Odrazový můstek do MotoGP

Příští sezónu pojede 28-letý Kaliforňan John Hopkins za tým Crescent Suzuki mistrovství světa superbiků a chce se stát mistrem světa. Pouze toto umístění mu dle jeho názoru zajistí stabilní místo v MotoGP, což je jeho konečný cíl, říká v následujícím článku Hopper.

Ačkoliv má teprve 28 let, tak už zažil John Hopkins nejen velké úspěchy, ale i sportovní pády. V roce 2007 skončil jako čtvrtý v šampionátu MotoGP a zdálo se, že je velmi blízko vrcholu kariéry. Následovala ovšem zranění, pád do samé propasti, rozvod, alkoholismus. Ovšem přes národní šampionáty AMA a BSB se americký jezdec pomocí ohromné vůle vrátil znovu do světla ramp. 
Mimo týmů Suzuki jednal Hopper na rok 2012 i se stájí LCR Honda v MotoGP, ta však na doporučení HRC dala přednost mladému Stefanovi Bradlovi. A jelikož továrna Suzuki odešla oficiálně z MotoGP, tak zmizela i šance na závodění v Rizla Suzuki. Hopkinsovi tak zůstal pouze jeho současný tým Crescent Suzuki v BSB, který se ale naštěstí rozhodl postoupit o patro výš, do WSBK.

S tímto týmem prohrál Hopkins britský titul o pouhé dva body a vzápětí následovalo další zklamání, tedy skutečnost, že Hopper nepojede v roce 2012 MotoGP. Naštěstí, jak už bylo napsáno, vše vyvážil přestup Crescentu do světového šampionátu superbiků.

"Ještě v žádném týmu jsem se necítil jako doma, až nyní. Současná operace zraněného prstu mé pravé ruky je dalším krůčkem k mému cíli, kam se chci dostat. Tak, jak vše momentálně probíhá, by to pro mě mohl být opravdu dobrý následující rok. Nebude to sice jednoduché, ale je zde velká možnost vyhrát mistrovství světa. Tým na to určitě má. Pokud by se nám to podařilo, tak by to byl největší úspěch mé kariéry. A to by mě snad konečně dostalo také nazpět do MotoGP, což je série, kam se chci ve skutečnosti dostat", má celkem jasné plány John Hopkins.
Poprvé od roku 2007 tak zůstane Hopkins věrný víc jak jeden rok svému týmu. V sezónách 2003/2007 jel tehdy nepřetržitě za tovární tým Suzuki, ovšem pak měnil týmy každý rok. 2008 to byl tovární tým Kawasaki (MotoGP), 2009 jezdil za Stiggy Honda (WSBK), 2010 závodil za Monster Energy Suzuki (AMA) a 2011 pak pro už zmiňovaný Crescent Suzuki (BSB). 

"To je pro mě výborná výchozí pozice. Bohužel kvůli mému zraněnému prstu propásnu právě probíhající testování v Portimau. Ale musím být 100% zdravý, než se opět posadím na motocykl. Tentokrát to totiž není o tom, zvyknout si na nový motocykl. Sednu prostě na něj a hned pojedu rychle. Ještě nikdy jsem se ve své kariéře necítil na nějakém motocyklu tak dobře, jako na letošní Suzuki. A jelikož platí zákaz testování až do 15. ledna, tak mám relativně hodně času, všechno vyléčit a také se pomocí motokrosového tréninku a seskoků s padákem dostat do odpovídající formy", říká dále pro SpeedWeek John Hopkins.
"Po nepodařené sezóně 2009 mám v superbikovém šampionátu nevyřízené a otevřené účty. Pokud zde nevyhraji titul mistra světa, tak budu nespokojený. Pokud se srovnávám s tím, jaká jsem byl osobnost v roce 2009 a nyní, tak mohu říci, že jsem teď úplně jiný a to především po mentální stránce. Připadá mně to, jako by moje kariéra teprve nyní začínala. Jsem konkurence schopný a obrovsky motivovaný. Vzpomínky na rok 2009 chci vymazat ze své paměti", tolik Poleman z letošního Silverstone.

Hopkins si hodně slibuje od spolupráce s ladičskou firmou Yoshimura. Ta by měla týmu Crescent Suzuki pomoci k úspěchům v superbikovém šampionátu: "Abychom byli rychlí na každém okruhu, tak se musíme zlepšit ve všech oblastech, tedy i ve výkonu motoru jako takového. Ale Yoshimura už na tom pracuje. Stejně obdržíme i novou elektroniku. S její pomocí a s dalšími vylepšeními charakteristiky výkonu by se nám mělo podařit zvýšit u pneumatik jejich životnost během celého závodu, neboť v Silverstone se velmi rychle zničily".
Hopkins se rovněž několika větami vrátil k infekci na svém zraněném prstu po pádu v Brně. Tehdy havaroval ve třetím volném tréninku a brněnský závod tak musel vynechat. Po následné operaci sice absolvoval finále britského šampionátu a o 0,006 sekundy prohrál titul. Pak se chtěl zúčastnit s wild card závodu MotoGP v Sepangu. Zde ale zjistil, že řízení motocyklové rakety MotoGP vyžaduje více síly než pilotování superbikového motocyklu v BSB a svou účast kvůli nevyléčenému zranění prstu po prvních volných trénincích dobrovolně ukončil. Nechal se doma v USA 1. listopadu znovu operovat a vše se zdálo v naprostém pořádku, pak se ale stala událost, která byla vážnější, než se o ní v médiích vůbec publikovalo: "Deset dní po operaci jsem se doma ráno ve 4 hodiny probudil hroznou bolestí. Prst byl celý rudý a hrozně oteklý. Musel jsem se nechat zavést na pohovost. Bylo jasné, co se stalo. Do rány se dostala infekce. Naštěstí se lidem na pohotovosti podařilo sehnat po telefonu mého doktora a zavezli mě hned k němu. Netrvalo to ani 30 minut, a prst byl rozříznut a rána se mohla začít čistit. Z prstu byla rovněž odstraněna destička a šroubek a já jsem dostal antibakteriální obvaz, který nyní musím tři týdny nosit".

K angažování Hopkinse se vyjářil i jeho současný týmový manažer Jack Valentine, kterému je jasné, že bolest jednoho je radostí pro druhého, což platí i v tomto případě: "Byl jsem opravdu smutný, když to vypadalo, že ztratíme Johna směrem Suzuki v MotoGP. Ale nyní je všechno úplně jinak. A ztráta Suzuki pro šampionát MotoGP je naše výhra. Že je Hopkins výborný jezdec, o tom není potřeba diskutovat. Co je ale na něm fantastické, je jeho lehkost, s jakou se učí úplně nové okruhy. Když letos začal jezdit britský šampionát, tak hned v prvním závodě v Brands Hatch byl okamžitě uprostřed dění a od druhého závodu v Oulton Parku začal vyhrávat. Náš plán je jasný, pracovat i nadále tak , jako doposud v BSB. Cílem je, Hopkinse a Camiera dostat v závodech na špici šampionátu. Pokud se nám to bude konstantně dařit, tak budeme na konci sezóny hodně vpředu.".      

 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist