Marný boj Carlose Checy proti Lorenzovi a Marquezovi

Carlos Checa získal sice po svém vstupu do superbikového mistrovství světa v roce 2008 celkem 49 podiových umístění a 20x byl odmávnut šachovnicovým praporkem jako vítěz, ve španělských médiích ale hraje pouze druhé housle.

Mistrovství světa MotoGP je už řadu let prodáváno médiím španělskou agenturou Dorna. Takže není divu, že všechno ve Španělsku je směřováno na MotoGP: týmy, práce s mládeží, média. Je tedy jasné, kdo hraje prim a kdo až druhé housle. Dokonce španělský šampionát CEV má v TV větší časový prostor a sledovanost než superbikový šampionát.

Na tom nic nezměnil ani Carlos Checa, který se v roce 2011 stal jako první Španěl superbikovým mistrem světa. 40-letý skvělý pilot ale ví, že to nemá nic společného s jeho výkony a skvělými výsledky, nýbrž že v médiích nemá proti Lorenzovi, Marquezovi a Pedrosovi skoro žádné šance.
"Není vůbec jednoduché, bojovat ve Španělsku proti MotoGP. Být známý jako jezdec superbiků je hodně těžké. Zvláště proto, že MS superbiků je na třech volných televizních kanálech přenášeno hodně zřídka. Jistě, Eurosport SBK přenáší i ve Španělsku superbikové závody, ale na hodně nízkém levelu. Pokud chce WSBK dále růst, tak potřebuje lepší televizní pokrytí. Ve Španělsku, ale i v jiných zemích", říká tovární pilot Ducati.

Ovšem zatímco je bývalý superbikový šampion hodně nespokojen s televizní popularizaci své osoby, tak na nezájem tištěných médií si nemůže vůbec stěžovat, ba naopak: "Vědí, co jsem v minulosti dokázal. Takže jsou také velmi rádi, že jsem se stal mistrem světa. Mnohokrát jsem se dostal i na titulní stránku časopisů. Dokonce i po závodním víkendu, když se zároveň jely i závody MotoGP."
Při vší kritice na španělská média ale Checa přece jen něco dokázal: "Díky mé osobě se staly superbiky ve Španělsku pětkrát populárnější, než byly předtím. Ovšem nějaký velký skok se nám může podařit teprve v okamžiku, když budou lepší smlouvy s TV", uzavírá Checa toto téma.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist