prvního vítězství sezony v závodu na australském okruhu Phillip Island. Od té doby byl celkem šestkrát druhý a desetkrát na stupních vítězů, což je velmi dobrá bilance. Jen jednou nebodoval, když mu v Imole selhala technika a musel ze závodu odstoupit. To stačilo, aby o vedoucí pozici přišel. Cílem Guintoliho tak nebude nic jiného než se pokusit zastavit nástup Tomy Sykese a přinejmenším snížit šestibodové manko. Bohužel jen pár dnů před osmým podnikem sezony si při tréninku na kole Francouz vykloubil rameno a poškodil chrupavku kloubu. Do Moskvy odcestuje, ale až na místě se ve spolupráci s lékaři Mobilní kliniky zjistí, zda bude závodit.
Pokud prvního a druhého jezdce průběžného pořadí superbikové kategorie dělí po sedmi kolech sezony jen šest bodů, tak třetího jezdce dělí od čtvrtého bodů osm. Tady se jedná o Ira Eugene Lavertyho (Aprilia Racing Team) a čtvrtého Marca Melandriho (BMW Motorrad GoldBet SBK Team). Oba jezdci nastupují ke každému závodu s cílem ho vyhrát, což asi všichni ostatní jejich soupeři, ale v jejich případě to jsou reálné ambice. Marco Melandri loni v Moskvě zaznamenal možná jeden s nejlepších okamžiků superbikové kariéry, protože tam první závod dokončil na druhém místě a druhý závod vyhrál, což Itala posunulo poprvé do čela průběžného hodnocení. Melandrimu zcela určitě moskevský okruh sedí a bude chtít této situace využít k maximálnímu zisku bodů.
První pětici uzavírá se 154 body britský závodník BMW Chaz Davies (BMW Motorrad GoldBet SBK Team). Melandriho týmový kolega byl ještě ve třetím kole v Assenu průběžně druhý, ale pak už nedokázal bodovat více jak jedenácti body na závod a to znamenalo postupný propad na pátou pozici, kde nyní na kolegu Melandriho ztrácí osmadvacet bodů a na Sykese jednaosmdesát.

Po úspěšném testu v japonské Suzuce, kde se oba jezdci stáje Pata Honda Jonathan Rea a Leon Haslam připravovali na motocyklový vytrvalostní závod Suzuka 8Hodin, mají příležitost v superbikovém světovém šampionátu prodat vše, co si ověřili v pozávodním testu v Imole. Tam byl Jonathan Rea vůbec nejrychlejším jezdcem (test byl bez účasti jezdců Kawasaki Racing Team), což naznačuje jeho šance být Sykesovi opět zdatným soupeřem. Nyní je Rea v průběžném hodnocení sedmý, jeho kolega Leon Haslam až patnáctý. To je samozřejmě následek jeho zranění z Assenu, kde si zlomil nohu a nebodoval pak ve čtyřech kolech v řadě.
V kategorii Supersport má Česká republika zastoupení v podobě týmů. Řazeno dle seznamu jezdců pro podnik v Moskvě to je stáj Kawasaki Intermoto Ponyexpres s jezdci Luca Scassa a David Salom, tým ProRace s Valentinem Debisem a Com Plus SMS Racing a jejich jezdec Balazs Nemeth.

Průběžné hodnocení MS produkčních motocyklů (WSBK)Superbike.

Průběžné hodnocení MS produkčních motocyklů (WSBK)Supersport.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist