Evropská premiéra Tomáše Svitka

Tomáš Svitok z týmu Gold Fren Team Erinac absolvoval v sobotu v italském Misanu premiéru v mistrovství Evropy třídy Superstock 600. V nejpřestížnějším šampionátu této třídy, který se jezdí v rámci mistrovství světa Superbiků, šlo šestnáctiletému závodníkovi především o to, aby nasbíral co nejvíce zkušeností před závodem v Brně, kde bude startovat 21. července na divokou kartu.

Tomáše do závodu v Misanu nasadil Gold Fren Team Erinac jako náhradu za zraněnou jedničku týmu Ondřeje Ježka. Slovenský reprezentant se tak poprvé v depu ocitl ve společnosti takových závodníků, jakými jsou Bayliss, Haga, Biaggi a další.
Od prvních tréninků se Tomáš učil nový náročný okruh, kde se těžko hledala stopa. Každým tréninkem však dokázal snižovat ztrátu, která ho dělila od špičkových závodníků. Při své premiéře se dokázal do závodu bez problémů kvalifikovat, když vybojoval 32. místo na startu. V samotném závodě se snažil vylepšit si svou pozici, dostal se na 26. místo, ve snaze dostat se přes svého soupeře však vyletěl z dráhy. Okamžitě se vrátil zpátky, dotáhl se na své soupeře, ale předjet je již nedokázal. Nakonec při své premiéře obsadil v závodě 27. místo.
Tomáš Svitok:
“V Misanu se sešla veliká konkurence, navíc je to velice náročný okruh. Tři třicetiminutové tréninky mi pro zvyknutí si na tenhle okruh nestačili. Pořád jsem ale zrychloval a v závodě jsem toužil posunout se na vyšší příčky. Dvakrát jsem ale byl až příliš rychlý v nájezdu do zatáčky a i když jsem se soupeřům přede mnou dokázal přiblížit, nezůstal mi čas pokusit se na ně zaútočit.“
Jaroslav Ježek – manažer týmu:
“Během tréninků se Tomáš postupně zlepšoval, zvykal si na zcela jinou konkurenci, než jakou poznal během své dosavadní kariéry v Superstock 600. Důležitější než dosažený výsledek byla zkušenost, kterou během tohoto závodního víkendu získal. Během tréninků se postupně zlepšoval a je škoda, že tento progres nezúročil v samotném závodě. Další možnost porovnat se s evropskou špičkou Superstock 600 bude mít za pět týdnu na „domácí trati“ Masarykova okruhu v Brně, kde by měl již startovat společně s Ondrou.“

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist