Devátý podnik MS Superbiků v Silverstone

Po ruském smutném víkendu v Moskvě, kde došlo v závodě Supersportů k tragické nehodě a úmrtí Andrea Antonelliho, se celý superbikový seriál přestěhoval na jih Anglie do Silverstonu, kde už tento týden rozbalí svůj tábor, aby první srpnový víkend absolvoval deváté kolo v kalendáři MS produkčních motocyklů.

Kapitoly článku

Okruh v Silverstone leží na místě bývalého vojenského letiště, které v dobách druhé světové války sloužilo spojeneckým leteckým silám k náletům nad okupovanou Evropu. Dnes je okruh v Silverstone místem, které je pro britské fanoušky motorsportu velmi oblíbené, protože se dnes jedná o závodní areál s moderním zázemím jak pro samotné jezdce a týmy, tak pro novináře a především samotné diváky.
Dráha okruhu v Silverstone měří celkem 5902 metrů, nejdelší rovinku má dlouhou 770 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem sedmi levými a jedenácti pravými zatáčkami. V roce 2012 vyhrál v Silverstone pole position český motocyklový jezdec Jakub Smrž, jenž tehdy závodil v barvách Liberty Racing Team Effenbert. V prvním klání sice skončil bez bodu, ale ve druhém už Jakub Smrž obsadil parádní třetí místo. Oba loňské závody třídy Superbike ale vyhráli Francouzi - Loris Baz a Sylvain Guintoli.

Superbike – preview

Po osmi kolech superbikového šampionátu je znovu ve vedení průběžného hodnocení Sylvain Guintoli (Aprilia Racing Team) a přitom to vypadalo, že Francouz bude v Moskvě především pracovat na tom, aby minimalizoval ztráty. Guintoli si totiž před ruským víkendem vykloubil rameno při tréninku na kole a do Moskvy přiletěl s velkým hendikepem vůči vedoucímu jezdci Tomu Sykesovi. Francouz se i přes bolesti rozhodl do závodu nastoupit a to se mu nakonec vyplatilo, protože lídr šampionátu závod kvůli poruše motoru nedokončil, druhý závod pořadatelé zrušili, takže Guintoli znovu vede náskokem čtyř bodů. Loni tovární jezdec Aprilie závod v Silverstone vyhrál, takže s Guintolim musíme počítat jako s jením z kandidátů na britské zlato.

Britský závodník Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) místo, aby své vedoucí postavení v seriálu posílil dobrým výsledkem v Moskvě, naopak znovu figuruje za jezdcem Aprilie Guintolim. I když byl v Moskvě viditelně nejrychlejší, nepodařilo se mu tento fakt proměnit v požadovaný výsledek a musí se o to pokusit v Silverstone, tedy na domácí půdě. Sykes v Moskvě oznámil prodloužení smlouvy s Kawasaki, takže teď nemusí myslet na existenční záležitosti a může se čistě zaměřit na závodění, což bylo také cílem vedení Kawasaki. Loni Tom Sykes prohrál boj o titul o půl bodu, letos by zcela určitě jen nerad něco podobného zopakoval.
Průběžně třetí je vítěz moskevského závodu Marco Melandri (BMW Motorrad GoldBet SBK), jemuž se závod v dešti a navíc s výměnou pneumatik podařilo zvládnout na jedničku. O něco později přišla pro Melandriho mnohem studenější sprcha, když BMW oznámilo stažení tovární stáje ze superbikového šampionátu. Ital má v tomto směru neuvěřitelnou smůlu, protože podobné zkušenosti už zažil s Kawasaki v MotoGP a s Yamahou v SBK. Jaká bude jeho další budoucnost v šampionátu je nyní s otazníkem, ale je jasné, že pro ostatní týmy je Melandri rozhodně zajímavé zboží, které by nemělo zůstal ležet ladem. O to víc se nyní bude Melandri snažit, aby si co nejdřív zajistil angažmá pro příští rok. V této chvíli ztrácí na vedoucí dvojici dvaatřicet bodů, což znamená, že je stále ve hře o titul.

Čtvrtý v pořadí Eugene Laverty (Aprilia Racing Team) ztrácí na svého týmového kolegu devětačtyřicet bodů. Irský závodník v Moskvě nebodoval, což mu vůbec nepomohlo v přímém souboji s Marcem Melanrim, který Ira posunul na průběžnou čtvrtou příčku. Oba jezdce nyní dělí sedmnáct bodů a Laverty bude muset zabrat, aby ztracenou pozici získal zpátky. Po tragické nehodě Andrea Antonelliho v Moskvě Eugene Laverty uvedl, že on má možnost si vše vynahradit v dalším závodu, ale Ital Antonelli už bohužel podobnou šanci nikdy mít nebude. V Silverstonu má Eugene Laverty šanci, kterou se bude snažit maximálně využít.
První pětici uzavírá druhý jezdec BMW Chaz Davies (BMW Motorrad GoldBet SBK). Ten si v Moskvě polepšil dvaceti body za druhé místo, takže nyní na čtvrtého Lavertyho ztrácí sedmnáct bodů. To rozhodně není moc, když si uvědomíme, že už tuto neděli jedou jezdci Superbiků dva závody. Samozřejmě také Davies byl rozhodnutím BMW překvapen, ale jeho snahou teď bude nasadit vysoké tempo, bodovat v každém závodu pokud možno dvojcifernými čísly, aby všem potenciálním šéfům týmů ukázal, že je jezdcem, kterého potřebují.

V Silverstone pojede domácí podnik také dvojice jezdců stáje Pata Honda World Superbike Jonathan Rea a Leon Haslam. Oba teď byli v japonské Suzuce, kde absolvovali prestižní osmihodinový závod. Jonathan Rea obhajoval loňské vítězství, což se mu nepodařilo. Nicméně byl to Leon Haslam, jenž se svými dvěma kolegy závod v Japonsku vyhrál. V Silverstone to bude hodně o emocích, které jistě z Haslama za těch pár dní nevyprchaly a tento sympatický závodník se jistě pokusí zajet velmi dobrý závod také v superbikovém mistrovství světa. V průběžném hodnocení je Jonathan Rea sedmý, Leon Haslam patnáctý.
Kvůli zranění zápěstí z Imoly chybí stále Švéd Alexander Lundh, jehož v týmu Pedercini Kawasaki Racing nahradí jejich bývalý jezdec z roku 2011 Mark Aitchison.

Do Silverstone dorazí kompletní paddock WSBK s jezdci a týmy tříd Superstock 600, Superstock 1000, Supersport a Superbike. Třída Superstock 1000 a 600 pojede v Silverstone výjimečně dva závody (náhrada za Brno). V třídě Superstock 600 závodí Tomáš Vavrouš a v třídě Superstock 1000 Ondřej Ježek.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist