Max Biaggi: Do 10 dnů test v Mugellu

"Vyměnili jsme si svoje názory. Během 10 dní budu absolvovat test v Mugellu", řekl v Assenu 41-letý populární italský jezdec bez toho, aby vyjmenoval další detaily.

Radio Paddock hlásí stále hlasitěji: Comeback šestinásobného mistra světa je už hotovou věcí.

Po Assenu se zdá být všechno jasné, aktuální mistr světa Ital Max Biaggi přeruší svůj sportovní důchod a vrátí se nazpět na závodní dráhu.

Jako expert pro italskou TV mluví pochopitelně Biaggi hodně pravidelně se všemi lidmi ze superbikového paddocku, tedy i s těmi, s kterými měl v minulosti co do činění. Jedním z nich je i Francis Batta, který koncem roku 2006 přivedl římského jezdce do MS-Superbike, když pro tuto sezónu nedostal po nezdaru s tovární Hondou v roce 2005 - až 5. místo celkově a pouhá 4 podiová umístění bez jediného vítězství. Ostatně korpulentní Belgičan a projektový ředitel MotoGP u Ducati Paolo Ciabatti - řadu let sportovní ředitel šampionátu WSBK - patří do kruhu nejužších přátel římského pilota a měli by pomoci otevřít mu dveře k Ducati.

Ernesto Marinelli, superbikový projektový ředitel Ducati, je totiž hodně bezradný a říká: "Není přece možné, aby ve stocích Panigale závodila o titul a v superbicích jsme rádi, když se někdo z našich pilotů dostane do Top-10."

Zda to nezáleží taky trochu na jezdcích, je samozřejmě otázkou: Mistr světa 2011 Carlos Checa má možná své nejlepší sezony ve WSBK už za sebou a Ayrton Badovini není a nikdy ani nebyl žádnou Superstar, navíc není rozhodně 100% fit. Na rozdíl od Biaggiho, který vypadá připraven atleticky opravdu skvěle! A to ještě na Ducati Panigale čeká nyní závod v Monze...
Ital je sice díky svým dvěma titulům mistra světa spojen s Aprilií doslova pupeční šňůrou, ale nesmíme zapomenout na dvě věci:
  • 2008 závodil v týmu Sterilgarda právě s motocyklem Ducati
  • Aprilii už jednou dal košem: 1997 po třech titulech mistra světa s motocyklem Aprilia 250-ccm přestoupil překvapivě k největšímu rivalovi jménem Honda - a stal se rovněž mistrem světa.
Jak už jsem napsal v úvodu tohoto článku, tak v Assenu hovořil Biaggi o svém comebacku a řekl: "Vyměnili jsme si svoje názory. Během 10 dní budu absolvovat test v Mugellu", byl hodně tajemný, ale přesto otevřený 41-letý populární italský jezdec bez toho, aniž by upřesnil další detaily. .

Zdá se tedy celkem jasné, že vše je připraveno pro to, aby Biaggi vyzkoušel v Mugellu motocykl Ducati Panigale. A "krizové zasedání" v Borgo Panigale možná přinese rozhodnutí o tom, že Biaggi by měl přinést ten potřebný input pro zlepšení výsledků nového motocyklu. Doposavadní výsledky - bez ohledu na vyhrané Superpole na Phillip Islandu - jsou katastrofické: 7. a 8. místo Checy v Aragónu, dvě 10. místa stejného pilota v Assenu - a 12. až 14. místo Checy a Maxe Neukirchnera v celkovém hodnocení, nemá zřejmě moc smyslu komentovat.

Ovšem i Aprilia se nevzdává možnosti podílet se na comebacku svého úspěšného jezdce: "Max se mě zeptal a mluvili jsme o této možnosti. Kdykoliv můžeme použít materiál testovacího týmu", odpověděl závodní ředitel Aprilie Gigi Dall’Igna na tuto otázku.

Pak je zde ještě jedna možnost, tedy dle italského webu GP.one, ale ta se zdá být pouze zbožným přáním italských žurnalistů, respektive fanoušků Maxe Biaggiho: Comeback Římana do MotoGP s motocyklem Suzuki.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist