Ohlédnutí za sezónou (3)

Závěrečná rekapitulace letošní sezóny nám nabízí pohled na superbikové závody, které se jely v pořadí osm až třináct, tedy od našeho Brna až do portugalského Portimaa.

8. závod - Brno (Česká republika)

Brněnské Superpole: Na své oblíbené trati si Superpole vybojoval miláček brněnského publika Max Biaggi před Melandrim a Checou. První řadu roštu pak doplnil ještě Laverty, zatímco Jakub Smrž odstartuje do domácího závodu z řady druhé (5.) a Sylvain Guintoli ze třetí řady (10.).
První brněnská jízda: Tu vyhrává po velkém souboji trvajícího až do odmávnutí šachovnicovým praporkem Marco Melandri před Maxem Biaggim a Carlosem Checou. Michel Fabrizio, Eugene Laverty a Ayrton Badovini končí na místech 4.- 6. K velkému zklamání domácího publika dojíždí Kuba Smrž až na 11. místě a Sylvain Guintoli po zastávce v boxu (výměna zadního kola) dokonce jako poslední.

Letošní Brno podruhé: Už celkově 11. vítězství na Masarykově okruhu si připisuje Max Biaggi, který těsně poráží svého krajana Melandriho. Další pořadí v cíli je úplně stejné jako v první jízdě, tedy třetí Checa, čtvrtý Fabrizio, pátý Laverty a šestý Badovini. Zatímco Sylvain Guintoli dojíždí tentokráte v Top-10., jako 9., tak Jakub Smrž po souboji se Sykesem padá a jeho brněnské prokletí tak pokračuje....Z historického pohledu jedna zajímavost: První světové body získává Maďarsko zásluhou Viktora Kispatakiho (Honda).

9. závod -  Silverstone (Velká Británie)

Superpole pro Hopkinse: S wild card startující americký host z BSB John Hopkins na motocyklu Suzuki získává Pole position před Lavertym, Camierem a Checou. Zatímco Guintoli si 5. místem vyjel druhou řadu, tak Kuba Smrž skončil vypadl už v Superpole "1" a byl klasifikován jako 13.
Silverstone - první závod: Vyhrává Carlos Checa před Eugenem Lavertym a Marcem Melandrim. Leon Haslam dojíždí čtvrtý, "Hopper" s wild card pátý a Top-6 kompletuje Sylvain Guintoli. Max Biaggi končí až 11., a naděje na obhájení titulu mistra světa jsou už pouze hodně teoretické. Kuba Smrž závod nedojel z blíže nespecifikovaných důvodů.

Silverstone - podruhé: Opět vyhrává lídr šampionátu Carlos Checa a pořadí na stupních je úplně stejné jako v předchozí jízdě, tedy druhý Laverty a třetí Melandri. Za čtvrtým Biaggim dojíždí pátý Camier a své druhé Top-6 umístění tohoto dne si připisuje Guintoli. Jakub Smrž končí na místě 11.

Vzápětí ale přišel velký šok:
Továrna Yamaha se oficiálně stáhla ze superbikového závodění, což oznámila hned v pondělí po závodě v Doningtonu.

A jak se nakonec ukázalo, nebude mít ani nástupnický tým, čemuž z počátku nikdo moc nevěřil.

10. závod - Nürburgring (Německo)

Superpole - nic nového "pod sluncem": Carlos Checa si opět vyjíždí Pole position před Lavertym, Biaggim a Melandrim. Guintoli končí 8. a Smrž 10. Po něm se Max Biaggi rozhodl kvůli bolestivému zranění nohy nenastoupit do obou nedělních jízd a tak se pomyslná vrata k zisku titulu pro Carlose Checu otevřela dokořán. 

První německý závod: Carlos Checa neúčasti Maxe Biaggiho plně využívá. Vyhrává a svého jediného vážného soka v boji o titul Melandriho odsouvá na místo druhé před stále se lepšícího Hagu. Laverty, Haslam a Guintoli kompletují Top-6. Kuba Smrž opět nevidí šachovnicový praporek.
Druhá německá jízda - aneb byli jsme za idioty: Takový závod snad ještě superbikový šampionát nezažil. Byl odstartován za podmínek, které neměly s bezpečným závoděním nic společného a kvůli následující průtrži mračen to byl závod doslova kriminelní. Ostatně posuďte sami: Spadli Haslam, Toseland (Medical Center), Aitchison, Camier, Rea, Haga a Tamada a po výletu do kačírku nedojel ani Fabrizio, takže z 19 startujících bylo klasifikováno pouhých 13, když Rea a Haslam se po pádu vrátili na trať. Takže z 19 jich spadlo 8!. Dlouho vedl Haga, nakonec předčasně ukončený závod po odjetých 66% délky vyhrál "vodník" Tom Sykes - pro Kawasaki to bylo vítězství po 5 letech (naposled Walker v Assenu 2006) - před Guintolim a Kubou Smržem, takže Effenbertu pršelo pod Eifelem štěstí.  Čtvrtý dojel Rea, pátý Laverty a šestý Melandri. Lídr Checa za těchto podmínek vůbec neriskoval a dokončil ho pokojně jako 8.

Kvůli zranění svého pravého zápěstí z březnových testů v Aragónu a speciální prohlídce po dalším pádu v neděli na Nürburgringu za "kriminelních" podmínek druhé jízdy se rozhodl dvojnásobný mistr světa superbiků z let 2004 a 2007 James Toseland po poradě se svým lékařem Mikem Haytonem ukončit okamžitě svou závodní kariéru.

11. závod - Imola (Itálie)

Superpole: Další vítězné Superpole pro Carlose Checu - letos už šesté - před Reou a Hagou. Zatímco Kuba Smrž skončil opět 13., tak Guintoli si vyjel druhou řadu (8.). A v Imole se jelo bez zraněného domácího jezdce Maxe Biaggiho.
Imola - první jízda: Brit Rea s Hondou vyhrává před Nori Hagou a Carlosem Checou. Čtvrtý je v cíli Sykes, pátý Laverty a šestý Guintoli. Těsně za ním jako sedmý končí jeho týmový kolega Kuba Smrž.

Imola - druhá jízda: Lídr šampionátu Carlos Checa vyhrává další letošní závod a k zisku titulu mistra světa mu chybí pouhé 2 body. Druhý je v cíli odmávnut Haga a třetí Camier. Laverty, Haslam a Melandri kompletuji Top-6, za nimi končí Guintoli jako sedmý, zatímco Kuba Smrž spadl ve 2. kole závodu.

12. závod - Magny Cours (Francie)

Superpole - Brit Jonathan Rea jezdí po svém návratu ve skvělé formě a získává Pole position v předposledním závodě letošní sezóny před Lavertym, Checou a Camierem. Kuba Smrž opět končí na svém "tradičním" 13. místě, jeho týmový kolega Guintoli je pak 5.
Magny Cours - 1. jízda a vše je jasné: Hned v první jízdě zatroubil Checa k útoku a vítězstvím si zajistil titul mistra světa 2011. Druhý končí Melandri a na stupních vítězů je doplňuje Leon Haslam. Camier, Laverty a Guintoli kompletují Top-6.

Z 12. místa ve 3. kole spadl Jakub Smrž - z 23 letošních závodů už podeváté!

Magny Cours - jízda druhá: Checa slaví po zisku titulu mistra světa i dnešní double, za druhé místo v cíli je hodně spokojený superbikový nováček Melandri, který se tak stává vicemistrem světa a třetí končí Laverty. Haslam dojíždí čtvrtý, Sylvain Guintoli je klasifikován jako pátý a Leon Camier jako šestý. Jakub Smrž do druhé jízdy pro zranění lokte nenastoupil. 

13. závod - Portimao (Portugalsko)

Superpole: Pole position patří opět Reovi s Hondou před Checou, Lavertym a Melandrim. Týmu Effenbert Liberty patří začátek druhé řady, neboť Guintoli je 5. a Smrž 6.

Portimao - 1. jízda:
Carlos Checa vyhrává svůj patnáctý letošní závod! Druhý dojíždí skvělý Francouz Sylvain Guintoli - 17 kol dokonce závod vedl - a třetí končí Jonathan Rea. Biaggi dojíždí při svém návratu jako čtvrtý, Joan Lascorz (Kawasaki) je pátý a šestý pak Marco Melandri. V Top-10 končí i náš Jakub Smrž.

Portimao - 2. jízda. Před odchodem do muzea končí tovární Yamahy  v sedle s Marcem Melandrim a Eugenem Lavertym na prvních dvou místech letošního superbikového finále. Na stupních vítězů je doplňuje Jonathan Rea s Hondou. Čtvrtý dojíždí mistr světa Carlos Checa a páté místo v cíli znamená pro Sylvaina Guintoliho, že v MS 2011 končí na skvělém 6. místě celkově, když se dokázal dostat ještě před Camiera. Sedmé místo v cíli stačilo Biaggimu k uhájení třetího místa v šampionátu před Lavertym. Kuba Smrž končí letošní sezónu třináctým místem v závodě a celkově skončil 14.

Konečné pořadí mistrovství světa jezdců:

01- CHECA 505 bodů – MISTR SVĚTA 2011
02- MELANDRI 395
03- BIAGGI 303
04- LAVERTY 303
05- HASLAM 225
06- GUINTOLI 210
07- CAMIER 208
08- HAGA 176
09- REA 170
10- BADOVINI 165
11- LASCORZ 161
12- FABRIZIO 152
13- SYKES 141
14- SMRŽ 127
15- CORSER 87

Konečné pořadí mistrovství konstruktérů:

01- DUCATI 529 bodů – MISTR SVĚTA 2011
02- YAMAHA 450
03- APRILIA 422
04- BMW 275
05- KAWASAKI 228
06- HONDA194
07- SUZUKI 169

Konečné pořadí soutěžících týmů:

01- YAMAHA 698 bodů
02- APRILIA 511
03- ALTHEA DUCATI 505
04- EFFENBERT DUCATI 337
05- BMW 311
06- HONDA 220
07- BMW ITALIA 203
08- PATA 176
09- KAWASAKI 175
10- SUZUKI 152

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist