Desátý podnik MS Superbike – Portimao

Je tu desáté kolo roku, které přivítá Portugalsko. Sezona postupně spěje do finále a superbiky po roční přestávce míří na okruh Autódromo Internacional v Algarve. Jedou všechny čtyři šampionáty WorldSBK, WorldSSP, WorldSSP300 a STK 1000. Jediným zástupce z České republiky je Ondřej Ježek, jedec superbikové stáje Grillini Racing.

Kapitoly článku

Autódromo Internacional do Algarve (POR)

Dřív než postavili moderní areál Autódromo Internacional do Algarve jezdily superbiky na okruhu v Estorilu. Od roku 2008 je jejich domovem dráha nedaleko turisty vyhledávaného přímořského letoviska. Okruh má dráhu dlouhou 4592 metrů a v jednom kole jezdci projedou 15 zatáčkami – 9 pravými a 6 levými.

Rekord – Superbike:
Rekord okruhu – Tom Sykes (Kawasaki) - 1'42,475 (2013)
Superpole – Tom Sykes (Kawasaki) - 1'41,360 (2013)

Rekord – Supersport:
Rekord okruhu – Michele Pirro (Honda) - 1'45,180 (2010)
Nejrychlejší kolo – Jules Cluzel (MV Agusta) – 1'44,554 (2015)

Rekord – Superstock 1000:
Rekord okruhu – Kev Coghlan (Yamaha) - 1'44,839 (2015)
Nejrychlejší kolo – Roberto Tamburini (BMW) – 1'44,522 (2015)

!!! Tipujte na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a soutěžte o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2017. Nezapomeňte, první závod World SBK je v sobotu, druhý se jede v neděli a časy jsou o hodinu posunuty dopředu !!!

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Vedoucím jezdcem šampionátu je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), který jen jednou skončil s nulou, ale v ostatních případech byl vždy na stupních vítězů. Jezdec ze Severního Irska obhajuje titul mistra světa a má nakročeno k úspěšné obhajobě, protože do portugalského víkendu nastoupí s náskokem rovných sedmdesáti bodů. Titul sice v této chvíli ještě 100% jistý nemá, ale je hodně blízko.

Na druhé pozici průběžného hodnocení je Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Britský závodník chce týmového kolegu porazit, ale zatím se mu to příliš nedaří. Sedmdesát bodů ztráty je hodně, ale do konce sezony je k dispozici stále rovných 200 bodů. Závěr sezony má Sykes pokaždé silný, takže se uvidí, jak dramatický souboj o titul letos uvidíme.

Třetí Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) je rozhodně smolař roku, protože to byl on, kdo mohl Reovi cestu za titulem hodně znepříjemnit. Jenže jednou to byla nula kvůli technice, pak ale především pád v Misanu dostal Velšana mimo šance bojovat o titul. Sice na první pozici ztrácí 105 bodů, ale to už je opravdu mimo jakékoliv možnosti. Každopádně naposledy v Německu vyhrál oba závody a je jasné, že takto bude chtít pokračovat až do Kataru.

Italský závodník Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) je čtvrtý a na týmového kolegu ztrácí osmapadesát bodů. O titulu rozhodně řeč není, ale třetí místo je pro Melandriho stále hratelné. Letos má na kontě jen jedno vítězství, sice velmi cenné, protože bylo v Misanu, ale pořád za pětadvacet bodů, takže bude muset přidat ještě pár dalších, aby Velšana předstihl.

Pětici nejlepších uzavírá Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Jezdec Yamahy nasbíral 169 bodů a na čtvrtého mu jich schází devětačtyřicet. Britský závodník má na kontě dvoje umístění na stupních vítězů přičemž druhé místo z Misana je pro něho zatím letošním maximum. Do konce sezony zbývá odjet osm závodů, takže má stále čas dostat Yamahu na první pozici.

Jediným jezdcem z České republiky je Ondřej Ježek (Grillini Racing Team), který se snaží vytěžit maximum z toho co má k dispozici a snadné to rozhodně nemá. Bez testování, novinek a zlepšení v průběhu sezony zatím nasbíral dvanáct bodů a je průběžně dvaadvacátý. Cílem je bodovat a porážet nejbližší konkurenty a to včetně týmového kolegy Ayrtona Badoviniho.

Po víkendu v Německu už nepojede v týmu Red Bull Honda World Superbike Davide Giugliano, ale japonský závodník Takumi Takahashi. Japonec je zkušebním jezdcem HRC, také je úspěšným jezdcem japonského šampionátu nebo vytrvalostního závodu v Suzuce, který třikrát vyhrál. Společně s ním mají k týmu přijít také zkušení technici z HRC.

Změna nastává v týmu Puccetti Racing, kde předčasně končí Randy Krummenacher. Švýcar si pádem zranil zápěstí, které je třeba operovat. V týmu už zřejmě další sezonu pokračovat nebude, protože ten hledá posily a do konce srpna čekali na vyjádření Leona Haslama. Každopádně poslední čtyři podniky sezony pojede v sedle Kawasaki Anthony West.

FIM Superbike – Stav po Laustitzringu:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 381
2. TOM SYKES KAWASAKI 311
3. CHAZ DAVIES DUCATI 276
4. MARCO MELANDRI DUCATI 218
5. ALEX LOWES YAMAHA 169
6. XAVI FORÉS DUCATI 146
7. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 135
8. LEON CAMIER MV AGUSTA 120
9. JORDI TORRES BMW 109
10. EUGENE LAVERTY APRILIA 95
11. LORENZO SAVADORI APRILIA 81
12. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 77
13. LEANDRO MERCADO APRILIA 75
14. STEFAN BRADL HONDA 67
15. RANDY KRUMMENACHER KAWASAKI 50
16. NICKY HAYDEN HONDA 40
17. ALEX DE ANGELIS KAWASAKI 32
18. RAFFAELE DE ROSA BMW 31
19. MARKUS REITERBERGER BMW 29
20. LEON HASLAM KAWASAKI 20
21. AYRTON BADOVINI KAWASAKI 14
22. ONDŘEJ JEŽEK KAWASAKI 12
23. RICCARDO RUSSO KAWASAKI 8
24. JAKE DIXON KAWASAKI 7
25. JOSHUA BROOKES YAMAHA 4
26. JULIAN SIMON APRILIA 4
27. JAKE GAGNE HONDA 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist