Nicky Hayden, šampion s velkým srdcem

Pětatřicetiletý Nicky Hayden, celým jménem Nicholas Patrick Hayden, se narodil 30.července 1981 do motocyklové rodiny Haydenů v Owensboro ve státě Kentucky. Odtud také jeho přezdívka „Kentucky Kid“. Měl celkem čtyři sourozence, dva bratry a dvě setry. Oba bráchové jsou rovněž motocyklovými závodníky. Tommy jezdí v americkém mistrovství a Roger Lee mimo AMA Pro vyzkoušel také WorldSBK a MotoGP. Každopádně to byl právě Nicky, kdo to dotáhl ve světě dvou kol nejdál a celá rodina byla na něho právem hrdá.

V roce 1999 vyhrál Nicky Hayden titul AMA Supersport a v roce 2002 titul v AMA Superbike. O rok později už byl v Evropě součástí královské kubatury prototypového mistrovství světa. V týmu Repsol Hondy byl týmovým kolegou Valentina Rossiho a ve svém premiérovém ročníku bodoval umístěním na stupních vítězů v japonské Motegi a australském Phillip Islandu. Postupně získával zkušenosti jak z jednotlivých tratí seriálu Grand Prix, tak z života v paddocku MotoGP a stejně tak z života mimo domov v Owensboro. Ostatně pokud měl možnost tak letěl domů, protože na odloučení od rodiny si zvykal těžko.

V roce 2004 poprvé startoval z první řady a o rok později už vyhrál první kvalifikaci a závod rovnou na domácí půdě Laguny Seca. V roce 2006 získal Nicky Hayden ve Valencii titul mistra světa. Událost, kterou si každý fanoušek dodnes pamatuje, protože tehdy Američan porazil Valentina Rossiho, hvězdu královské kubatury. Američan slavil s vlajkou v ruce a se slzami radosti a dojetí v očích. Tehdy si splnil sen, být součástí světové špičky a být mezi těmi nejlepšími z nejlepších. Přesto všechno Američan zůstal skromný, vždy usměvavý a mezi lidmi oblíbený. Hovořilo se o něm, že je nejhezčím mužem šampionátu, mužem, jehož zbožňují náctileté fanynky. Nicméně pravdou bylo, že v jezdci s #69 na kapotě viděly svůj idol ženy všech ročníků.

V roce 2009 Nicky Hayden přestoupil k tovární Ducati, kde byl až do konce sezony 2013. V tomto období měl za týmového kolegu Australana Casey Stonera a Italy Valentina Rossiho a Andrea Doviziosa. V roce 2014 Američan odešel zpátky k Hondě, tentokrát už ne k tovární, ale k soukromému týmu Aspar v kategorii Open. U španělské stáje strávil celkem dva roky a padlo rozhodnutí z mistrovství světa prototypových motocyklů odejít. Ve Valencii 2015 jel poslední závod MotoGP a nejen to, byl tehdy uveden šéfem Dorny Carmelem Ezpeletou do Síně slávy jako dvaadvacátá Legenda MotoGP. Poprvé v historii se jezdec s tímto titulem vrátil na start závodu královské kubatury, když Nicky Hayden v roce 2016 nahradil v Aragonii zraněného Jacka Millera a v Austrálii rovněž zraněného Daniho Pedrosu.

Od roku 2016 bylo jméno Nicky Hayden již definitivně součástí mistrovství světa superbikových motocyklů World SBK. S týmem Honda World Superbike Team Američan získal první umístění na stupních vítězů v Assenu, kde byl třetí a premiérové vítězství v závodu oslavil v Malajsii. První rok uzavřel s celkem čtyřmi umístěními na stupních vítězů a celkově pátý. S titulem mistra světa Moto GP se Nicky Hayden mohl stát historicky prvním jezdcem, který by získal ve své kariéře titul z obou šampionátů a to byla jeho nová motivace, nová výzva. Velice důkladně pracoval na fyzické kondici a bylo to právě silniční kolo v jehož sedle strávil spoustu času, když najížděl potřebné kilometry.

Na kole jezdil Nicky Hayden také minulou středu v Riviera di Rimini. Bohužel kolem druhé odpoledne došlo k jeho kontaktu s osobním vozidlem a Nicky Hayden skončil ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče nemocnice Maurizio Bufalini v Ceseně. Jeho stav byl označen jako kritický a ani po pár dnech nedošlo k žádnému zlepšení. V pondělí večer se srdce motocyklového šampiona zastavilo. Jen hodinu před tím než Nicky Hayden vydechl naposledy, zemřela ve stejné nemocnici německá triatlonistka, jednatřicetiletá Julia Viellehner, kterou při jízdě na kole zasáhlo projíždějící nákladní auto.

Čest jejich památce.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 1.5 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jarda přispěl 0.5 Kč
CharlitoCZ přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist