Ohlasy jezdců po závodech v Austrálii

Úvodní závody superbiků přinesly nebývale zajímavé závodění. V ani jednom případě se nejednalo o vítězství start cíl nebo únik jednoho muže. V čele závodního pole to bylo o skupince pěti, šesti závodníků, kteří si nic nedarovali a to nám rozhodně slibuje napínavou sezonu. Hvězdami australského víkendu jsou ale jen tři jezdci, protože všichni tři dokázali zajet na stupně vítězů v obou závodech. Za Kawasaki je to Jonathan Rea, Aprilii reprezentuje Leon Haslam a Ducati Chaz Davies.

Superbike - Závod (1-2)

1/2. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) – 45 bodů

Před úvodním podnikem se spekulovalo o tom, jak na tom Kawasaku bude s ohledem na změnu předpisů. Nebo jak si Jonathan Rea poradí s Tomem Sykesem, jakožto dlouholetým členem týmu, jehož je Rea nyní novým členem. Po úvodních dvou závodech sezony je částečně zodpovězeno. Rea má natolik rychlou motorku, že s ní dokáže bez problému vyhrávat. V prvním klání vyhrál rozdílem 0,039 sekundy, druhý závod prohrál rozdílem 0,010 sekundy. Rozdíly minimální. S kolegou Sykesem se na dráze ani jednou nepotkal, takže nemusel řešit problémy typu kdo je rychlejší a kdo ne. Sezonu Rea zahájil nejlepším možným způsobem a s bývalým týmovým kolegou Haslamem teď mají po 45 bodech.

„Nemohl jsem žádat lepší závodní víkend. Tým nebyl tolik optimistický s vítězstvím v závodě nebo umístěním na stupních vítězů s přihlédnutím na rychlost některých dalších motorek, ale společně s Perem, Paolem, Javierem, chlapy ze Showy a všemi mými mechaniky jsme velmi tvrdě pracovali a nikdy neztráceli náš cíl, kterým bylo být dostatečně silný pro všech dvaadvacet kol. Leon byl o něco rychlejší v každém ze dvou závodů, takže mi vítězství v prvním klání tak trochu spadlo do klína, ale s pětačtyřiceti body jsem velmi spokojený a jsem rád, že sezonu zahajuji takto výrazně. Takové výsledky jsem vůbec nečekal. Nebyli jsme v tomto směru velkými optimisty, ale být ve druhém klání jen takový kousek od vítězství, za svým starým týmovým kolegou Leonem, mi dělá velkou radost i za něj.“

2/1. Leon Haslam (Aprilia Racing Team-Red Devils) – 45 bodů

Tak usměvavého Leona Haslama jsme už dlouho neviděli. Britský závodník změnil tým, dnes je členem Red Devils pod křídly Aprilie a jeho výkony mu vracejí dřívější slávu. Někteří z mladších fanoušků si možná říkali, co tam ten Haslam vůbec dělá, ale on je to velmi kvalitní jezdec, který ale potřebuje kvalitní techniku a tým. To teď zřejmě má a my od něj můžeme čekat jen ty nejlepší výsledky.

Leon Haslam dnes získal pro Aprilii jejich jubilejní 50. vítězství v mistrovství světa superbiků. Vůbec první vítězství Aprilia slavila v roce 2000 také na Phillip Islandu ale s Troyem Corserem. V posledních pěti letech Aprilia zářila na superbikovém nebi s čtyřmi triumfy v kategorii výrobců a třemi v kategorii jednotlivců. Tým Red Devils dnes na jejich vítězný odkaz zdárně navázal a Aprilia RSV4 RF je v rukou Leona Haslama obávanou zbraní.

„Tento závod mi vrací krásné vzpomínky. Poslední vítězství, které jsem získal bylo v roce 2010 v Kyalami po skvělé bitvě s Reou. Moje poděkování patří týmu. Po celý víkend odváděli naprosto skvělou práci. V prvním závodu jsem bohužel chyboval, ale naštěstí jsem měl šanci přední skupinu dojet a ve finální steči skončit jen s minimální ztrátou druhý. Druhý závod jsem zahájil s ještě větší motivací po vítězství. V poslední zatáčce jsem plynem otočil v pravou chvíli a uvědomil si, že jsem Reu předjel na cílové čáře. Jsem nesmírně rád, že jsem zpátky na nejvyšším stupni vítězů!“

3/3. Chaz Davies (Aruba.it Racing - Ducati Superbike Team) – 32 bodů (-13)

Britský závodník tovární Ducati zaznamenal dvěma třetími místy velmi dobrý vstup do sezony. V obou závodech byl Chaz Davies členem vedoucí skupiny, bojoval o vedoucí pozici, ale v závěru už více méně umístění na stupních vítězů kontroloval, aby ušetřil pnematiky. Davies je s výsledkem velmi spokojený, tuší, že jeho stroj je pro letošní ročník dobře připraven a šanci se hodnocením posunout ještě výš má už příští měsíc v Thajsku, kde to nikdo nezná a všichni budou začínat od nuly. S dvaatřiceti body je nyní po dvou závodech průběžně třetí a na vedoucí dvojici Rea-Haslam ztrácí třináct bodů.

„Nakonec jsem na stupních vítězů Phillip Islandu a to hned dvakrát potom, co jsem to tu každým rokem zkoušel, takže se mi to konečně povedlo. Moc rád bych udělal něco víc, ale to nebylo možné, protože v posledních kolech mi trošku chyběla přilnavost a snažil jsem se šetřit pneumatiky jak jen to šlo. Osobně jsem šampionáty nikdy nezačal dobře, takže pro mě jsou tyto výsledky extrémně důležité. To jen potvrzuje, že sezonu zahajujeme na úplně jiné úrovni než loni a dokázal jsem s Reou jezdit v těsném kontaktu absolutně bez problému. O víkendu jsme velmi tvrdě pracovali s ohledem na délku závodu a to se nám myslím vyplatilo. Chci moc poděkovat všem lidem z mého týmu, ale také všem technikům z Borgo Panigale za jejich práci v průběhu zimní přestávky. Výsledky, které jsme tu získali jsou dobrý základ, na kterém budeme stavět.“
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist