Devátý podnik MS Superbike – Laguna Seca

Letos jezdci a týmy superbikového šampionátu necestují do Kalifornie po letní přestávce ale naopak před. Závodní dráha na místě bývalé vojenské střelnice nabízí adrenalinovou jízdu, kterou mají jezdci a fanoušci rádi, nicméně pro samotné závodníky to není vůbec nic snadného. O nadcházejícím víkendu závodí pouze jezdci WorldSBK, ostatní zahájili letní přestávku už po skončení osmého podniku sezony v Misanu. Ve Spojených státech má letos Česká republika zastoupení díky účasti Karla Abrahama, který je součástí týmu Milwaukee BMW. Harmonogram víkendu je v mnoha ohledech jiný než na co jsme zvyklí, takže mu prosím věnujte pozornost.

Kapitoly článku

Mistrovství světa FIM Superbike míří do Monterey už počtrnácté v historii. Poprvé tam jezdci superbiků závodili v období 1995 až 2004, pak následovala delší přestávka a na dráhu nedaleko města Monterey se paddock WorldSBK vrátil v roce 2013. Mimo Lagunu jeli jezdci a týmy světového šampionátu závody na území Spojených států také na okruzích v Minnesotě a Utahu.

Dráha okruhu v Laguně Seca je dlouhá 3610 metrů a v jednom kole jezdci projedou proti směru hodinových ručiček celkem 11 zatáčkami - 7 levými a 4 pravými. Nejvíc vítězství v Laguně, celkem tři, mají na kontě jezdci John Kocinski, Anthony Gobert, Troy Corser a Ben Bostrom. Letos jich může dorovnat nebo překonat dvojice Chaz Davies a Tom Sykes, kteří v Monterey doteď vyhráli dva závody. Australan Troy Corser je navíc s celkem jedenácti pódii nejúspěšnějším závodníkem.

!!! Tipujte na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a soutěžte o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2016. Nezapomeňte, v novém formátu šampionátu je první závod World SBK už v sobotu, druhý se jede v neděli !!!

World SBK – rekordy:

Rekord okruhu – 1'23,403 – Davide Giugliano (2014)
Nejrychlejší kolo – 1'21,811 – Tom Sykes (2014)

 

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Vedoucím jezdcem seriálu superbiků je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), který v každém dosud odjetém závodu bodoval umístěním na stupních vítězů. To je určitě výborná bilance v níž by jezdec tovární Kawasaki rád pokračoval. Na americkém okruhu byl loni dvakrát třetí, takže předpoklady k tomu má, ale jeho cílem bude především závod v Monterey vyhrát. V této chvíli má Rea náskok šedesáti šesti bodů a míří pevným krokem za obhajobou titulu.

Vítězstvím v obou závodech v Doningtonu se Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) posunul na průběžně druhou příčku. Vzhledem k tomu, že byl hned v dalším podniku v Misanu dvakrát druhý, tuto pozici si upevnil a nyní má výhodu třiatřiceti bodů. Sykes už v Laguně závody vyhrál, také ale ví jak rychle místní dráha dokáže vrátit špatný výběr pneumatik, takže na to vše je britský závodník připraven. Cíl je jasný, porazit týmového kolegu a vyhrát v obou závodech.

Velšan Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) si v posledních dvou kolech celkem dost zkomplikoval situaci. Dvakrát nebodoval vůbec a jeho výborný nástup skončil dvojím vítězstvím v Imole. Tehdy byl průběžně druhý a na vedoucí pozici ztrácel pětatřicet bodů. Od třetího Sykese jezdce Ducati dělilo dvaatřicet bodů, ale ani to mu jak je vidět nestačilo. Dnes je totiž situace úplně opačná, Sykes je druhý a od první pozice Daviese dělí bez jednoho bodu rovná stovka. V Laguně má Davies šanci na své situaci zapracovat, protože loni tam vyhrál oba závody, takže rozhodně ví jak na to.

Na průběžně čtvrté pozici je Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), jemuž se od Sepangu daří v každém kole bodovat umístěním na stupních vítězů, ale většinou je jeden z dvojice závodů natolik slabý, že má problém si průběžnou pozici udržet. Pouze dva body totiž na Itala ztrácí pátý v pořadí Michael van der Mark (Honda World Superbike Team), jenž má ambice jít dopředu a jezdce Ducati porazit v obou závodech.

Velká pozornost bude o nadcházejícím víkendu upřena na domácího závodníka Nicky Haydena (Honda World Superbike Team), který se do Laguny vrací poprvé od roku 2013. Tehdy tam ale závodil ještě jako jezdec seriálu Grand Prix, letos tam přijíždí v pozici jezdce mistrovství světa superbikových motocyklů. Američan je doma velice oblíben a pro Hondu je to skvělá šance jak prezentovat svoji značku na trhu, který je pro Japonce velmi důležitý. Hayden je v pozici, kde mu na pátého VD Marka schází sedmnáct bodů, na čtvrtého Giugliana bodů devatenáct a není vůbec vyloučeno, že z Monterey odjede jako čtvrtý jezdec průběžného hodnocení. To by byl pro Američana fantastický začátek letní přestávky.

V podobné situaci je rovněž sedmý Jordi Torres (Althea BMW Racing Team), který zatím čeká na své první umístění na stupních vítězů s BMW. Španěl dokončuje závody, stabilně boduje a potřebuje jen o něco víc zrychlit tempo, aby dokázal udržet krok s jezdci Kawasaki, Ducati nebo Hondy. Pokud by stupně vítězů zaznamenal v Laguně, mohlo by to celkem zajímavě zamíchat pořadím. Španělův týmový kolega Markus Reiterberger (Althea BMW Racing Team) v Laguně závodit nebude, protože je zraněný (žebra, obratel) po pádu z úvodu druhého závodu v Misanu. Němec se připravuje na domácí podnik, který je v září na Lausitsringu a místo něj pojede Raffaele De Rosa, jezdec týmu Althea, který závodí s BMW v STK1000.

Přesně 105 bodů má na svém kontě Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse), což je ve srovnání s loňským rokem výrazné zlepšení, protože tehdy byl před příjezdem do Laguny s třiačtyřiceti body šestnáctý. Dnes je tento britský závodník MV Agusty osmý v pořadí a protože v Misanu zaváhal, soupeří teď o tuto pozici s italským závodníkem Aprilie Lorenzem Savadorim (IodaRacing Team), který má na kontě dva nejlepší víkendy v Assenu a Donington Parku, kde nasbíral po třiadvacet bodů.

První desítku uzavírá Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Premiérová sezona s třemi ladičkami není tak úspěšná, jak zřejmě mnozí očekávali, ale Lowes se snaží a bojuje, třebaže to někdy opravdu nejde. V Sepangu si zlomil klíční kost, musel na operaci, ale v Doningtonu už byl zpátky na dráze. Prošel lékařskou prohlídkou, jel tréninky, ale nakonec musel pro velké bolesti odstoupit. Následky tohoto zranění by už v Laguně neměl pociťovat, takže on sám doufá v silný víkend. Chybět bude Sylvain Guintoli (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), který stále doléčuje zlomený kotník z Imoly a v sedle jeho Yamahy pojede Ital Niccoló Canepa.

Do víkendu na západním pobřeží USA nezasáhne ani francouzský závodník Sylvain Barrier (Team Pedercini), který je rovněž dlouhodobě zraněný a zřejmě nastoupí až do poslední fáze sezony, kterou odstartuje závody v Německu. U Pederciniho tak znovu uvidíme Australana Anthony Westa, který třebaže není stálým jezdcem seriálu, tak už má na svém kontě třicet devět bodů a je průběžně sedmnáctý.

Český závodník Karel Abraham (Milwaukee BMW) má nyní šanci jet závod v Laguně Seca, což je okruh, který se mu líbí. Naposledy měli problémy s elektronikou, takže závod v Misanu rozhodně nedopadl dle očekávání. Testy v tomto směru snad nalezly alespoň nějaké řešení a jezdec z Brna tak bude mít možnost v Americe najet nějaké důležité body. Jeho týmový kolega Josh Brookes (Milwaukee BMW) je s pětapadesáti body průběžně čtrnáctý.

FIM Superbike – Stav po Misanu:

1 - J. REA - KAWASAKI - 343 bodů
2 - T. SYKES - KAWASAKI - 277
3 - C. DAVIES - DUCATI - 244
4 - D. GIUGLIANO - DUCATI - 165
5 - M. VAN DER MARK - HONDA - 163
6 - N. HAYDEN - HONDA - 146
7 - J. TORRES - BMW - 137
8 - L. CAMIER - MV AGUSTA - 105
9 - L. SAVADORI - APRILIA - 100
10 - A. LOWES - YAMAHA - 81
11 - X. FORÉS - DUCATI - 75
12 - M. REITERBERGER - BMW - 68
13 - S. GUINTOLI - YAMAHA - 58
14 - J. BROOKES - BMW - 55
15 - R. RAMOS - KAWASAKI - 53
16 - A. DE ANGELIS - APRILIA - 49
17 - A. WEST - KAWASAKI - 39
18 - K. ABRAHAM - BMW - 26
19 - N. CANEPA - YAMAHA - 16
20 - M. BAIOCCO - DUCATI - 12
21 - L. MAHIAS - KAWASAKI - 9
22 - C. BEAUBIER - YAMAHA - 6
23 - L. SCASSA - DUCATI - 3
24 - M. JONES - DUCATI - 2
25 - D. SCHMITTER - KAWASAKI - 2
26 - J. HOOK - KAWASAKI - 2
27 - S. BARRIER - KAWASAKI - 2
28 - P. SZKOPEK - YAMAHA - 1
29 - M. LUSSIANA - BMW - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist