Kuba Smrž: Na Brno to je úspěch

V první jízdě nevyšel českému pilotovi risk s přední pneumatikou Intermedium, v jízdě druhé pak získal další důležité body do tabulky šampionátu.

Jakub Smrž vyrazil do obou závodů ze třetí řady startovního roštu, když v Superpole získal 10. místo a o lepší umístění ho v něm připravila havárie, kterou zavinil prasklý chladič motocyklu Ducati Davide Giugliana, a na vytékající kapalině vzápětí Kuba - kromě dvou jiných jezdců (Badovini a Salom) - havaroval. Mechanikům Liberty Racing se sice podařilo dát během krátké doby motocykl opět do pořádku (od letošní sezóny je povolen pouze jeden motocykl), takže Smrž mohl absolvovat druhou část "wet superpole" na 20 minut, ale už to prostě nebylo ono.

Ve warm upu pak už nemohl kvůli dešti vyzkoušet nějaké novinky v nastavení a kvůli počasí - noční, ranní a dopolední déšť - byla včerejší první jízda loterií s volbou pneumatik.
V první brněnské jízdě se nakrátko objevil Kuba Smrž na místě čtvrtém a dal tak svým fanouškům dokonce naději na podiové umístění: "Kdyby se jelo na vodě, tak jsem si tím byl jistý. Trať ale bohužel osychala rychleji, než bych si přál", konstatoval po první jízdě český superbiker, když se svým týmem vsadil na riskantní volbu přední intermediální pneumatiky, zatímco většina ostatních jezdců a týmů dala přednost "suchým" pneumatikám: "Byla to velká loterie, protože se začínalo na trati, která byla z 90% procent mokrá, a byla tedy těžká volba, jaké pneumatiky vybrat. Protože jsme v tréninku nepatřili k nejrychlejším, tak jsme potřebovali něco, co by nám v začátku pomohlo a dalo nějakou výhodu".

Ze začátku se zdálo, že to byla dobrá volba, ale po 4. kole, které dokončil Smrž na 4. místě se kolo za kolem začal pilot týmu Liberty Racing propadat místo za místem, až se zastavil ve 12. kole na místě 11., těsně za svým týmovým kolegou Bergerem. A když v předposledním kole havaroval Rea, tak byl Kuba Smrž odmávnut šachovnicovým praporkem v Top-10, což znamenalo 6 mistrovských bodů: "Začínalo mně být jasné, že nebudu mít šanci udržet krok s těmi, co jeli na suchých gumách."
Ve druhé jízdě to byl od Smrže hodně nevýrazný výkon, který sám zhodnotil takto: "Nějak jsem odstartoval, nějak jsem jel a nějak jsem dojel. Jak všichni vědí, není Brno jedna z mých oblíbených tratí. A můj problém bohužel je, že když mě trať nebaví jet, tak si to neužívám a tím pádem ani nejedu, jak bych si představoval".

"Na to, jak to byl těžký víkend, tak jsme to zvládli dobře. Výsledky nebyly takové, jak bych si představoval, protože bych se měl vidět kolem pátého místa, ne kolem desátého. Ale na Brno to je úspěch, že jsem dvakrát dojel a nemám z toho nejhorší jezdecký pocit", ukončil hodnocení domácího závodu aktuálně dvanáctý jezdec superbikového žebříčku.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)
Libor Bedřich - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist