Jonathan Rea – Mistr světa FIM Superbike

Novým mistrem světa třídy Superbike je Jonathan Rea, osmadvacetiletý jezdec z města Ballymena v Severním Irsku. Ještě loni závodil v barvách Pata Hondy, letos je prvním rokem u tovární stáje Kawasaki a okamžitě zaznamenal vysoce úspěšnou sezonu, když si světový titul zajistil už pět závodů před koncem sezony.

Jedenáctý podnik superbikové sezony uspořádali v jihošpanělském Jerezu. Toto místo už mělo rozhodnout o novém mistru světa, protože Jonathan Rea na jih Španělska přijel s tak obrovským náskokem, že mu stačilo šest bodů, aby mohl slavit zasloužený triumf. Jezdec Kawasaki sice v prvním závodě letos poprvé nedosáhl na stupně vítězů, ale cílem projel čtvrtý a mohl slavit svůj první titul mistra světa od roku 2009, kdy jel v mistrovství světa superbiků první kompletní sezonu.

V prvním roce s Kawasaki Jonathan Rea dosud vyhrál dvanáct závodů, šestkrát byl druhý a dvakrát třetí. V Superpole dvakrát získal start z pole position. Do konce roku zbývají po dva závody v Magny Cours a Kataru, takže Rea může svoji úspěšnou statistiku ještě rozšířit.

Od zahájení éry seriálu World SBK v roce 1988 je Jonathan Rea teprve třetím jezdcem, který získal titul šampiona v sedle japonské Kawasaki. Vůbec prvním byl v roce 1993 Američan Scott Russel, dvacet let poté získal titul v roce 2013 Tom Sykes, dnes týmový kolega Jonathana Rea, který je pátým Britem, který slaví mistrovský titul. Před ním už šampionát minimálně jednou vyhrál Carl Fogarty, Neil Hodgson, James Toseland a Tom Sykes.

Jonathan Rea je novým mistrem světa, ale stále zůstává skromným člověkem, který žije se svou rodinou na ostrově Man. Vzhledem k jeho přirozenému talentu a nesmírné píli je jasné, že letošní úspěch nebude jediný v bohaté kariéře tohoto sympatického závodníka, který možná chtěl jednou závodit v MotoGP. Dnes je rozhodně nesmírně šťastný za to, kde je.

„Pro mě je to úžasná chvíle v kariéře, protože jsem začínal s motokrosem jako školák, když mi bylo šest, trávil čas s tátou na závodních okruzích a dospíval v závodním prostředí, takže jsem vždy snil o tom stát se jednou mistrem světa,“ uvedl Jonathan Rea. „Být tu a stát se mistrem světa je něco neuvěřitelného. Je za tím spousta práce, obětí ze strany rodiny, ale přes to všechno nebýt Kawasaki, tak to vše by nebylo možné. Rád bych poděkoval manažeru týmu Guim Rodovi a Steve Guttridgemu z KME, kteří ve mně věřili a dali mi tuto šanci.“

„Když mi ještě na dráze dávali mechanici na kapotu číslo jedna, bylo to zvláštní pocit, ale jsem nesmírně šťastný a vděčný za tuto příležitost. Nebylo to vždy snadné. Chvíle jaká je právě tato je ještě víc speciální vzhledem k výzvám v podobě zranění zlomeného zápěstí a hodně špatné zlomenině stehenní kosti. Když jsem sledoval šampionát 2002 mezi Colinem Ewardsem a Troyem Baylissem, velmi mě to inspirovalo a stalo se to mým snem. Něco jako, to musím dokázat. Takže i v časech, kdy se tolik nedařilo jsem nepřestával věřit.“

„Nakonec jsme dnes tady a můžeme tím třeba inspirovat nějaké mladé jezdce, aby začali závodit nebo ty, kteří už závodí, aby se nikdy svého snu nevzdávali. Zatím mi to všechno ještě nedochází, ale jsem mistrem světa a na to jsem opravdu hrdý.“

Datum narození: 2.února 1987
WorldSBK počet startů: 162
Pole positions: 6
Počet vítězství: 27
Počet umístění na stupních vítězů: 62
Nejrychlejší kolo závodu: 19
 
První závod: Portimao, 2008
První pole position: Assen, 2010
První stupně vítězů: Kyalami, 2009
První vítězství: Misano, 2009

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist