Jeste dva nebo tri roky

Po deviti letech v mistrovstvi sveta 500 ccm nebo v MotoGP zustane Norick Abe znacce Yamaha verny i letos, pojede ovsem v tymu Yamaha France MS Superbiku.

Jeste dva nebo tri roky
Ackoliv doposud japonsti piloti, kteri prestoupili ze serialu Grand Prix do superbiku, prilisnou diru do sveta neudelali (jen napriklad jmenuju: Tadayuki Okada ci Haruchika Aoki) , tak chce byt prave Norick Abe tou vyjimkou a promluvit do poradi na prednich mistech. Ex-mistr sveta Okada poznal v roce 2001, ze hrozny visi v teto mistrovske serii hodne vysoko. Sestinasobny vitez zavodu Grand Prix skoncil tehdy na Castrol – Honde az jako 8. zatimco jeho tehdejsi tymovy kolega Colin Edwards se stal za Bayllisem vicemistrem sveta. Doposavad se totiz z Japoncu pouze Noriyuki Hagovi (17 uspechu) a Akiru Yanagawovi (3 vitezstvi) podarilo jako stabilnim pilotum mistrovstvi sveta vyhrat vicekrat. Jako Wild-Card jezdci se pak japonsti piloti prosadili uz mnohokrat.
Na otazku, zda premysli o navratu do sveta MotoGP, rika Abe: „Nemyslim na budoucnost, v soucasne dobe se musi kazdy pilot soustredit pouze na jednu sezonu. Ale myslim si, ze jeste tak 2 az 3 roky budu zavodit. Nesmi se ale zapomenout, ze jsem vlastne uz v 18-ti letech jezdil mistrovstvi sveta do 500 ccm, takze po mentalni – psychicke strance jsem dostatecne odolny.“.
Co se tyka zarazeni serialu SBK do zebricku, je Norick Abe presvedcen, ze superbiky jsou hned na druhem miste za MotoGP a to jeste pred kubaturou GP 250 a serialem AMA. Co se tyka srovnani jako takoveho, tak prirovnava tento japonsky jezdec MotoGP k formuli 1 a WSBK potom k Indy – Racing – League. Rozhodne ale popira, ze by chtel jet 8 hodinovku v Suzuce. Rika doslova: „Nemam rad vytrvalecke zavody, chci se soustredit na superbikove sprinty !“
Co je pro neho nepochopitelne, ze se letos nejede v Japonsku ani jeden zavod tohoto mistrovskeho serialu. Vzdyt japonsti divaci by si takovy zavod zaslouzili i z toho duvodu, ze letos jedou po dlouhe dobe tri stabilni Japonci – krome Hagy a Abeho i Yukio Kagayama.
K letosnim svym cilum rika Japonec nasledovne: „Velkou vyhodou pro me, jako novacka jsou jednotne pneumatiky, takze se budu moci soustredit pouze na spravne vyladeni motorky. Chtel bych jezdit stabilne ve vedouci skupine a pokud to pujde, tak bojovat i o titul. V Kataru budu mit vyhodu, ze jsem zde uz jel, pouze prvni den, po testech to bude pro vsechny stejne. A nakonec bych chtel jeste rici, ze pokud budu jezdit aktivne jako motocyklovy zavodnik, tak budu stale bydlet ve Spanelsku.“

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist