Dr. Mir: Pohyblivost dolních končetin je nepravděpodobná

Tým, rodiče a fanoušci stále neztrácejí naději. Ošetřující lékař Dr. Xavier Mir je ale názoru, že Joan Lascorz už svými dolními končetinami nikdy nebude pohybovat.

Joan Lascorz se nachází stále ještě na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Barceloně, zatímco jeho tým se zúčastní závodního víkendu v Assenu. Ačkoliv tým stále ještě doufá, a oficiálně to řekl i týmový manažér Guim Roda, v zázrak, tak ošetřující lékař Dr. Xavier Mir je názoru, že Katalančan už nikdy chodit nebude.
"Bohužel pád, který Joan při testech absolvoval, byl opravdu brutální a utrpěl při nich těžká zranění krční páteře, která si vyžádala nouzovou operaci v Bologni. Nohy jsou prostě ztraceny a jejich uzdravení je prakticky nemožné, neboť úroveň zranění byla příliš vážná a měla vliv i na pohyblivost horních končetin. Ačkoliv momentálně nemůže pohybovat ani rukama, tak ramena, lokty a zápěstí jsou citlivá, což je hodně pozitivní znamení. I kdyby nemohl rukama sám pohybovat, tak jsme schopni rukám pomocí svalů ze zápěstí a loktům vrátit mobilitu. To vše je ale otázka budoucnosti a my musíme prostě čekat", řekl známý specialista na zranění motocyklových závodníků Dr. Mir.
Doktor Mir dále vysvětlil, že zlomenina šestého obratle Joana Lascorze ovlivnila negativně kompletní činnost zad zraněného jezdce: "Operační zákrok v Itálii byl uskutečněn pouze tři hodiny po havárii a tato rychlost byla hodně podstatná. Musíme poděkovat italským doktorům za to, že Lascorz má snad ještě šanci, aby znovu někdy používal své ruce. Několik dní byl napojen na umělé dýchání, nyní ale dýchá sám. Každý den s ním mluvím, a snažím se mu vysvětlit, že potřebuje hodně trpělivosti a jen ta mu pomůže, aby stále mohl doufat".
27-letý jezdec ví o své situaci, že své ruce nemůže momentálně používat: "Celá situace je hrozná pro jeho rodiče a také pro manažéra. On sám je stále ještě na jednotce intenzivní péče, neboť stále mohou nastat problémy s plícemi.", říká dále ošetřující lékař Dr. Mir, který je ale přesvědčen o tom, že Lascorz bude převezen během příštího týdne na normální kliniku, kde bude moci začít s rehabilitací.
Rozdíl mezi paraplegikem (nohy jsou ochrnuté) a tetraplegikem (ruce a nohy jsou ochrnuté) je obrovský: "Máme ve Španělsku několik příkladů sportovců, kteří pomalu získávají pohyblivost paží nazpět a tím mohou aspoň z poloviny vést normální život", řekl závěrem své zprávy o aktuální situaci zraněného továrního jezdce Kawasaki Dr. Xavier Mir.
CELÁ REDAKCE WWW.MOTORKARI.CZ PŘEJE ŠPANĚLSKÉMU JEZDCI JOANU LASCZORZOVI CO NEJVĚTŠÍ MOŽNÉ UZDRAVENÍ A POSTUPNÝ NÁVRAT DO NORMÁLNÍHO ŽIVOTA A RODINĚ A TÝMU VYSLOVUJE PLNOU PODPORU.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist