Jedenáctý podnik MS Superbiků v Istanbulu

Víkendový podnik motocyklového šampionátu WSBK je premiérou na dráze tureckého okruhu Istanbul Park, kde někteří jezdci světového seriálu produkčních motocyklů pojedou vůbec poprvé. Na programu jsou závody dvou motocyklových kategorií a to Superbike a Supersport.

Kapitoly článku

Intercity Istanbul Park je v kalendáři mistrovství superbiků letos poprvé, takže týmy společně s jezdci budou muset hledat ideální nastavení pro nedělní závody. Pro všechny je to také začátek závodního víkendu od stejné startovní čáry, i když tam jsou jezdci, kteří na této dráze už v minulosti závodili v jiných motocyklových šampionátech.

Dráha okruhu Intercity Istanbul Park, kterou dostavěli v asijské části turecké metropole v roce 2005, měří celkem 5338 metrů, je široká jednadvacet metrů a její nejdelší rovinka je 720 metrů dlouhá. Jezdci v jednom kole projedou proti směru hodinových ručiček celkem čtrnácti zatáčkami – osmi levými a šesti pravými.

Superbike – preview

V čele průběžného hodnocení šampionátu je nový vedoucí závodník Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) jemuž se v Německu podařilo jeden závod vyhrát a ve druhém získat třináct bodů, čímž převzal roli lídra superbikové kubatury, ale s jediným bodem náskoku na druhého jezdce v pořadí.

Tím je Francouz Sylvain Guintoli (Aprilia Racing Team), který patří mezi velké favority v boji o titul. Cestu za vítězstvím si jezdec tovární Aprilie zkomplikoval, když v červenci spadl při tréninku na kole a vykloubil si rameno. Od té doby toto zranění Francouze stále omezuje při jízdě. Turecký okruh třeba pro Guintoliho není nový, protože tam závodil v seriálu Grand Prix.
Třicet bodů ztrácí na vedení v soutěži průběžně třetí Marco Melandri (BMW Motorrad GoldBet SBK Team), který na Nürburgringu bodoval druhým a třetím místem, což Itala dostalo o něco blíž předním příčkám. Melandri zatím nic nevzdává, protože má stál velmi reálné šance o titul bojovat. Do konce sezony zbývají ještě čtyři podniky s osmi závody, což je stále pěkná porce bodů.

Jezdec Aprilie Eugene Laverty (Aprilia Racing Team) po Německu o jednu pozici přišel a z třetího místa se posunul na čtvrté, kde na Melandriho ztrácí deset bodů a na vedení bodů čtyřicet. Ir v prvním závodu na Nürburgringu spadl, ale stačil ho dokončit a získat alespoň jeden bod. Ve druhém závodu už byl úspěšnější, protože to bodoval druhým místem v cíli. Minulý týden testoval dva dny v Jerezu, kde vyzkoušel některá nová zlepšení jeho motocyklu.
Páté místo patří Chazu Daviesovi (BMW Motorrad GoldBet SBK Team), jenž v Německu předvedl velmi hezký výkon, když si na konto připsal body za třetí a první místo. Britský jezdec je nyní šestadvacet bodů za Irem Lavertym a bude se snažit tento náskok smazat už v Turecku.

Těžkou nehodu absolvoval v zahřívacím tréninku na okruhu v německém Nürburgringu tovární jezdec Kawasaki Loris Baz (Kawasaki Racing Team). Později nenastoupil ani do jednoho z dvojice závodů, takže nezískal jediný bod. Protože měl Baz po Silverstonu stejný počet bodů s Daviesem, má nyní britský jezdec BMW náskok jednačtyřicet bodů.

Do Turecka nepřijede Jonathan Rea (Pata Honda World Superbike), který si pádem v prvním závodu na Nürburgringu zlomil stehenní kost, když narazil do ochranné bariéry potom, co uklouzl na olejové skvrně. Rea byl úspěšně operován a nyní je mimo hru. V sedle jeho motocyklu Honda CBR1000 RR pojede Ital Michel Fabrizio, který do týmu Hondy přichází z Red Devils Roma. Na Italovo místo přichází jezdec ze seriálu Grand Prix Španěl Toni Elías. Ten se rozloučil s týmem Blusens Avintia a jakmile se nabídla příležitost, přesunul se do prostředí Superbiků.
Pro závod v Turecku by měl být v pořádku také Leon Camier (Fixi Crescent Suzuki). Britský jezdec Suzuki GSX-R1000 spadl ve stejném místě a ze stejného důvodu jako Jonathan Rea a bylo velké štěstí, že se oba jezdci v únikové zóně nesrazili. Leon Camier musel vynechat druhý závod kvůli pohmoždění krku a byl převezen do nemocnice na vyšetření. První tréninky dají všem zraněným jezdců vědět, zda vůbec dokážou absolvovat kompletní víkend.

Divokou kartu pro závod v tureckém Istanbulu dostala dvojice domácích závodníků Tolga Urpak (CMS Racing Team) na Ducati 1098R a Yunus Ercelik (Sampiyon169 Racing Team) s BMW S1000RR.

MS - průběžné hodnocení Superbike: ZDE

Supersport – preview

Turecký podnik má v supersportech co nabídnout, protože největšími soupeři v boji o titul je britský jezdec Sam Lowes (Yakhnich Motorsport) a domácí turecký závodník Kenan Sofuoglu (Mahi Racing Team India). Tady se dá očekávat pořádná bitva, protože Sofuoglu v Německu nezískal ani jeden bod, což bude chtít odčinit a navíc bude šíleně motivován domácím prostředím. Diváci přímo na okruhu a fanoušci u televizních obrazovek se mají rozhodně na co těšit. Navíc pomalu a nenápadně se vedoucí dvojici přibližuje Fabien Foret (Mahi Racing Team India), který na týmového kolegu ztrácí jen deset bodů.

Supersporty mají rozhodně co nabídnout a pro české fanoušky je tu samozřejmě účast českých týmů. V barvách stáje Kawasaki Intermoto Ponyexpres jede trojice závodníků (v pořadí dle průběžného hodnocení). Šestý Ital Luca Scassa, devátý Francouz Florian Marino a sedmnáctý Španěl David Salom. V týmu Prorace nahradil zraněného Gábora Talmácsiho Jihoafričan Ronan Quarmby, jenž dostal název týmu hodně vysoko vy výsledkových tabulkách, ale zatím měli smůlu a nebodovali. Do třetice jim to v Turecku snad vyjde. Posledním českým zástupcem je stáj Com Plus SMS Racing s maďarským závodníkem Balaszem Nemethem.
Na divokou kartu se představí Turci Baris Tok, Mert Aytug (oba – Mototas Racing Team) a Cargi Coscun (Pacific Racing Team). Možnost jet závod v Istanbulu získal také Řek Theodosis Sinioris (Sinioris Racing Team).

MS - průběžné hodnocení Supersport: ZDE

!!! Prosím věnujete pozornost časovému harmonogramu. Časy jednotlivých jízd jsou jiné než na jaké jsme zvyklí v rámci evropských podniků MS Superbike a Supersport !!!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist