Druhý podnik MS Superbike – Thajsko

Druhým kolem sezony mistrovství světa superbikových motocyklů je Thajsko. Tropické prostředí loni všem týmům pořádně zkomplikovalo plány a tak většina z nich doufá, že letos budou podmínky o něco více příznivější. Stejně jako v Austrálii závodí také v Thajsku jezdci a týmy světových šampionátu FIM Superbike a FIM Supersport. Česká republika má na startu jediného zástupce, kterým je Ondřej Ježek. Brněnský jezdec letos hájí barvy týmu Guandalini a závodí v sedle Yamahy v prestižní kategorii WorldSBK. Vzhledem k tomu, že se jedná o Thajsko, je časový harmonogram jiný než na jaký jsme zvyklí v rámci Evropy a zároveň v neděli dochází k změně na letní čas.

Kapitoly článku

Loni vyhrál oba závody Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). V prvním klání obsadil druhé místo Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) , třetí byl Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Ve druhém závodu bral Tom Sykes dvacet bodů, třetí projel cílem Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team).

Závod mistrovství světa FIM Supersport vyhrál Federico Caricasulo (GRT Yamaha Official WorldSSP Team), druhý projel cílem k radosti všech domácích fanoušků thajský závodník Kraisart (Yamaha Thailand Racing Team) a třetí byl Fin Niki Tuuli (Kalio Racing). V roce 2017 ovládli závod supersportů jezdci Yamahy.

Chang International Circuit Buriram – Thajsko

Délka okruhu – 4554m
Počet zatáček – 12
Pravých – 7
Levých – 5

WorldSBK
Rekord okruhu – Jonathan Rea (2017) – 1'33,436
Rekord na kolo – Jonathan Rea (2017) – 1'32,957

WorldSSP
Rekord okruhu – Jules Cluzel (2015) – 1'37,887
Rekord na kolo – Kenan Sofuoglu (2015) – 1'37,345

!!! Tipujte na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojujte o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2018. Nezapomeňte, první závod World SBK startuje už v sobotu, druhý se jede v neděli a to navíc s novým složením jezdců v prvních třech řadách !!!

FIM Superbike – Preview

Po úvodních dvou závodech sezony je s plným počtem bodů 50 na prvním místě průběžného hodnocení Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Italský závodník zahájil letošní ročník mistrovství světa výborně a jeho cílem je si tento trend udržet i ve druhém kole v Thajsku. Tropické prostředí Buriramu Ital zrovna nezbožňuje, ale s rokem zkušeností s Panigale R si před víkendovým podnikem věří. Loni tam pokaždé prohrál důležitý souboj o pozice v poslední zatáčce před cílem, což by letos určitě nerad opakoval. Melandri má před sebou náročný úkol a to porazit úřadujícího šampiona Rea, který tam před rokem vyhrál oba závody. Motivaci určitě Melandri má potom, jak v Austrálii vyhrál oba závody a následně se začalo hovořit o tom, jak Rea nebyl zrovna ve formě, protože měl zranění, o kterém sice před závodem nemluvili, ale které jeho výkon ovlivnilo. Velšan Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) je mnohými favorizován na titul mistra světa, ale nula bodů z druhého závodu, to byla velká škoda. Davies je průběžně sedmý a na týmového kolegu ztrácí 34 bodů.

Na druhé pozici je Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), který po Austrálii ztrácí na Melandriho sedmnáct bodů. Britský závodník je rychlý, ale jediný problém je zdá se nastavit motorku tak, aby spolupracovala s pneumatikami až do konce závodu. Většinou dlouho závod vede, protože startuje z předních pozic, ale rozdílový náskok si nevytvoří a navíc pak v závěru ztrácí tolik, že někdy na něho nezbude místo ani na stupních vítězů. Možná bude třeba zvolit méně agresivnější styl jízdy, kdo ví. Jak Sykes tak jeho posádka jsou profesionálové a kromě toho, že všichni chtějí maximum pro Kawasaki, je jejich cílem porazit všechny na startovním roštu a muže na druhé straně garáže především.

V Austrálii jel Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) se zraněným prstem, který mu operovali ještě před odjezdem do Austrálie. Přesto získal jednatřicet bodů, což je o devatenáct méně jako první Melandri a celkem dva body ztrácí na druhého Sykese. Loni v Thajsku Rea vyhrál oba závody a opravdu není důvod se domnívat, že by letos s tratí v Buriramu nějak zvlášť bojoval.

Nejlepší netovárním jezdcem je po Austrálii čtvrtý v pořadí Xavi Forés (Barni Racing Team). Španěl může být se svým výkonem spokojený, protože ztrácet jen dva body na třetí pozici a čtyři na druhou, to je začátek sezony jak z říše snů. Navíc první podnik sezony a první umístění na stupních vítězů, to je paráda a tým má obrovskou motivaci něco podobného zopakovat v Thajsku. Forés je tak dalším kandidátem na bitvu o přední příčky a jak víme, Španěl má ostré lokty a pokud mu motorka funguje, není to snadný soupeř.

První pětici nejlepších uzavírá Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), jehož ztráta na vedení v soutěži představuje devětadvacet bodů. Britský závodním měl jistě jinou představu o startu sezony, protože u Yamahy mají předpoklady a především očekávání stát na stupních vítězů, nicméně minimálně tedy zatím v Austrálii byli tomuto cíli docela vzdáleni. Druhý jezdec týmu Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) je průběžně osmý (stejný počet bodů s Daviesem) a v šampionátu už není žádný nováček, takže i od něho tři ladičky čekají, že dostane jejich motorku do vyšších pater.

Zástupce Hondy Leon Camier (Red Bull Honda World Superbike Team) je průběžně šestý. Dva body ztrácí na pátou pozici, deset mu jich schází na čtvrtého Forése a celkem jednatřicet na vedení v soutěži. Aby mohl říct, že bude bojovat s nejlepšími o titul, bude muset rozhodně přidat. Nicméně v týmu je nový, technika je pro Brita nová a jak víme, loni to nebyl pro tým snadný rok. Pokud si ale vzpomeneme, kde Camier v předchozích letech dostal MV Agustu, je to v jeho případě vždy postupný progres, nicméně věřím, že už brzy ho uvidíme slavit s Hondou na stupních vítězů.

Český závodník Ondřej Ježek (Guandalini Racing) má po víkendu na Phillip Islandu jeden bod, což mu v této chvíli stačí na sedmnáctou průběžnou pozici. Zahajovací závodní víkend sezony byl o potížích s technikou. První závod Ježek dokončil patnáctý, což byl s ohledem na všechny problémy dobrý výsledek, ale hned druhý den to bylo s nulou, protože se jeho Yamaze rozsypala spojka pár metrů po startu. V Thajsku bude Ježek bojovat o další body, protože je to jezdec s obrovskou motivací a on sám dělá maximum proto, aby byl připraven na sto procent. V motosportu to ale není jen o jezdci, ale také o technice a ta pokud není stoprocentní, výsledek se prostě nedostaví.

Stav WorldSBK 2018 po závodu v Austrálii:

1. MARCO MELANDRI DUCATI 50 bodů
2. TOM SYKES KAWASAKI 33
3. JONATHAN REA KAWASAKI 31
4. XAVI FORES DUCATI 29
5. ALEX LOWES YAMAHA 21
6. LEON CAMIER HONDA 19
7. CHAZ DAVIES DUCATI 16
8. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 16
9. LORIS BAZ BMW 12
10. LEANDRO MERCADO KAWASAKI 10
11. EUGENE LAVERTY APRILIA 9
12. TOPRAK RAZGATLIOGLU KAWASAKI 9
13. JORDI TORRES MV AGUSTA 8
14. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 7
15. JAKE GAGNE HONDA 7
16. PJ JACOBSEN HONDA 2
17. ONDŘEJ JEŽEK YAMAHA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist