Ondra Ježek - jediný Čech v seriálu MS Superbike 2018

Ve čtvrtek 1. února proběhla v Praze tisková konference, na které své plány pro novou sezonu MS Superbike 2018 představila stáj Guandalini Racing v čele se svým jediným závodníkem Ondřejem Ježkem.

Ondra startoval v prestižní královské kategorii superbiků poprvé v minulé sezoně 2017 za stáj Grillini Racing na stroji Kawasaki a dokázal nasbírat celkem 22 bodů, kdy doplnil roli druhého týmového jezdce. V roce 2018 ale pro Ondru nastává několik velkých změn. Tou první je, že tentokrát bude sedlat stroj značky Yamaha, druhou fakt, že bude v novém týmu Guandalini Racing startovat jako jediný závodník.

To ale Ondrovi příliš nevadí: „Trošku jsem se toho bál, že nebudu mít svého stájového kolegu, se kterým bych mohl ledacos konzultovat, na druhou stranu celý tým tu bude jen pro mě. Faktem samozřejmě je, že když se během závodu cokoliv pokazí, tak je to konec pro nás pro všechny.“

Hlavní sponzor Ondry Ježka, pan Pavel Faiereisl (Fany gastroservis) je nicméně plný optimismu a věří, že Ondra dokáže během všech třinácti závodů, které jsou pro letošní sezonu vypsány, zajíždět slušné výsledky. „Věřím, že Ondra má na to se umisťovat do desátého místa, což pro nás samozřejmě bude úspěch. Kdyby se za sezonu podařilo párkrát zajet superpole, bylo by to skvělé.“

Za Guandalini Racing v minulosti jezdil také Kuba Smrž na Ducati, který dokázal v tomto týmu dosáhnout skvělých výsledků. Stroj Yamaha je i pro Ondru Ježka velkou neznámou a probíhá neustálé testování. Poslední se uskutečnilo ve španělském Jerezu: „V sezoně 2018 budou v této třídě omezeny otáčky motoru a tím se motocykl bude velmi podobat továrním strojům. Zatím jsme ale měli při testech problémy s technikou, kdy nejprve selhala elektronika, pak nám praskl výfuk a po dvou odjetých kolech dokonce odešel úplně nový motor. Do prvního závodu v Austrálii by nicméně mělo být vše připravené.“ Kromě stroje ladí formu i samotný jezdec, který se připravuje hlavně po fyzické stránce.

Velkým lákadlem pro fanoušky WorldSBK bude určitě návrat těchto závodů po pěti letech na trať v Brně, kde Ondra před dvaceti lety začínal na strojích minibike. „Jsem rád, že se seriál WSBK vrací do Brna, kdy samozřejmě budu rád za podporu od fanoušků, pro které chystáme trička do kotle na „céčku“ a další drobnosti, takže se už moc těším, ačkoliv mou nejoblíbenější tratí je Imola. V Brně ale budu chtít zajet co nejlepší výsledek a chtěl bych se s časem dostat pod dvě minuty.“

Nové barvy na motocyklu se představí až při závodu v Austrálii, budou ale podobné jako barva kombinézy, kterou Ondrovi připravila firma PSí Hubík a ve které je nainstalován speciální systém D-Air s integrovaným airbagem. Kromě Ondry bude mít tento systém k dispozici už jen Karel Abrahám. „Doufám ale, že ho nebudu potřebovat,“ dodává se smíchem Ondra.

Sezona WSBK startuje 23.února závodem na Phillip Islandu v Austrálii a v Brně se jezdci představí divákům v závodě ve dnech 8. - 10.června 2018. Vstupenky už jsou v prodeji, tak přijďte fandit!

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Karel Novák - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist