Osmý podnik MS Superbike – Misano

Superbikový víkend na pobřeží Jadranu na nějaký čas ukončí evropskou sérii závodů a pro jezdce a týmy FIM Supersport a FIM Cup Supestock 1000 tím začne dlouhá letní přestávka. Okruh Misano World Circuit Marco Simoncelli většina jezdců dobře zná jak ze závodů, tak z testování. Během nadcházejícího víkendu lze očekávat vysoké teploty, které ještě můžou ve finále zamíchat kartami. Lídry jednotlivých šampionátů jsou Jonathan Rea (SBK), Kenan Sofuoglu (SSP) a Raffaele De Rosa (STK1000). Z České republiky jede v třídě FIM Superbike Karel Abraham a v třídě FIM Supersport Ondřej Ježek.

Kapitoly článku

Závodní okruh Misano World Circuit Marco Simoncelli leží nedaleko od města Misano Adriatico v provincii Rimini v Itálii. Všude kolem krásné pláže, moře v pozadí a zpravidla příznivé povětrnostní podmínky, které v tomto koutu světa nabízí ideální podmínky k závodění. Loni Italové opatřili povrch dráhy novým asfaltem a zároveň s Dornou prodloužili smlouvu na pořádání závodů minimálně do konce roku 2019. Závodní dráha má celkem 4226 metrů a 16 zatáček - 6 levých a 10 pravých. Závodí se ve směru hodinových ručiček.

Italský motocyklový závodník FABRIZIO PIROVANO (1960-2016) podlehl 12.června těžké nemoci ve věku šestapadesáti let. Pirovano byl průkopníkem superbikového šampionátu, protože v roce 1988 patřil k prvním jezdcům nově vzniklého šampionátu superbiků WSBK. Se stejným nasazením závodil v Supersport World Series, kde v roce 1998 slavil světový titul v sedle Suzuki GSX-R600 týmu Alstare Corona. Italský závodník byl “Králem Monzy“ a vzorem pro řadu začínajících závodníků. Čest jeho památce.

!!! Tipujte na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a soutěžte o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2016. Nezapomeňte, v novém formátu šampionátu je první závod World SBK už v sobotu, druhý se jede v neděli !!!

World SBK – rekordy:

Rekord okruhu – 1'34,720 – Jonathan Rea (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'34,214 – Tom Sykes (2015)

World SSP – rekordy:

Rekord okruhu – 1'38,239 – Jules Cluzel (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'37,482 – Jules Cluzel (2015)

FIM Cup STK1000 – rekordy:

Rekord okruhu – 1'36,832 – Raffaele De Rosa (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'36,886 – Lorenzo Savadori (2015)

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Po sedmi kolech sezony máme letošní ročník ve své druhé polovině, kterou na dráze v Misanu zahájí jezdci tovární Kawasaki na prvních dvou pozicích průběžného hodnocení. S celkem 293 body je lídrem světového šampionátu superbiků Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), který bodoval ve všech závodech umístěním na stupních vítězů. Tato bilance mu dává velké předpoklady k úspěšné obhajobě titulu. Díky tomu a také díky chybám svých soupeřů má nyní náskok ve výši šestapadesáti bodů. Naposledy slavil Rea vítězství v dubnu, když vyhrál obě klání v Assenu, což už je celkem dávno. Toho si je Rea vědom a o nadcházejícím víkendu chce svoji bilanci zlepšit. Každopádně si je stejně tak vědom, že každá chyba a možná nula bodů v honbě za vítězstvím v závodu mu nakonec může zkomplikovat obhajobu.

Britský závodník Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) míří do Misana na vítězné vlně. První místo slavil v Sepangu, ale především vyhrál oba závody v Donington Parku, což Sykese dostalo na druhé místo průběžného hodnocení. V Misanu v roce 2014 vyhrál oba závody, loni jeden, takže dráhu zná velmi dobře, sedí mu a je odhodlán pokračovat ve výkonech z posledních závodů.

Velšan Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) po domácím závodu v Doningtonu přišel o druhou příčku v šampionátu, na kterou mu teď schází šest bodů. Letos dvakrát získal zlatý double, nicméně dvakrát také zaváhal, když závod v Austrálii dokončil s šesti body a teď v Doningtonu bylo první klání s nulou. Davies je jezdec, který na jistotu moc nejede, chce bojovat o vítězství a dává do toho maximum. Někdy mu to vyjde, někdy ne a proto teď ztrácí na vedení v šampionátu 62 bodů. Každopádně tento víkend je znovu domácím prostředím pro Ducati.

V případě čtvrtého jezdce v pořadí Davide Giugliana (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) je ztráta na vedení propastných 146 bodů. To je celkem škoda, protože o vítězství v soutěži tak bojuje jen minimum závodníků. O bitvě o titul už to nebude, ale Davide Giugliano je rychlý jezdec a pokud bude mít svůj den, dokáže na domácí půdě bodovat umístěním na stupních vítězů. Ostatně to už dokázal v posledních dvou kolech, kde pokaždé bodoval druhým místem v cíli.

Na páté pozici je Michael van der Mark (Honda World Superbike Team), jezdec týmu Hondy, jemuž na čtvrtou pozici schází jen šest bodů. Nizozemec zaznamenal výborný zahajovací víkend v Austrálii, kde byl v obou závodech na stupních vítězů s nejlepším výsledkem v podobě druhého místa, ale teď už dlouho tak bodově bohatý víkend nezaznamenal. VD Mark společně s týmovým kolegou Haydenem nastoupí v barvách tovární stáje Hondy do vytrvalostního klání Suzuka 8Hodin, což bude pro oba skvělá zkušenost a zajímavé zpestření letní přestávky.

Američan Nicky Hayden (Honda World Superbike Team) strávil poslední víkend na závodech seriálu MotoAmerica, kde především sledoval svého bratra, nicméně nějaký čas strávil také v komentátorské kabině. Američan je šestý v pořadí, pět bodů ztrácí na VD Marka a na kontě už má první vítězství ve WorldSBK (Sepang). Každopádně Hayden už netrpělivě očekává další kolo sezony, protože to superbiky zamíří do Laguny Seca. Na západním pobřeží USA Američan umí, bude tam mít velkou podporu a dobrou šanci bojovat o další zlato.

V týmu Grillini Racing měl nastoupit za Australana Joshe Hooka Jihoafričan Sheridan Morais, jenže ten si způsobil zranění, když závodil v MotoAmerica a proto tým až do konce sezony angažoval italského veterána Gianluca Vizziella. Do víkendu v Misanu nenastoupí Sylvain Guintoli (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), který si pádem v Imole zlomil kotník a zatím není ve stavu závodit. Francouz sice bude přítomen, ale v sedle jeho motorky pojede domácí jezdec Niccoló Canepa. Rovněž Fabio Menghi zatím nemá účast v domácím víkendu jistou. Ital by rád zahájil sezonu právě v Misanu, ale poslední slovo bude mít lékař. Jezdec týmu VFT Racing si pádem v Austrálii zlomil pánev a zranil rameno, což si vyžádalo dlouhou léčbu a za Menghiho jel Matteo Baiocco a Luca Scassa. Kdo Itala nahradí v Misanu, pokud nebude schopen nastoupit je momentálně s otazníkem.

Český závodník Karel Abraham (Milwaukee BMW) je osmnáctý v pořadí. Naposledy zajel na dráze Doningtonu svůj nejlepší výsledek v superbicích, když byl v cíli prvního závodu devátý. Také před druhým kláním vše nasvědčovalo, že na britské dráze Abraham dokáže zajet dobrý závod, žel krátce před startem českého závodníka vyřadila technická porucha. Okruh na pobřeží Jadranu Karel Abraham zná z působení v mistrovství světa silničních motocyklů, což může být jeho drobná výhoda. Každopádně cílem musí být bodovat v obou závodech a pokud možno znovu bojovat o umístění v první desítce.

FIM Superbike – Stav po Donington Parku:

1 - J. REA - KAWASAKI - 293 bodů
2 - T. SYKES - KAWASAKI - 237
3 - C. DAVIES - DUCATI - 231
4 - D. GIUGLIANO - DUCATI - 147
5 - M. VAN DER MARK - HONDA - 141
6 - N. HAYDEN - HONDA - 136
7 - J. TORRES - BMW - 117
8 - L. CAMIER - MV AGUSTA - 97
9 - L. SAVADORI - APRILIA - 89
10 - A. LOWES - YAMAHA - 70
11 - X. FORÉS - DUCATI - 62
12 - S. GUINTOLI - YAMAHA - 58
13 - M. REITERBERGER - BMW - 58
14 - J. BROOKES - BMW - 48
15 - A. DE ANGELIS - APRILIA - 42
16 - R. RAMOS - KAWASAKI - 42
17 - A. WEST - KAWASAKI - 28
18 - K. ABRAHAM - BMW - 25
19 - M. BAIOCCO - DUCATI - 12
20 - L. MAHIAS - KAWASAKI - 9
21 - C. BEAUBIER - YAMAHA - 6
22 - L. SCASSA - DUCATI - 3
23 - M. JONES - DUCATI - 2
24 - D. SCHMITTER - KAWASAKI - 2
25 - J. HOOK - KAWASAKI - 2
26 - S. BARRIER - KAWASAKI - 2
27 - M. LUSSIANA - BMW - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist