Jedenáctý podnik MS Superbike – Magny-Cours

Seriál superbikového mistrovství světa WorldSBK 2017 pokračuje ve Francii na slavné dráze Circuit de Nevers Magny-Cours. Nejblíž zisku světového titulu je nyní Jonathan Rea, který může slavit už o nadcházejícím víkendu. V třídě Supersport je to prozatím vyrovnané, takže tam se očekává boj až do posledního závodu v Kataru. Předposlední podnik sezony mají na programu jezdci mistrovství světa WorldSSP300 a mistrovství Evropy Superstock 1000. Ani tam není o vítězi zdaleka rozhodnuto. Jediným českým zástupcem je Ondřej Ježek, který jede svoji první sezonu MS Superbike s týmem Grillini.

Kapitoly článku

Circuit de Nevers Magny-Cours (FRA)

Francouzský závodní okruh leží v blízkosti měst Magny-Cours a Nevers, takže proto Circuit de Nevers Magny-Cours. Na 4411 metrů dlouhé dráze v minulosti například přivítali slavné vytrvalostní závody Bol d’Or nebo prestižní formuli 1. Dráha měří 4411 metrů, cílovou rovinku má 250 metrů dlouhou a v jednom kole musí jezdci zdolat celkem 17 zatáček – 8 levých a 9 pravých.

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Víkend v Magny Cours je letos první, kdy se může rozhodnout o novém mistru světa. Řeč je o jezdci tovární Kawasaki Jonathanu Reovi (Kawasaki Racing Team), který do Francie přijíždí ve vedení šampionátu a s náskokem 120 bodů. To je skutečně solidní porce vzhledem k tomu, že jich k dispozici zbývá celkem 150. Od příchodu ke Kawasaki v roce 2015 Rea vyhrává závody, získává tituly a letos to bude s nejvyšší pravděpodobností jeho třetí triumf v řadě.

Druhým jezdcem v pořadí je Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), jemuž absolutně nevyšel víkend v Portugalsku. V tréninku havaroval a to ve velké stylu. Shořela mu motorka a on si zranil prst a zápěstí s nímž musel na operaci v Barceloně. Pochopitelně nezávodil v žádném z dvojice závodů a dvě nuly mu nejen zlikvidovaly šance na celkové vítězství, ale bude mít co dělat, aby si udržel druhé místo. Jak moc bude schopen absolvovat jedenáctý víkend sezony je nyní s otazníkem.

Velšan Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) je třetí v pořadí a v Portugalsku nebyl úplně stoprocentní. První závod dokončil na druhé pozici, druhý měl s nulou, takže místo aby využil Sykesova zaváhání, tak mu dal šanci se ještě o druhé místo porvat. Davies je velmi dobrý závodník, ale s Ducati jezdí často hranu, aby srovnal krok s Kawasaki a to pak často končí pádem. Cílem pro francouzský víkend bude posun na průběžnou druhou pozici.

Na čtvrtém místě je Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), jenž na týmového kolegu Daviese ztrácí šestačtyřicet bodů. Ital od druhého závodu v N2mecku pravidelně boduje třetím místem v cíli a pokud si podobnou konzistenci udrží až do konce sezony, mohl by jít klidně na celkové třetí místo.

První pětici nejlepších uzavírá jezdec Yamahy Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Britský závodník v Portugalsku nezískal ani jeden bod, což jej nyní staví do pozice, kdy už nemůže moc uvažovat o posunu směrem nahoru, ale naopak si bude muset krýt záda, aby pozici neztratil, protože jeho týmový kolega Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) je jen tři body za ním. Holanďan měl o víkendu Grand Prix v Aragonii nahradit v sedle tovární M1 Valentina Rossiho, jenže k tomu nakonec nedošlo, protože Ital v pátek nasedl na svoji motorku a už ho nikdo nedostal dolů.

Chybět bude Stefan Bradl (Red Bull Honda World Superbike Team), který si pádem v Portimau zranil zápěstí, což si vyžádá operační zákrok. Místo Němce pojede Američan Jake Gagne, který už s týmem Hondy jel víkend v Laguně Seca. Druhým jezdcem pro víkend ve Francii je již dříve potvrzený Davide Giugliano.

Český závodník Ondřej Ježek (Grillini Racing Team) měl naposledy v Portimau žaludeční problémy, ale zatnul zuby a odjel oba závody. Díky svému nasazení si v neděli připsal na konto pět bodů a v průběžném hodnocení je dvaadvacátý.

FIM Superbike – Stav po Portimau:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 431
2. TOM SYKES KAWASAKI 311
3. CHAZ DAVIES DUCATI 296
4. MARCO MELANDRI DUCATI 250
5. ALEX LOWES YAMAHA 169
6. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 166
7. XAVI FORÉS DUCATI 156
8. LEON CAMIER MV AGUSTA 133
9. JORDI TORRES BMW 130
10. EUGENE LAVERTY APRILIA 117
11. LORENZO SAVADORI APRILIA 99
12. LEANDRO MERCADO APRILIA 84
13. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 84
14. STEFAN BRADL HONDA 67
15. RANDY KRUMMENACHER KAWASAKI 50
16. NICKY HAYDEN HONDA 40
17. RAFFAELE DE ROSA BMW 36
18. ALEX DE ANGELIS KAWASAKI 32
19. MARKUS REITERBERGER BMW 29
20. AYRTON BADOVINI KAWASAKI 25
21. LEON HASLAM KAWASAKI 20
22. ONDŘEJ JEŽEK KAWASAKI 17
23. RICCARDO RUSSO KAWASAKI 12
24. ANTHONY WEST KAWASAKI 11
25. JAKE DIXON KAWASAKI 7
26. TAKUMI TAKAHASHI HONDA 7
27. ALESSANDRO ANDREOZZI YAMAHA 4
28. JOSHUA BROOKES YAMAHA 4
29. JULIAN SIMON APRILIA 4
30. JAKE GAGNE HONDA 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist