Laconi: Daří se mně lépe než předtím

Ex-vicemistr světa Francouz Régis Laconi jezdí nyní místo na superbikovém motocyklu na cyklistickém závodním kole. A dále říká: "Ukončit definitivně závodění na motocyklu bylo hodně tvrdé".

Francouzský jezdec Régis Laconi se po svém těžkém pádu při závodě WSBK na jihoafrickém okruhu Kyalami v roce 2009, kdy si zlomil dva krční obratle a přivodil těžké zranění hlavy, už úplně zotavil: "Daří se mně lépe, než předtím", říká žertem populární francouzský jezdec. 
Laconi se přestěhoval nazpátek ze Švýcarska do Francie, kde se před 35 léty narodil v městečku Saint Dizier, které leží mezi Štrasburgem a Paříží. Ovšem svůj současný domov má Regis Laconi na jihu Francie, tedy v Aix-en-Provence, přibližně 50 km od Le Castellet.  

"Mohu nyní otočit hlavu oběma směry, ačkoliv doktor říkal, že se mně to už nikdy nepodaří. Bylo to hodně tvrdé, zakončit závodění na motocyklu, vždyť mně je teprve 35 roků a mohl jsem se ještě zlepšovat, ovšem mohl jsem být i horší. Kdo ví! Na straně druhé jsem rád, že nesedím na vozíku. Ovšem od dalšího závodění mě doktoři zrazovali", říká dále francouzský jezdec, který ovšem chce čas od času superbikové motocykly testovat a také si zajede občas i motocyklové enduro.

"Závodní cyklistika je ale nyní mým novým hobbym. Nedávno jsem jel závod na 140 km v Montélimaru a skončil jsem na 29. místě mezi 2 000 startujícími. To mě pochopitelně hodně potěšilo a zároveň motivalo", říká aktuální komentátor motocyklových závodu pro francouzský kanál Eurosportu.
Regis Laconi absolvoval v létech 2001 a 2003 až 2009 celkem 174 závodů v seriálu WSBK, 11 z nich dokázal vyhrát a stál celkem 28x na podiu. Největším jeho úspěchem byl titul vicemistra světa v roce 2004, kdy měl k dispozici tovární motocykl Xerox Ducati. V poslední době pak jezdil na satelitním motocyklu Ducati týmu DFX Corse.
Laconiho kariéra se ovšem odehrávala i v závodech Grand prix, kde jezdil v létech 1995-2002. A to jak závody dvěstěpadesátek (1995-1996), tak i 500 ccm resp. MotoGP (1997 - 2000 a 2002) a absolvoval přesně 100 závodů. V MS půllitrů skončil nejlépe v sezóně 1998 celkově jako 10., ovšem o rok později dokázal vyhrát závod královské kubatury ve Valencii a skončil také třetí na Phillip Islandu - vše na motocyklech Yamaha ve stáji Red Bull Yamaha WCM.  


 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist