Dvanáctý podnik MS Superbike – Jerez

Závodní víkend na jihu Španělska je předposlední pro šampionáty WorldSBK a WorldSSP. Naopak poslední závody letošní sezony v Jerezu čekají na jezdce mistrovství WorldSSP300 a evropského šampionátu Superstock 1000. Jediným českým zástupcem je v královské třídě Superbike brněnský závodník Ondřej Ježek, jehož týmem je Grillini Racing. Formát víkendu je klasický s dvěma závody WorldSBK (sobota a neděle), ostatní mají závody v neděli - Pirelli Spanish Round.

Kapitoly článku

Circuito de Jerez (SPA)

Závodní okruh ve španělské Andalusii postavili v roce 1986 a dnes rozhodně patří mezi nejoblíbenější okruhy světa. Díky své poloze je vhodný také pro testování, které tam v průběhu celého roku využívají týmy a jezdci různých světových a národních šampionátů. Dráha je dlouhá 4423 metrů, nejdelší rovinka má 607 metrů a celkem je tam 13 zatáček – 5 levých a 8 pravých.

!!! Tipujte na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a soutěžte o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2017. Nezapomeňte, v novém formátu šampionátu je první závod World SBK už v sobotu, druhý se jede v neděli !!!

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Jméno letošního mistra světa už známe z francouzského víkendu v Magny Cours. Stal se jim Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), který odjel parádní sezonu a s velkým náskokem vyhrál. Mistrovský titul získal hned prvním závodem v sobotu, nicméně druhé den se mu už tolik nedařilo, když trefil padající motorku pravou nohou a ze závodu musel odstoupit. Každopádně sezonu Rea může dokončit v klidu a pohodě a třeba i pomoci týmovému kolegovi k druhému místu v šampionátu.

Druhým jezdcem v pořadí je Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), který na první pozici ztrácí 120 bodů a k dispozici je jich už jen rovná stovka. Cílem jezdce tovární Kawasaki je udržet tuto pozici, třebaže to nebude snadné, jelikož jeho náskok na třetího představuje jen devět bodů. Samozřejmě velkou ztrátu Sykes zaznamenal v Portimau, kde v přípravě na závody havaroval a kvůli zranění nemohl závodit. Ve Francii to taky neměl ideální, protože v prvním závodě sice byl na stupních vítězů, ale ve druhém už projel cílem sedmý.

Bitvu o status vicemistra světa zdramatizoval Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), jemuž se podařilo po problémech z Misana dostihnout Toma Sykese a teď už je jen na Velšanovi jak zvládne závěr sezony. Je vidět, že je v kondici, plné síle, bude riskovat a chtít sezonu uzavřít druhý. O to teď budou poslední čtyři závody napínavější. Navíc v Jerezu má Davies parádní bilanci, protože tam vyhrál poslední tři závody (1x 2015, 2x 2016). Bude první také letos? Tak na to si budeme muset počkat.

Šestačtyřicet bodů ztrácí na třetí pozici Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Italský závodník je čtvrtý v pořadí a může využít soupeření svých rivalů, aby to byl nakonec on, kdo získá titul vicemistra. Každopádně to je už hodně teoretická rovina, ale vzhledem k tomu, že je k dispozici stále sto bodů, ne úplně nemožná. Od Německa je každý víkend na stupních vítězů, takže závěr sezony prozatím úspěšný.

Na páté a šesté pozici průběžného hodnocení je dvojice jezdců tovární Yamahy Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) a Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Naposledy byli oba jezdci na stupních vítězů druhého závodu v Magny-Cours, což byl velký úspěch, který by ve finále sezony minimálně jednou rádi zopakovali.

Tým Puccetti Racing angažoval pro zbytek sezony Sylvaina Guintoliho. Francouz v neděli uzavřel sezonu britských superbiků a nyní zahájí další dobrodružství v mistrovství světa superbikových motocyklů. Randy Krummenacher sezonu předčasně ukončil kvůli zranění, takže za Švýcara jel ve Francii Australan Anthony West. Jenže pak se zranil Turek Kenan Sofuoglu, což je pro tým velká rána, protože tam měli téměř jistý titul. Australan přestoupí do WSSP a na volnou sedačku superbikové Kawasaki v Jerezu poprvé usedne Sylvain Guintoli, mistr světa WorldSBK z roku 2014.

V barvách Hondy nastupuje do předposledního víkendu sezony Japonec Takumi Takahashi (Red Bull Honda World Superbike Team) a jeho týmovým parťákem bude italský závodník Davide Giugliano (Red Bull Honda World Superbike Team). Stefan Bradl kvůli zranění předčasně ukončil sezonu.

Český závodník Ondřej Ježek (Grillini Racing Team) si z Francie body neodvezl. Prozatím mu v průběžném hodnocení patří dvaadvacátá pozice a má ještě čtyři závody, aby letos sezonu uzavřel nějakým bodovaným výsledkem.

FIM Superbike – Stav po Magny-Cours:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 456
2. TOM SYKES KAWASAKI 336
3. CHAZ DAVIES DUCATI 327
4. MARCO MELANDRI DUCATI 281
5. ALEX LOWES YAMAHA 200
6. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 189
7. XAVI FORÉS DUCATI 169
8. LEON CAMIER MV AGUSTA 146
9. JORDI TORRES BMW 140
10. EUGENE LAVERTY APRILIA 127
11. LORENZO SAVADORI APRILIA 104
12. LEANDRO MERCADO APRILIA 103
13. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 95
14. STEFAN BRADL HONDA 67
15. RANDY KRUMMENACHER KAWASAKI 50
16. RAFFAELE DE ROSA BMW 45
17. NICKY HAYDEN HONDA 40
18. ALEX DE ANGELIS KAWASAKI 32
19. MARKUS REITERBERGER BMW 29
20. AYRTON BADOVINI KAWASAKI 26
21. LEON HASLAM KAWASAKI 20
22. ONDŘEJ JEŽEK KAWASAKI 17
23. DAVIDE GIUGLIANO HONDA 13
24. ANTHONY WEST KAWASAKI 13
25. RICCARDO RUSSO KAWASAKI 13
26. JAKE DIXON KAWASAKI 7
27. TAKUMI TAKAHASHI HONDA 7
28. ALESSANDRO ANDREOZZI YAMAHA 7
29. JAKE GAGNE HONDA 6
30. JOSHUA BROOKES YAMAHA 4
31. JULIAN SIMON APRILIA 4

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist