Monza: Marco Melandri se postaral o další rekordy

Závodní míting v Monze zaznamenal změnu ve statistikách MS-Superbike, o které se velkou měrou postaral především tovární pilot BMW Marco Melandri.

■ První vítězství při domácím závodě pro Marca Melandriho. Předtím absolvoval pilot BMW na italských okruzích už celkem 11 závodů včetně Misano a Imoly - s motocykly Yamaha a BMW, ale ještě nikdy nedokázal vyhrát.

■ Bylo to jedenácté superbikové vítězství pro Melandriho. Tím se dostal na úroveň Stephane Mertense (B), Regise Laconiho (F) a Rubena Xause (E).

                         

■ Se svým podiovým umístěním ve druhé jízdě má nyní Melandri celkem 30 podiových umístění na svém kontě - a to při 59 startech. Poslední double na podiu zaznamenal Melandri v Rusku 2012.

■ Číslo 5 je šťastným číslem pro bývalého pilota MotoGP Marca Melandriho: Posledních pět vítězných závodů dosáhl vždy ze startovního postu 5.

■ Marco Melandri zajel v prvním závodě průměrnou rychlostí 201,814 km/h největší dosaženou vítěznou rychlost při MS-Superbike vůbec. Tím zlepšil rychlostní rekord z roku 2000, který držel výkonem 201,330 km/h Troy Bayliss (AUS) na Hockenheimringu.
■ Eugene Laverty (IRL/Aprilia) je v Monze absolutní jedničkou. Doposud zde odjel pět závodů a pětkrát skončil na stupních, z toho třikrát vyhrál! Takovou 100% úspěšností se v historii MS-Superbike mohou pochlubit pouze následující piloti: Max Biaggi se šesti podii v šesti závodech v Losailu. A také Stephane Mertens se stejným průměrem v americkém Brainerdu a Colin Edwards v Oscherslebenu. Tento Američan je ještě o něco lepší: Na německém okruhu pětkrát vyhrál a jednou byl odmávnut šachovnicovým praporkem jako druhý.

■ Pro Lavertyho to bylo poprvé v jeho kariéře, že stál třikrát po sobě na podiu. K oběma umístěním v Monze je potřeba připočíst vítězství ve druhé jízdě v Assenu.
■ Po umístěním 2 a 3 se Tom Sykes (GB/Kawasaki) dostal ne celkových 20 podiových umístění.

■ Poprvé ve své kariéře má na svém kontě Sykes celkem pět podiových umístění nepřetržitě v řadě za sebou, tedy od druhé aragonské jízdy. Brit je navíc teprve prvním pilotem Kawasaki, který dojel v Monze - od dob legendy této značky Japonce Akiry Yanagawy (2001) - v obou jízádch na podiové umístění.

■ Poprvé v letošní sezóně uviděl šachovnicový praporek během jednoho víkendu Davide Giugliano (I/Aprilia). Na Phillip Islandu musel první jízdu vzdát kvůli technickému problému, v Aragonu mu ve druhé jízdě došel benzín a v Assenu ve druhé jízdě spadl.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist