Kuba Smrž: Úspěchy v MS-Superbike

Další fotogalerie z rodinného alba bratrů Smržových dokumentuje závodění Kuby Smrže ve světovém šampionátů superbiků v sezonach 2007 - 2012, tedy včetně tří vyhraných Superpole a získaných Pole position a celkem pěti podií, které ohraničily jeho jubilejních 150 startů v seriálu SBK.

Po 6 sezonách stabilního závodění v seriálu Grand Prix (2001-2006) v kubaturách 125 ccm a 250 ccm (celkem 93 startů, 27 v 125-kách, 66 ve 250-kách) odešel jihočeský jezdec Jakub Smrž na sezonu 2007 do seriálu SBK.

               

Zde jezdil postupně za tým SC Caracchi (2007-14. místo) a Guandalini Racing (2008-13. místo, 2009-10. místo), přičemž 2009 byla Kubova nejlepší superbiková sezóna nejen díky nejlepšímu celkovému umístění v konečném pořadí na konci seriálu, ale zároveň jeho první podium vůbec - v Assenu, včetně prvního vyhraného Superpole v Misanu. Hned v prvním roce své nové výzvy měl náš jezdec k dispozici velmi dobrý závodní materiál, neboť třeba Stefano Caracchi měl s továrnou Ducati vždy velmi dobré kontakty! A na rok 2009 dostal náš pilot zbrusu novou motorku 1098R, což se odrazilo i na výsledcích.
O rok později se český superbiker potýkal v první polovině sezony se špatnou technikou už staršího motocyklu Ducati, navíc továrna po nezaplacených účtech z minulého období odmítla týmu PATA B&G Racing dodávat náhradní díly, o nějakých updatech ani nemluvě. Od domácího Brna měl ale potom K. Smrž k dispozici motocykl Aprilia RSV4 - což byl ve své podstatě testovací motocykl továrny z Noale, a nakonec z toho bylo 13. místo v konečném žebříčku SBK 2010.

   

Přestup do česko-italského týmu Effenbert Liberty na rok 2011 měl znamenat velký výkonnostní skok, k dispozici byly totiž ex-tovární motocykly Ducati (po Hagovi a Fabriziovi) a Kuba byl - přes několik pádů - v této sezoně odmávnut šachovnicovým praporkem celkem třikrát na podiovém umístění (Donington, Miller a Nürburgring). Už zmíněné pády ale poznamenaly jeho celkové umístění (2011-14. místo).

A loňská, tedy právě skončená sezóna? Po velmi dobrém začátku - v polovině šampionátu se nacházel Kuba v Top-10 - a po zisku dalších dvou Pole position (Miller a Silverstone) se Kuba jednou umístil na bedně - Silverstone. Ovšem celou sezonu za tým Effenbert-Liberty - provázenému v roce 2012 více neustálými skandály než úspěchy na závodní dráze (sezonu ostatně nedojeli ani Smržovi francoužští týmoví kolegové Sylvain Guintoli a Maxime Berger) - nakonec ani nedokončil. Celkové 15. místo v bodovací tabulce neodpovídalo sice Kubovým jezdeckým kvalitám, ale bohužel částečně poznamenalo i jeho další působení na sezónu 2013, tedy odchod do britského superbikového šampionátu a tak se třetím místem ve druhé jízdě v Silverstone rozloučil Kuba Smrž se světovými superbiky - po 150 odjetých závodech - doufejme, že prozatímně a ne snad definitivně. A za celým Smržovým působením v česko-italském týmu Effenbert Liberty zůstala v ústech pouze pachuť v podobě nezaplacených a nedodržených smluv! 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist