Druhý podnik MS Superbike – Thajsko

Podruhé zamíří mistrovství světa superbikových motocyklů do Thajska, kde je už tento víkend na programu druhé kolo světového šampionátu FIM Superbike a FIM Supersport. Jezdci a týmy znají okruh Chang International jen z loňské zkušenosti a není málo ani těch, co tam zatím nejeli vůbec. Podmínky bývají tropické, takže vysoké teploty vzduchu a asfaltu společně s vysokou vlhkostí prověří připravenost jak jezdců, tak jejich techniky. Superbiky jedou o víkendu dva závody (sobota, neděle), supersporty mají jeden závod v neděli. Špampionát WorldSBK vede s padesátá body Jonathan Rea, český závodník Karel Abraham je třináctý. Lídrem třídy Supersport je Randy Krummenacher, osmá pozice patří Ondřeji Ježkovi.

Kapitoly článku

Pár hodin jízdy severovýchodně od hlavního města Bangkoku je Chang International Circuit, nejnovější místo v kalendáři superbikového šampionátu, kde jeli svůj první závod jezdci světového šampionátu loni na jaře. Oba závody třídy Superbike tam vyhrál Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), vítězství v závodu třídy Supersport slavil domácí závodník Ratthapark Wilairot, což tehdy byla velká sláva. Později thajský tým Wilairota propustil za ztrátu důvěry a ten je dnes zpátky v mistrovství světa Moto2.

Okruh Chang International měří celkem 4554 metrů, jezdci jedou ve směru hodinových ručiček a v jednom kole projedou dvanácti zatáčkami – pět levých a sedm pravých. Maximální rychlost má hodnotu 307,7 kilometrů za hodinu a loni ji v Thajsku zaznamenal tehdejší jezdec Aprilie Jordi Torres. Vítěz obou závodů Jonathan Rea měl třeba desátou maximálku 298,3 kilometrů za hodinu. V jednom kole jezdci řadí převážně na nejdelší rovince jednou šestku, párkrát je tam pětka, ale většinu času přeřazují mezi druhým, třetím a čtvrtým převodovým stupněm.

World SBK – rekordy:

Rekord okruhu – 1'33,817Jonathan Rea (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'33,382Jonathan Rea (2015)

World SSP – rekordy:

Rekord okruhu – 1'37,887Jules Cluzel (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'37,345Kenan Sofuoglu (2015)

!!! Také letos můžete tipovat na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a bojovat tak o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2016. Nezapomeňte, v novém formátu šampionátu je první závod World SBK už v sobotu, druhý se jede v neděli !!!

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

S dvěma vítězství z úvodních dvou závodů sezony je na prvním místě průběžného hodnocení Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Úřadující mistr světa loni vyhrál také oba závody v Thajsku, takže je před nadcházejícím víkendem favoritem číslo jedna. Sezonu zahájil skvěle a okamžitě si vytvořil náskok čtrnácti bodů. Zatím jsme ale v samotném úvodu sezony, takže Rea nemá nic jisté a zatím nic není rozhodnuto.

Na druhém místě je s šestatřiceti body Michael van der Mark (Honda World Superbike Team), velký talent z Nizozemska. V roce 2014 vyhrál VD Mark titul v mistrovství světa FIM Supersport a o rok později už zaznamenal premiéru v superbikovém šampionátu, kde pokračoval s Hondou týmu Ten Kate. Letošní sezonu zahájil třiadvacetiletý Holanďan již s více zkušenostmi, což dokazuje výsledek v podobě třetího a druhého místo z Phillip Islandu. Je jasné, že VD Marka teď vpředu uvidíme stále častěji.

Zástupcem třetího výrobce v pořadí je po Kawasaki a Hondě jezdec Ducati Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Ten se vrátil na závodní dráhu po půlroce léčby a rekonvalescence zlomených obratlů. Naposledy jel závod v Laguně Seca a teď poprvé na Phillip Islandu. Nicméně výsledek je pro Itala a Ducati velmi povzbudivý, protože si na konto připsal první umístění na stupních vítězů, když ve druhé závodu skončil třetí. Na kontě má devětadvacet bodů a to mu stačí na průběžnou třetí příčku.

Čtvrtý v pořadí je Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který jako jediný dokázal v Austrálii bojovat o vítězství s Jonathanem Rea. Bohužel pro Velšana a Ducati mu to ve druhém závodu v posledním kole při jednom z útoků nevyšlo dle plánu, Davies skončil na zemi a cílem nakonec projel desátý. Davies potřebuje, aby mu jeho Panigale R dodala o něco vyšší výkon a pokud ten bude mít k dispozici, Rea to s obhajobou titulu nemusí mít tak snadné, jak to teď možná na první pohled vypadá.

Čtvrtým výrobcem v první pětici nejlepších je Yamaha a to zásluhou Sylvaina Guintoliho (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), který v prvním podniku po návratu tří ladiček do šampionátu dokázal nasbírat jednadvacet bodů. Pět bodů teď ztrácí na čtvrtou pozici, devětadvacet mu jich schází na vedení v šampionátu. Druhému jezdci Yamahy Alexi Lowesovi se v Austrálii vůbec nedařilo a Brit by moc rád v Thajsku předvedl restart sezony nějakým výraznějším výkonem. Lowes má dva body a je šestnáctý.

Spokojený s prvním kolem sezony nebude a není Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), protože podobně jal loni má skvělé začátky závodů, kdy většinou vede, ale druhá polovina závodu je o ztrátě pozic. A to dost výrazné ztrátě, protože v Austrálii Sykes startoval z pole position, ale bodoval pátým a šestým místem v cíli. Brit bude muset s týmem najít recept jak si udržet potřebnou konzistenci, protože stabilním vítězstvím v Superpole samotný šampionát nevyhraje.

Z nováčků v seriálu WorldSBk je Nicky Hayden (Honda World Superbike Team) s dvaceti body na sedmé pozici a Američan má na to, aby třeba už o nadcházejícím víkendu bojoval o stupně vítězů. Australan Josh Brookes (Milwaukee BMW) má třináct bodů na kontě, což znamená deváté místo. Jeho týmový kolega Karel Abraham (Milwaukee BMW) bodoval v obou závodech, získal celkem osm bodů a je na tom stejně jako další jezdec BMW a rovněž nováček Markus Reiterberger (Althea BMW Racing Team).

Na Phillip Islandu koncem února havaroval Fabio Menghi (VFT Racing Team) a pádem si způsobil zranění pánve. Ital podstoupil operaci a návrat na závodní dráhu nepředpokládá dřív než v Imole. S Panigale R týmu Menghiho otce VFT Racing nastoupí v následujících třech kolech seriálu (Thajsko, Aragonie, Assen) Matteo Baiocco. Ten loni závodil v barvách stáje Althea Racing, ale pro letošní sezonu místo v superbkovém šampionátu nezískal.

Do závodu nenastoupí nováček z Austrálie Josh Hook (Grillini Kawasaki Racing), který si rovněž při testech na Phillip Islandu vykloubil rameno. V zahajovacím podniku za Australana nastoupil mladý Turek Toprak Razgatlioglu, ale ten v přípravě na závod havaroval a zlomil si kotník. Josh Hook chce sezonu zahájit třetím víkendem roku ve španělské Aragonii.

Průběžné hodnocení po úvodním podniku sezony v Austrálii:

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist